VIDEO. Nehammer, după întâlnirea cu Iohannis: Poziția Austriei rămâne neschimbată

UPDATE- Nehammer, după întâlnirea cu Iohannis: Poziția Austriei rămâne neschimbată

„Am vorbit și foarte deschis despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, scrie Nehammer, după întâlnirea cu Iohannis.

UPDATE- Iohannis: Ne confruntăm cu cea mai gravă stare de la cel de-al Doilea Război Mondial

„Contextul internaţional este complicat, complex şi instabil. Ne confruntăm cu cea mai gravă situaţie de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noştri îşi dau viaţa pentru a-şi ocroti familiile şi pentru a-şi apăra ţara de invadatori care comit atrocităţi inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranşee şi depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie. Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci şi de vieţile unor oameni care sunt obligaţi să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanşat. Avem, totodată, responsabilitatea şi de a-i asigura pe cetăţenii noştri că sunt protejaţi, pentru că, doar într-un climat de stabilitate şi securitate, economiile noastre se pot dezvolta şi să prospere, iar oamenii pot duce o viaţă mai bună”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiţie geostrategică în pace, securitate, stabilitate şi prosperitate pentru toţi –statele membre UE şi, deopotrivă, partenerii angajaţi pe calea europeană.

„Puterea sa transformatoare şi abilitatea de a uni ţări şi popoare în jurul valorilor şi principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel şi viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noştri au făcut progrese incredibile. Cetăţenii acestor ţări cred în Uniunea Europeană şi îşi doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim. Europa este un continent al păcii! Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru şi să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toţii de cele mai mari garanţii de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană şi NATO este pragmatică, realistă şi asigură securitatea naţiunilor noastre”, adaugă şeful statului român.

Klaus Iohannis afirmă că Uniunea Europeană şi NATO „nu s-au aflat şi nu se află într-o competiţie”.

„Acest context complex în care ne aflăm aduce însă un risc politic suplimentar, criza de încredere în instituţiile europene, care este cauzată şi de distanţa tot mai mare dintre clasa politică şi cetăţenii europeni. Să ne reapropiem de cetăţenii noştri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenţie, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, ştim care sunt preocupările reale ale cetăţenilor noştri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanţă politică este să acorzi atenţie emoţiilor şi aşteptărilor oamenilor. Tinerii mai ales vor să simtă clasa politică şi Uniunea Europeană mai aproape, vor să fie auziţi şi susţinuţi. Noi suntem cei care trebuie să găsim atitudinea cea mai potrivită pentru a le câştiga încrederea, pentru că avem nevoie de entuziasmul şi creativitatea lor, iar ei au nevoie de măsuri concrete. Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice, aşteaptă soluţii şi îşi doresc spaţiu de afirmare, condiţii pentru a investi în industriile viitorului”, completează preşedintele Iohannis.

UPDATE- Karl Nehammer nu a vorbit despre Schengen sau România în discursul de la Bucureşti

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vorbit, la Congresul PPE, despre migraţie ilegală şi despre necesitatea ca graniţele externe să fie apărate, însă nu a spus nimic despre intrarea României în Spaţiul Schengen, scrie Mediafax.

Karl Negammer a spus, la Bucureşti, la Congresul PPE, că nu trebuie uitat faptul că Uniunea Europeană este cel mai de succes proiect de pace pe continent pentru sute de milioane de oameni.

El a vorbit despre „datoria” de a fi în această perioadă alături de Ucraina, invadată de Federaţia Rusă.

„Avem încă o dată război pe teritoriul european. Federaţia Rusă a atacat Ucraina şi a fost corect ca Uniunea Europeană să stea alături de poporul ucrainean. Noi îi vom sprijini în continuare. Austria este un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o opinie, să nu ai o poziţie. Războiul este o crimă şi sancţiunile sunt necesare, solidaritatea şi asistenţa pentru Ucraina reprezintă o datorie, o datorie umană”, a declarat cancelarul Nehammer.

