- Guvernul SUA a negociat direct vânzări în valoare de 81 de miliarde de dolari.
- Polonia a cumpărat elicoptere Apache în valoare de 12 miliarde de dolari.
- Germania, între timp, a cheltuit 8,5 miliarde de dolari pentru elicoptere Chinook.
Vânzările de arme americane în străinătate au crescut brusc anul trecut, atingând un total record de 238 de miliarde de dolari deoarece invazia Rusiei în Ucraina a alimentat cererea, scrie BBC.
Guvernul SUA a negociat direct vânzări în valoare de 81 de miliarde de dolari, o creștere de 56% față de 2022, a raportat Departamentul de Stat. Restul au fost vânzări directe de către companiile de apărare americane către națiuni străine.
Polonia a făcut unele dintre cele mai mari achiziții
Vecinul Ucrainei, Polonia, care se află în prezent într-o campanie de extindere a armatei sale, a făcut unele dintre cele mai mari achiziții. Polonia a cumpărat elicoptere Apache în valoare de 12 miliarde de dolari și a plătit, de asemenea, 10 miliarde de dolari pentru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) și 3,75 miliarde de dolari pentru tancuri M1A1 Abrams, a precizat departamentul într-un raport pentru anul fiscal al guvernului american care s-a încheiat în octombrie.
De asemenea, a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru sistemele integrate de comandă de luptă pentru apărarea antiaeriană și antirachetă. Premierul Donald Tusk a promis că va continua programul de modernizare militară al guvernului conservator anterior, care urmărea să facă din Polonia „cea mai puternică forță terestră din Europa”.
Germania a cheltuit 8,5 miliarde de dolari pentru elicoptere Chinook
Germania, între timp, a cheltuit 8,5 miliarde de dolari pentru elicoptere Chinook. Bulgaria a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru vehicule blindate Stryker, iar Norvegia a cumpărat elicoptere multi-misiune în valoare de 1 miliard de dolari.
Republica Cehă a cumpărat avioane și muniții F-35 în valoare de 5,6 miliarde de dolari.
„Transferurile de arme și comerțul cu produse de apărare sunt instrumente importante de politică externă a SUA, cu potențiale implicații pe termen lung pentru securitatea regională și globală”, a declarat departamentul de stat în memoriul său anual publicat luni. Vânzările au fost stimulate și de țările care s-au îndepărtat de Rusia, care a fost al doilea cel mai mare vânzător de arme după SUA timp de decenii, potrivit șefului biroului de transferuri de arme al departamentului.
„Industria de apărare rusă eșuează și continuă să eșueze”, a declarat Mira Resnick pentru Politico, adăugând că producătorilor ruși de arme le sunt „refuzate resursele care provin din exporturi”, cum ar fi banii.
Administrația președintelui Joe Biden a susținut că sprijinul american acordat Ucrainei stimulează economia internă prin intermediul vânzărilor de arme. Cu toate acestea, legislatorii americani par din ce în ce mai dispuși să pună capăt sprijinului direct acordat Ucrainei, mulți republicani făcând presiuni pentru ca asistența să fie legată de o revizuire a politicii americane privind imigrația.
Citește și