• Astăzi și mâine are loc la Vilnius summit-ul NATO.
  • Secretarul General al NATO: Ucraina va deveni membră a NATO în viitor.
  • Victor Negrescu: România va avea de câștigat în urma acestui summit. Prezența militară va crește pe flancul estic.

Astăzi și mâine are loc la Vilnius summit-ul NATO. Liderii Alianței Nord Atlantice s-au reunit pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și aderarea acesteia la NATO, sporirea prezenței militare în estul Europei și aprobarea de noi planuri de apărare împotriva unui atac rusesc. Victor Negrescu, europarlamentar, a vorbit la Aleph News despre mizele pe care le are România la summit-ul NATO și despre aderarea Ucrainei la Alianță.

Victor Negrescu: Vorbim identificarea relațiilor dintre NATO și Ucraina, un nou consiliu, un nou format între țările NATO și Ucraina

Ce obține Ucraina la Vilnius? Se va stabili o cale a reformelor, dar nu și un calendar.

Victor Negrescu: Sunt mai multe scenarii de lucru în prezent. Pe de-o parte, vorbim identificarea relațiilor dintre NATO și Ucraina, un nou consiliu, un nou format între țările NATO și Ucraina. Pe de cealaltă parte, avem scenariul aderării la NATO, este evident după ultimele declarații că acest lucru nu se va întâmpla, dat fiind poziția SUA și a Germaniei care în continuare exprimă reticență, dat fiind faptul că totuși Ucraina se află în mijlocul unui război. De cealaltă parte, se vorbește despre o perspectivă de aderare la NATO și nu se știe cât de detaliate trebuie să fie perspectivele și cât de explicit să fie limbajul și discutăm despre cei care cuvântă astfel încât să existe un semnal pozitiv pentru Ucraina. Lucrurile încă se joacă, am văzut declarația lui Iohannis și probabil că în următoarele ore o să se vorbească despre cooperarea extinsă, dar în același timp, o raportare exactă cu privire la perspectivele de aderare la Alianță.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Victor Negrescu: Alianța se bazează pe unanimitate și vom găsi acel limbaj comun care să sprijine Ucraina

Mesajul din partea SUA arată că nu va fi un calendar exact de aderare la Ucrainei la care Zelenski reacționează și spune că e absurd. Incertitudinea înseamnă slăbiciune, transmite președintele ucrainean.

Victor Negrescu: Există o competiție, aș putea spune, dar la finalul zilei cred că consensul stabilit va fi atât de partea ucraineană, cât și de celelalte state membre. Alianța se bazează pe unanimitate și vom găsi acel limbaj comun care să sprijine Ucraina, fără să existe angajamente care să îngreuneze situația actuală. Cred că la fel și România se va raporta și la nevoile sale de securitate, dar și la nevoile regionale, de unitate, așa că împreună cu partenerii americani, dar și cu statele principale din NATO vom găsi o soluție de compromis.

Victor Negrescu: România va avea de câștigat în urma acestui summit. Prezența militară va crește pe flancul estic

Care este miza României la summit? Umbrela de securitate a NATO devine tot mai consistentă.

Victor Negrescu: Vorbim de extinderea prezenței militare în zonă, pe flancul estic, cu o creștere a prezenței militare și în România, se vorbește despre o extindere a prezenței militare non-permanentă la noi în țară, ceea ce este un lucru pozitiv. Sunt discuții, România va avea de câștigat în urma acestui summit. România s-a angajat la un sprijin suplimentar pentru Ucraina, ceea ce este un lucru pozitiv, împreună cu partenerii săi, vorbim de acel centru de sprijin pentru piloții ucraineni, care va fi de ajutor și pentru piloții din România și nu în ultimul rând, vorbim despre industria de apărare, aici sunt eforturi complementare cu ceea ce facem noi. Am fost și eu în Parlamentul European. România poate ajuta cu hub pentru industria de apărare la nivelul NATO, având capacități de producție la noi în țară și obținând locuri de muncă suplimentare, investiții în zona de cercetare și statele membre care alocă 2% PIB pentru apărare să cheltuie o parte din bani inclusiv la noi în țară și cred că asta ar fi o miză complementară importantă.

Citește și