• Situaţie critică în Spania, unde pompierii nu reuşesc să controleze incendiile de vegetaţie, care au avansat mult în Valencia.
  • Au ars peste 7.413 de hectare de teren şi numărul evacuaţilor a depăşit 1.500.
  • Sunt primele incendii cu care se confruntă Spania în acest an, iar meteorologii atrag atenţia că, din cauza secetei, vegetaţia a început să se aprindă tot mai devreme.

Primul mare incendiu de vegetație din Spania din acest an a făcut ravagii vineri în estul regiunii Valencia, distrugând peste 7.413 hectare de pădure și forțând 1.500 de locuitori să își abandoneze casele, au anunțat autoritățile, scrie presa internațională.

O iarnă neobișnuit de secetoasă în unele părți din sudul continentului european a redus umiditatea din sol și a generat temeri privind o repetare a situației din 2022, când peste 1,9 milioane de hectare au fost distruse în Europa – mai mult decât dublu față de media anuală din ultimii 16 ani, potrivit statisticilor Comisiei Europene (CE).

,,Aceste incendii la care asistăm, mai ales la acest început de an, sunt încă o dată o dovadă a urgenței climatice pe care o trăiește omenirea, care afectează și devastează în special țări precum a noastră” , a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-o conferință de presă la Bruxelles.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În Spania, 493 de incendii au distrus anul trecut un număr record de 758.613 hectare de teren, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere al Comisiei.

Peste 500 de pompieri, sprijiniți de 18 avioane și elicoptere, au lucrat azi-noapte și vineri pentru a stinge incendiul din apropierea satului Villanueva de Viver, în regiunea Valencia.

Serviciile de urgență au evacuat opt comunități, a declarat Gabriela Bravo, șefa regională a afacerilor interne.

,,Nu am dormit bine din cauza anxietății, întrebându-ne dacă ne-a ars casa și gândindu-ne la animalele pe care le avem” , a declarat Maria Antonia Montalaz, care a fost evacuată din localitatea Montanejos din apropiere.

În timp ce pompierii credeau că reușesc să controleze răspândirea flăcărilor, vânturile puternice și ,,practic temperaturile de vară” ar putea să le reactiveze, a declarat Bravo.

Spania se confruntă cu o secetă pe termen lung, după trei ani de precipitații sub medie.

Vremea va fi mai uscată și mai caldă decât de obicei în această primăvară de-a lungul coastei mediteraneene nord-estice a Spaniei, ceea ce va crește riscul de incendii, a declarat săptămâna trecută agenția meteorologică AEMET pentru Reuters.

Asemenea incendii nu izbucneau în luna martie, ci mai spre vară

Ministrul Mediului, Teresa Ribera, a declarat că ,,incendiile în afara sezonului” devin din ce în ce mai frecvente.

,,Vara este din ce în ce mai lungă, ajunge mai devreme, iar disponibilitatea apei și a umidității în sol se reduce, din păcate, ceea ce ne face mult mai vulnerabili” , a declarat ea reporterilor din Cadiz.

Un raport al Comisiei Europene din această lună a observat o lipsă de precipitații și temperaturi mai ridicate decât în mod normal în timpul iernii, ridicând avertismente de secetă pentru sudul Spaniei, Franța, Irlanda, Marea Britanie, nordul Italiei, Grecia și părți din Europa de Est.

,,Există toate motivele să ne temem că și în acest an vor fi evenimente numeroase și răspândite” , a declarat Lorenzo Ciccarese, cercetător la Institutul Superior pentru Protecția și Cercetarea Mediului din Roma.

Iarna în Grecia a fost cea mai caldă pentru regiunile sale nordice din ultimii zece ani, potrivit Observatorului Național din Atena.

Lipsa ploilor și scăderea umidității terenurilor vor favoriza răspândirea incendiilor de vegetație în cazul în care vor exista valuri de căldură, a declarat Christos Zerefos, șeful Centrului de cercetare pentru fizică atmosferică și climatologie al Academiei din Atena.

Raportul Comisiei a avertizat că nivelurile scăzute de apă ar putea afecta sectoarele strategice, inclusiv agricultura, hidroenergia și producția de energie.

Producția de ulei de măsline în Uniunea Europeană pentru 2022-23 va scădea la jumătate față de sezonul precedent, potrivit estimărilor oficiale, în mare parte din cauza scăderii producției din Spania, cauzată de secetă.

Perioadele de secetă au afectat, de asemenea, producția din Portugalia și Italia.

Citește și:

Preluarea lui Manchester United: Șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani a venit cu o nouă ofertă

Evacuarea lui Harry și Meghan din Frogmore Cottage este doar începutul”. Ce își dorește regele Charles

Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică. Despre ce au discutat cei doi lideri