• Un vaccin existent împotriva meningitei de tip B ar putea proteja împotriva unei boli cu transmitere sexuală, gonoreea, susţin trei studii publicate în „The Lancet Infectious Diseases”.
  • Aceasta infecţie, cauzată de o bacterie transmisă în timpul actului sexual neprotejat, afectează, în principal, persoanele sub 30 de ani, în special bărbaţii.
  • Lipsa unui vaccin autorizat împotriva infecției a generat îngrijorări că gonoreea ar putea deveni intratabilă.

Pe măsură ce cazurile de gonoree cresc în întreaga lume și bacteria „Neisseria gonorrhoeae” dezvoltă rezistență la antibiotice, trei studii publicate în revista „The Lancet Infectious Diseases” indică faptul că un vaccin de rutină împotriva meningitei, disponibil pe scară largă, ar putea proteja și împotriva infecției cu transmitere sexuală.

Peste optzeci de milioane de cazuri noi de gonoree au fost înregistrate la nivel mondial în 2020. Gonoreea, dacă nu este tratată, poate duce la afecțiuni grave de sănătate, inclusiv infertilitate la femei, transmiterea la nou-născuți și risc crescut de infectare cu HIV. Lipsa unui vaccin autorizat împotriva infecției a generat îngrijorări că gonoreea ar putea deveni intratabilă.

În studiul intitulat „Eficacitatea unui vaccin meningocociclic cu vezicula membranei externe a serogrupului B împotriva gonoreei: un studiu observațional retrospectiv„, autorul principal, Winston Abara, a sugerat că vaccinarea cu două doze din acest vaccin împotriva meningitei B pare să ofere o protecţie de 40% împotriva gonoreei. O singură doză de vaccin ar fi fost eficientă în proporţie de 26%.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Studiul recunoaște că există anumite limitări, însă evaluează datele existente. Chiar dacă vaccinul împotriva meningitei B nu este un răspuns ideal împotriva gonoreei, el ar putea să ofere un avans pentru găsirea unui vaccin specific, estimează cercetătorii.

În alt studiu, intitulat „Eficacitatea și impactul vaccinului 4CMenB împotriva bolii meningococice invazive de serogrup B și a gonoreei într-un program pentru sugari, copii și adolescenți: un studiu observațional de cohortă și de control al cazurilor”, Helen Marshall, doctor în medicină și echipa sa au constatat că vaccinul anti-meningită 4CMenB, în două doze, pare a fi eficient în proporţie de 33% împotriva gonoreei. 

„Deși studiile recente au furnizat dovezi că vaccinarea cu 4CMenB este asociată cu un risc redus de gonoree, vaccinul a fost oferit adolescenților și adulților tineri doar pentru perioade scurte. Amploarea, fără precedent, a programului de vaccinare 4CMenB din Australia de Sud oferă dovezi valoroase în lumea reală privind eficacitatea vaccinului împotriva meningitei B la copii și adolescenți și a gonoreei la adolescenți și tineri. Aceste date sunt vitale pentru a informa programele de vaccinare împotriva meningitei la nivel mondial și deciziile politice.”

Limitările studiului provin din numărul mic de cazuri, ceea ce a împiedicat observarea unei reduceri corespunzătoare a ratei de gonoree în rândul adolescenților și al adulților tineri.

Un al treilea studiu a încercat să contureze efectele sanitare şi economice ale utilizării vaccinului împotriva meningitei B pentru a proteja împotriva gonoreei.