- Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită sâmbătă la Palatul Controceni. Urmează o scurtă întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicilae Ciucă.
- În cadrul întrevederii, preşedintele Iohannis i-a spus preşedintele Comisiei Europene că semnarea acordului este extrem de importantă.
- La ora 10.00 a început semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită sâmbătă la Palatul Controceni. Urmează o scurtă întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicilae Ciucă.
Ursula von der Leyen a fost întâmpinată de preşedintele Klaus Iohannis: https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1631514340599182.
Preşedintele Comisiei Europene are la această oră o întrevedere cu preşedintele, dar şi cu premierul Nicolae Ciucă: https://www.youtube.com/watch?v=AJTbanTif_Y
În cadrul întrevederii, preşedintele Iohannis i-a spus preşedintele Comisiei Europene că semnarea acordului este extrem de importantă şi arată încă o dată că Ursula von der Leyen şi echipa ei susţin nu numai energia verde, ci şi „partea noastră din Europa” .
„Şi, pentru că vorbim de partea noastră de Europă şi de sprijinul dumneavoastră, vreau să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, şi a contat foarte mult, în ceea ce priveşte chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă şi ne bazăm cu toţii pe dumneavoastră şi pe Comisie în această privinţă” , a spus Iohannis.
La ora 10.00 va începe semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi va avea loc sâmbătă dimineaţă la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, anunţa Administraţia Prezidenţială.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
În momentul de faţă, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin şi 95 km terestru.
Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerţul regional de electricitate, va augmenta oportunităţile de export ale ţărilor producătoare de energie electrică şi va întări securitatea energetică în Europa şi în regiunea Caucazului de Sud.
Acordul cuprinde, de asemenea, direcţii concrete de cooperare, precum: transportul şi furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan şi Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficienţa energetică şi conservarea energiei; activităţi în domeniile producţiei, transportului şi comerţului de energie regenerabilă şi hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităţilor şi al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă şi hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.