- Putin nu este oprit de nimeni. Așa a fost în ultimii 15 ani, iar viziunea lui despre o vecinătate dominată de Rusia
nu a fost contracarată eficient de America și de aliații ei din Europa. - Astăzi, sub acoperirea unor falsuri grosolane, Putin conduce Rusia într-un război împotriva Ucrainei și, mai departe, împotriva lumii libere.
- „Oricare dintre excesele Rusiei, de atunci și până în februarie 2022, fără a fi trecut cu vederea de lumea occidentală, nu a fost întâmpinat cu o reacție fermă”.
Putin nu este oprit de nimeni. Așa a fost în ultimii 15 ani, iar viziunea lui despre o vecinătate dominată de Rusia
nu a fost contracarată eficient de America și de aliații ei din Europa. Astăzi, sub acoperirea unor falsuri grosolane,
Putin conduce Rusia într-un război împotriva Ucrainei și, mai departe, împotriva lumii libere.
Pe această temă a discutat Bogdan Nicolae, editor-șef la Monitorul Apărării și Securității.
De ce Occidentul nu l-a oprit pe Putin până acum?
„Începând cu februarie 2007, după discursul lui Putin la Conferința de securitate de la Munchen, SUA și aliații europeni au căutat să evite un război direct. Au vrut ca Rusia să nu se simtă alienată, înstrăinată, dar au avut și interese pe termen scurt care acum ne costă. Puterile occidentale au dezvoltat o politică de angrenare a Moscovei în formule de cooperare, din care Rusia a luat doar ceea ce i-a convenit. Oricare dintre excesele Rusiei, de atunci și până în februarie 2022, fără a fi trecut cu vederea de lumea occidentală, nu a fost întâmpinat cu o reacție fermă. Cu fiecare exces, Putin și regimul său s-au simțit încurajați”, a explicat Bogdan Nicolae.
Cum ar putea fi oprit Putin?
„Mai întâi, trebuie oprit acest război din Ucraina, iar Armata Rusiei trebuie scoasă de pe teritoriul ucrainean. În orice combinație de măsuri militare, financiare, economice, juridice, diplomatice și politice, Occidentul are puterea de a ajuta Kievul să împingă Rusia dincolo de granițele Ucrainei, așa cum sunt ele recunoscute internațional. Revenirea diplomaților și redeschiderea reprezentanțelor diplomatice și consulare la Kiev este un pas. Apoi, Putin și regimul său trebuie să plătească pentru acest război și, în cele din urmă, SUA și aliații săi vor avea de construit un sistem al securității europene în care Rusia să nu mai devină amenințare pentru nimeni, vreodată”, a spus Bogdan Nicolae.