• Zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile violente care au avut loc, luni, la Zvečan.
  • Printre răniți sunt și 25 de membri din misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR).
  • Belgrad refuză să recunoască suveranitatea Kosovo.

Serbia a acuzat forțele NATO din Kosovo pentru că nu ar fi reușit să oprească „acțiunile brutale” ale poliției kosovare împotriva etnicilor sârbi, scrie Star Tribune.

Forța de menținere a păcii, KFOR, condusă de NATO, a declarat luni că 25 dintre trupele sale, inclusiv 11 din Italia, au fost rănite în confruntările cu etnicii sârbi din nordul Kosovo. Trei dintre membri sunt în stare critică, dar niciunul dintre răniți nu se află în pericol. Sârbii încercau să ocupe birourile uneia dintre instituțiile în care primarii de etnie albaneză și-au preluat posturile săptămâna trecută.

Declarația purtătorului de cuvânt al NATO cu privire la atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR: „NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, care s-au soldat cu rănirea mai multor membri ai acestora. Astfel de atacuri sunt total inacceptabile. Violența trebuie să înceteze imediat. Facem apel la toate părțile să se abțină de la acțiuni care inflamează și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog. KFOR va lua toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat și va continua să acționeze în mod imparțial, în conformitate cu mandatul său în temeiul Rezoluției 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.

Tensiunile au crescut în ultima săptămână, iar Serbia a pus armata țării în stare de alertă maximă și a trimis mai multe trupe la granița cu Kosovo, care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008. Kosovo și Serbia sunt „dușmani” de zeci de ani. Belgrad refuză să recunoască suveranitatea Kosovo.

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au intensificat eforturile pentru a ajuta la rezolvarea disputei dintre Kosovo și Serbia, temându-se de o instabilitate suplimentară în Europa, pe măsură ce războiul Rusiei face ravagii în Ucraina. UE a transmis atât Serbiei, cât și Kosovo că trebuie să normalizeze relațiile dacă vor să facă progrese în vederea aderării la blocul comunitar.

Citește și