• Marea majoritate a reclamanților care au recuperat despăgubiri au primit doar sume foarte modeste ca daunele morale pentru întreruperea aprovizionării cu apă.
  • Atunci când barajul de steril Fundão din statul brazilian Minas Gerais s-a rupt, a eliberat 40 de milioane de metri cubi de deșeuri miniere toxice.
  • Până la sfârșitul acestui an, în Brazilia vor fi cheltuite aproximativ 5,6 miliarde de dolari pentru repararea pagubelor.

Peste 200.000 de victime ale celui mai grav dezastru ecologic din Brazilia vor fi audiate de o instanță din Marea Britanie, ceea ce face din acest caz cea mai mare cerere colectivă din istoria juridică engleză. Procesul este intentat împotriva companiei miniere anglo-australiene BHP – una dintre cele mai mari companii din lume – pentru implicarea în prăbușirea barajului Mariana în 2015, care a eliberat deșeuri miniere toxice pe 640 km de cursuri de apă de-a lungul râului Doce. Reclamanții cer despăgubiri de cel puțin 5 miliarde de lire sterline.

Curtea de apel a publicat vineri o hotărâre de 107 pagini, potrivit căreia BHP, care avea sediul în Anglia la momentul prăbușirii barajului, va trebui să dea socoteală pentru rolul său în dezastru. Această decizie vine în urma unei hotărâri anterioare care spunea că instanțele engleze nu vor judeca acest caz.

În hotărâre se spune că despăgubirile plătite în Brazilia nu par adecvate. Aceasta a declarat: Marea majoritate a reclamanților care au recuperat despăgubiri au primit doar sume foarte modeste în ceea ce privește daunele morale pentru întreruperea aprovizionării cu apă. Reclamanților ar trebui să li se permită acum să continue cu pretențiile din acțiune.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Atunci când barajul de steril Fundão din statul brazilian Minas Gerais s-a rupt, a eliberat 40 de milioane de metri cubi de deșeuri miniere toxice, omorând 19 persoane, îngropând sate, lăsând mii de oameni fără adăpost și afectând mijloacele de trai ale altor sute de mii.

Cum au fost sprijiniți oamenii

PGMBMM a intentat procesul în Anglia în 2018. În luna iulie a anului trecut a redeschis cazul după ce o hotărâre anterioară a Înaltei Curți a refuzat competența instanțelor engleze de a audia cazul. Curtea de apel a reexaminat hotărârea în timpul unei audieri de cinci zile în luna aprilie a acestui an, dând publicității vineri verdictul său.

Jonathan Knowles, un cetățean din Yorkshire care și-a pierdut casa și mijloacele de trai în Brazilia în urma prăbușirii barajului, a declarat: Este greu de descris în cuvinte ce înseamnă succesul acestui caz pentru victimele dezastrului. Noi, împreună cu atât de mulți alții, ne-am pierdut întreaga viață – modul în care trăiam, modul în care câștigam bani, modul în care mâncam și beam.”

În Brazilia, BHP, împreună cu compania braziliană de exploatare a minereului de fier Vale și cu Samarco, compania mixtă responsabilă de gestionarea barajului de steril de la Fundão, au înființat Fundația Renova, care are ca scop acordarea de compensații persoanelor fizice și unor întreprinderi mici pentru pierderi și daune, precum și atenuarea impactului dezastrului asupra mediului. Potrivit unui purtător de cuvânt al BHP, până la sfârșitul acestui an, în Brazilia vor fi cheltuite aproximativ 5,6 miliarde de dolari (4,7 miliarde de lire sterline) pentru repararea pagubelor, inclusiv pentru programele de despăgubire.

Un purtător de cuvânt al BHP a declarat: Vom analiza hotărârea și vom lua în considerare următorii pași pe care îi vom face, care ar putea include o cerere de permisiune pentru a face apel la Curtea Supremă. Vom continua să apărăm acțiunea, care, în opinia noastră, rămâne inutilă, deoarece dublează chestiuni deja acoperite de activitatea existentă și în curs de desfășurare a Fundației Renova sub supravegherea instanțelor braziliene și a procedurilor legale din Brazilia.