• Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei și Siria.
  • Bilanțul, încă provizoriu, a ajuns la cel puțin 12.000 morți în Turcia și Siria.
  • Echipele de salvare caută un număr necunoscut de persoane prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 23.00

Căştile Albe au anunţat că cel puţin 1.730 de persoane au fost ucise în zona controlată de opoziţie în nord-vestul Siriei. Ministrul sirian al sănătăţii a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Sana că 1.262 de persoane au murit în zonele controlate de guvern din ţară. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a declarat anterior că bilanţul în ţara sa a crescut la 9.057 de persoane în ultimele momente.

UPDATE ORA 22.16

UE a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor pentru a mobiliza ajutorul internațional pentru Siria și Turcia în urma cutremurului catastrofal din această săptămână. Șefa UE, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că blocul comunitar se grăbește să salveze vieți împreună.

„În curând vom oferi ajutor de urgență, împreună. Turcia și Siria pot conta pe UE”, a scris ea pe Twitter. Evenimentul, care vizează coordonarea răspunsului internațional la dezastru, va fi deschis statelor membre ale UE, țărilor vecine și membrilor ONU.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

„Nimeni nu ar trebui să fie lăsat singur atunci când o astfel de tragedie lovește un popor”, a declarat von der Leyen, într-un comunicat. Reuniunea va fi coprezidată, la Bruxelles, de Suedia, care deține în prezent președinția rotativă a UE.

„Suedia dorește să se asigure că asistența UE este adecvată pentru a răspunde nevoilor poporului turc și sirian în aceste momente teribile”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson. Această decizie intervine într-un moment în care Turcia a sugerat blocarea eforturilor Suediei de a adera la NATO din cauza refuzului Suediei de a extrăda zeci de persoane care ar avea legături cu grupările militante kurde.

UPDATE ORA 21.00

Un incendiu uriaș într-unul dintre principalele porturi de containere din Turcia a fost stins, a anunțat Ministerul Apărării.

Incendiul de la Iskenderun, pe coasta mediteraneană din sudul Turciei, a fost provocat de cutremurele de luni. Sute de containere de transport maritim au luat foc, trimițând pe cer o coloană enormă de fum negru și dens. Inițial, serviciile de urgență au avut dificultăți în a accesa incendiul din cauza pagubelor provocate de cutremur și a containerelor dislocate care blocau intrarea.

Au fost folosite elicoptere și avioane militare pentru a ajuta la aducerea incendiului sub control. Acesta a fost inițial stins marți, dar ulterior a fost reaprins. Primarul local a confirmat miercuri după-amiază că focul a fost din nou stins și că se fac eforturi pentru a răci locul. Toate operațiunile au fost închise în port în urma cutremurului, firmele de transport maritim fiind nevoite să își redirecționeze navele către alte terminale din regiune. Deocamdată nu se știe când se va redeschide portul.

UPDATE ORA 19.12

Paul Taylor, de la organizația caritabilă Re:Act, a călătorit în Turcia pentru a contribui la eforturile de ajutorare. Vorbind pentru BBC din Gaziantep, în sudul Turciei, el a declarat că vremea rece a făcut ca vehiculele de tip 4×4 să nu poată ajunge în anumite zone.

El adaugă că, potrivit experienței sale în domeniul gestionării dezastrelor, în urma oricărui eveniment de o asemenea amploare „întotdeauna este haos”, dar lucrurile se vor îmbunătăți pe măsură ce vor sosi mai multe ajutoare.

„Ceea ce vedem în acest moment este un răspuns localizat, deci oficiali guvernamentali, poliție, armată, ONG-uri locale și voluntari spontani care fac tot ce pot”, spune el, adăugând că acum sosește și comunitatea internațională.

„În cele din urmă, lucrurile se vor îmbunătăți”, spune el.

UPDATE ORA 18.17

Președintele Turciei a ripostat la furia tot mai mare față de răspunsul statului, spunând: „Nu este posibil să fii pregătit pentru un dezastru atât de mare”.

Recep Tayyip Erdogan a declarat reporterilor că bilanțul oficial al morților a ajuns la 9.057 de morți, în timpul unei vizite la Hatay, una dintre cele mai afectate de cutremur în regiune. El a calificat drept „provocatori” oamenii care spun că nu au văzut deloc forțele de securitate în unele zone.

„Acesta este un moment pentru unitate, solidaritate. Într-o astfel de perioadă, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic”, a adăugat el.

