- „Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său care cuprinde 11 fuse orare într-un vid contestat”, a declarat Kissinger.
- Conflictul declanșat de invazia din 24 februarie a lui Putin în Ucraina, care a ucis zeci de mii de persoane și a alungat milioane de oameni din casele lor, nu se întrevede un sfârșit.
- Kissinger a declarat că a propus în luna mai o încetare a focului în cadrul căreia Rusia s-ar retrage pe front înainte de invazia din 24 februarie, dar Crimeea ar fi subiectul unor „negocieri”.
Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar visele de dezmembrare a Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger.
Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000. Conflictul declanșat de invazia din 24 februarie a lui Putin în Ucraina, care a ucis zeci de mii de persoane și a alungat milioane de oameni din casele lor, nu se întrevede un sfârșit. Rusia controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina.
Kremlinul spune că Kievul trebuie să recunoască anexarea de către Moscova a regiunilor din sud și est. Ucraina spune că fiecare soldat rus trebuie să părăsească teritoriul său, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Kievul a solicitat să adere la NATO după ce Moscova a anunțat anexările în septembrie. „Se apropie momentul să ne bazăm pe schimbările strategice care au fost deja realizate și să le integrăm într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator. „Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, oricât de mult s-ar exprima. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a scris Kissinger în revista The Spectator într-un articol intitulat „Cum să evităm un alt război mondial”.
Kissinger a declarat că a propus în luna mai o încetare a focului în cadrul căreia Rusia s-ar retrage pe front înainte de invazia din 24 februarie, dar Crimeea ar fi subiectul unor „negocieri”. Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce un președinte pro-rus a fost răsturnat în Revoluția ucraineană Maidan și Rusia a anexat Crimeea, iar forțele separatiste susținute de Rusia luptă împotriva forțelor armate ucrainene în estul Ucrainei.
Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că, în timp ce majoritatea conflictelor se încheie prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu a fost încă serioasă în ceea ce privește o negociere reală pentru a pune capăt războiului. Kissinger, acum în vârstă de 99 de ani, a sugerat că, în cazul în care se va dovedi imposibilă revenirea la status quo-ul stabilit în 2014, referendumurile supravegheate la nivel internațional în teritoriile revendicate de Rusia ar putea fi o opțiune.
Putin prezintă ceea ce el numește „operațiunea militară specială” a Rusiei ca fiind un moment de cotitură în care Rusia a ținut în sfârșit piept unui bloc occidental, condus de Statele Unite, care încearcă să profite de căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin distrugerea Rusiei. Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupație de tip imperial.
Kissinger a avertizat că dorințele de a face Rusia „neputincioasă”, sau chiar de a căuta dizolvarea Rusiei, ar putea declanșa haosul. Nici Ucraina, nici vreun stat occidental nu a susținut niciuna dintre aceste căi.
„Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său care cuprinde 11 fuse orare într-un vid contestat”, a declarat Kissinger.