• Ministerul iranian al Apărării a declarat că una dintre uzinele sale a fost atacată de drone în orașul Isfahan.
  • Acesta nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.
  • Iranul și Israelul sunt angajate într-un război din umbră de peste un deceniu, care a inclus atacuri secrete asupra instalațiilor militare și nucleare iraniene.

Dronele au atacat sâmbătă seară o fabrică de apărare iraniană din orașul central Isfahan, a anunțat agenția de presă de stat IRNA, relatează presa internațională.

Raportul agenției de știri a Republicii Islamice a inclus o declarație a Ministerului Apărării care a precizat că atacul a avut loc sâmbătă noapte și a provocat pagube minore la un acoperiș. Trei drone au fost doborâte de apărarea aeriană iraniană, a precizat aceasta.

Ministerul nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Separat, televiziunea de stat iraniană a anunțat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz din nord-vestul țării. Acesta a precizat că nu se cunoaște încă cauza, în timp ce a prezentat imagini cu pompierii care încearcă să stingă incendiul.

Iranul și Israelul sunt de mult timp angajate într-un război din umbră care include atacuri secrete asupra instalațiilor militare și nucleare iraniene.

Anul trecut, Iranul a declarat că un inginer a fost ucis și un alt angajat a fost rănit într-un incident inexplicabil la baza militară și de dezvoltare de arme Parchin, la est de capitala Teheran. Ministerul a spus că a fost vorba de un accident, fără a da alte detalii.

Parchin găzduiește o bază militară unde Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că suspectează Iranul că testează declanșatori explozivi care ar putea fi utilizați în arme nucleare.

Iranul acuză Israelul

În aprilie 2021, Iranul a acuzat Israelul că a atacat instalația sa nucleară subterană de la Natanz, ceea ce i-a afectat centrifugele.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar presa israeliană a relatat pe larg că țara sa a orchestrat un atac cibernetic devastator care a provocat o pană de curent la instalația nucleară. Oficialii israelieni recunosc rareori operațiunile desfășurate de unitățile militare secrete ale țării sau de agenția de informații Mossad.

În 2020, Iranul a acuzat Israelul de un atac sofisticat care i-a ucis principalul său om de știință în domeniul nuclear.

Iranul a insistat întotdeauna asupra faptului că programul său nuclear are scopuri pur pașnice. Agențiile de informații americane, țările occidentale și Agenția Internațională pentru Energie Atomică au declarat că Iranul a avut un program organizat de arme nucleare până în 2003.

Cel mai înalt oficial nuclear al ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat recent că Iranul are suficient uraniu puternic îmbogățit pentru a construi ,,mai multe” arme nucleare dacă dorește acest lucru.

Eforturile de a revigora un acord încheiat în 2015 cu puterile mondiale, care limita activitățile nucleare ale Iranului, au eșuat anul trecut. SUA și Israelul s-au angajat să împiedice Iranul să obțină arme nucleare și niciuna dintre ele nu a exclus o acțiune militară.