Acesta a vorbit despre anul 2024 care „va fi un an istoric”, cu multe alegeri.

„Noi trebuie să scăpăm de birocraţie, astfel încât cercetarea şi inovaţia să marcheze viitorul nostru, nu prohibiţia şi politicile. Dacă noi vrem să facem faţă politicilor mondiale, pentru că noi trebuie să exportăm, produsele noastre trebuie să poată fi cumpărate peste tot în lume, trebuie să impulsionăm producţia. Noi, ca politicieni, trebuie să creăm condiţiile pentru producţie, pentru industrie, iar cei care doresc să producă să poată face acest lucru, să li se permită, să li se faciliteze activitatea, pentru că dezvoltarea este atât de importantă pentru UE”, a mai spus Karl Nehammer.

Nehammer, care se opune intrării României în Spaţiul Schengen, nu a vorbit despre acest subiect la Congresul PPE. În schimb, a vorbit despre măsurile care ar trebui luate pentru a opri migraţia ilegală.

„La aceste alegeri miza este mare. Vedem că în UE partidele se radicalizează atât cele de stânga, cât şi cele de dreapta. Acest lucru nu este bun pentru Uniunea noastră, este datoria noastră să luăm în serios temerile şi preocupările cetăţenilor noştri. Trebuie să ne întrebăm noi, ca forţă de centru-dreapta, ce putem să le oferim, cum putem să le dăm o lume mai bună? Prin politici credibile, arătându-le că noi suntem capabili să continuăm pe această cale, că luăm preocupările oamenilor în serios. De exemplu, migraţia. Mai ales migraţia ilegală. Nouă ne trebuie apărare la graniţele externe. Colegul meu finlandez a spus: Finlanda este ameninţată de migraţia ilegală din Federaţia Rusă. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios şi trebuie să luăm în serios graniţele externe şi să oferim asistenţă la graniţă. Acele graniţe au nevoie de finanţare. Au nevoie de proceduri de azil rapide, rapid implementate şi trebuie să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi”, a precizat cancelarul Austriei.

UPDATE- Iohannis, după întâlnirea cu Nehammer: Continuăm procesul pentru aderarea totală la Schengen

Am convenit să continuăm procesul pentru aderarea completă a României la Schengen până când vom avea rezultatul final dorit de toţi, spune Klaus Iohannis după întâlnirea cu cancelarul austriac, Karl Nehammer.

„În discuţiile avute astăzi, la Cotroceni, cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, am convenit să continuăm procesul pentru aderarea completă a României la Schengen până când vom avea rezultatul final dorit de toţi”, transmite Klaus Iohannis.

El afirmă că Uniunea Europeană trebuie să fie unită, puternică, prosperă, iar „intrarea deplină a României în Schengen va consolida securitatea Uniunii, în beneficiul tuturor cetăţenilor”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Joi, Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, principalul opozant al aderării depline a României la spațiul Schengen.

https://media.alephnews.ro/2024/03/07-Martie-2024-Intrevedere-cu-Cancelarul-Federal-al-Republicii-Austria-Karl-Nehammer-Palatul-Cotroceni.mp4

De la 12:00, Klaus Iohannis a participat la Congresul PPE de la București, unde au fost prezenți și cancelarul austriac și delegați ai partidului acestuia, ÖVP.

La congresul desfășurat în București, miercuri și joi, s-au adunat peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, inclusiv președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, președinți de partide și comisari europeni din familia politică a Popularilor Europeni.

Potrivit presei austriece, delegații partidului lui Karl Nehammer, ÖVP, prezenți la Congresul PPE de la București, și-au exprimat opoziția față de manifestul electoral al PPE, care include un paragraf care susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Energia nucleară și extinderea Schengen sunt considerate „linii roșii” pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP), scrie Kurier.

Citește și

Exit mobile version