• Peste 30.200 de incendii au fost detectate de sateliți în țară din ianuarie până în martie.
  • Cele mai grave incendii din regiune au loc de obicei în lunile august și septembrie
  • Precipitațiile scăzute și temperaturile ridicate din America de Sud au făcut ca incendiile să se răspândească scăpată de sub control.

Un număr record de incendii arde în Amazonia venezueleană, în timp ce o secetă determinată de schimbările climatice afectează regiunea, scrie Ecowatch.

Peste 30.200 de incendii au fost detectate de sateliți în țară din ianuarie până în martie, a raportat Reuters. Agenția de cercetare Inpe din Brazilia a declarat că este cea mai mare pentru perioada de când au început înregistrările în 1999.

Numărul include incendiile din pajiștile, pădurile și Amazonul din Venezuela.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Sezonul uscat al Venezuelei se extinde de obicei din decembrie până în martie, cu ploi abundente care revin în aprilie și mai. Sezonul incendiilor din țară urmează, în general, același model, numărul de incendii observate de sateliți tinde să crească în ianuarie, să ajungă la vârf în martie și să scadă în mai”, a spus Observatorul Pământului NASA.

Terenul este frecvent curățat pentru agricultură prin folosirea incendiilor provocate de om, dar cercetătorii au spus că precipitațiile scăzute și temperaturile ridicate din America de Sud – pe lângă absența planificării de prevenire – au făcut ca incendiile să se răspândească scăpată de sub control, a raportat Reuters.

„Totul indică că vom vedea alte evenimente de incendii catastrofale – megaincendii care sunt uriașe ca dimensiune și înălțime”, a declarat Manoela Machado, cercetător în domeniul incendiilor de la Universitatea din Oxford, după cum a raportat Reuters.

Cele mai grave incendii din regiune au loc de obicei în lunile august și septembrie de-a lungul marginii de sud-est a Amazonului brazilian, unde defrișările agricole sunt cele mai intense.

Citește și