În timpul unei alte opriri din turneul său în zonele din zona dezastrului, mai devreme în cursul zilei, el a recunoscut unele probleme inițiale, dar a declarat că situația este acum „sub control”. Criticile venite din partea figurilor din opoziție și de pe teren sunt din ce în ce mai multe. Unii susțin că eforturile de urgență au fost prea lente și că nu s-a făcut suficient pentru a pregăti regiunea predispusă la cutremur în timpul celor opt ani de mandat.

UPDATE ORA 17.00

Dr. Mohammed, care este din orașul sirian Idlib și care lucrează acolo cu organizația caritabilă Hand in Hand for Aid and Development, spune că oamenii de acolo sunt pierduți” și că ajutorul este limitat în spitalul în care lucrează.

„Nu avem electricitate. Gestionăm spitalul cu ajutorul unor generatoare, pentru a continua să oferim servicii”, adăugând că este nevoie de mai multe materiale medicale.

Vorbind cu Naga Munchetty de la Radio 5 Live, el spune că mulți au rămas fără nimic: „Oamenii cer adăpost, mâncare pe stradă, apă. Au nevoie de ajutor. Aceasta este lumea noastră acum; a fost timp de zece ani. Fac tot ce pot și mă voi descurca aici, pentru a rămâne în siguranță cât mai mult posibil”, spune el. Am supraviețuit multor crize înainte, așa că, ca sirieni, continuăm să încercăm.”

UPDATE ORA 15.48

Un lucrător al unei organizații caritabila spune că există o lipsă de saci pentru cadavre

Salah Aboulgasem, un lucrător umanitar al organizației caritabile Islamic Relief, a călătorit din Marea Britanie la Gaziantep, în sud-estul Turciei, pentru a ajuta la efortul umanitar.

În ciuda faptului că a fost în multe zone de război, multe zone de dezastru… aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai devastatoare pe care le-am văzut vreodată”, a declarat el.

El a spus că primele 72 de ore pe teren s-au concentrat pe încercarea de a salva cât mai multe vieți”.

Este o adevărată cursă contra cronometru”, adaugă el. Salvatorii]solicită mai mulți saci pentru cadavre, din cauza numărului de cadavre pe care le recuperează din dărâmături”, a spus Salah.

Există, de asemenea, rapoarte înfiorătoare de la colegii din Siria despre gropi comune care sunt săpate pentru a face față volumului de cadavre, adaugă el.

UPDATE ORA 15.40

Pompierii polonezi spun că au salvat nouă persoane, inclusiv o familie de patru persoane din Besni, Turcia

În timp ce crește îngrijorarea pentru cei care sunt încă prinși în capcană, salvatorii polonezi care lucrează în Turcia au declarat că au scos până acum nouă persoane în viață dintre dărâmături, inclusiv părinți cu doi copii și o fată de 13 ani, din ruinele din orașul Besni.

Deși au recunoscut că temperaturile scăzute au lucrat împotriva lor, Associated Press relatează că doi pompieri au declarat pentru televiziunea poloneză TVN24 că faptul că oamenii au fost prinși în pat sub pături calde de cutremurul de dinaintea zorilor ar putea ajuta. Salvatorii au declarat că în prezent încearcă să ajungă la o femeie despre care știu că se află în patul ei.

UPDATE ORA 15.36

Oficialii sirieni au declarat că trupurile a peste 100 de sirieni care au murit în timpul cutremurului din Turcia au fost aduse acasă pentru înmormântare prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa.

Associated Press relatează că Mazen Alloush, un oficial de pe partea siriană a frontierei, a declarat că alte 20 de cadavre sunt în drum spre graniță, adăugând că toți sunt refugiați sirieni care au fugit de războiul din țara lor.

UPDATE ORA 15.30

Aproape 300.000 de persoane și-au părăsit locuințele în urma cutremurului din Siria

Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza cutremurului mortal din această săptămână, a anunțat presa de stat siriană. Cifra pare să se refere doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu și la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentrul cutremurului de luni.

Agenția de știri de stat Sana l-a citat pe Hussein Makhlouf, ministrul administrației locale și al mediului, potrivit Reuters, care a declarat că statul a deschis, de asemenea, 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate.

UPDATE ORA 15.25

Echipa olandeză de căutare și salvare urbană (USAR) a salvat șapte persoane de sub dărâmături în Hatay începând de ieri la prânz. Echipa spune că a lucrat non-stop timp de 24 de ore.

De asemenea, se raportează că unul dintre cei opt cetățeni olandezi care fuseseră dați dispăruți în urma cutremurului a fost găsit.

UPDATE ORA 15.10

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că aproximativ 70 de țări și 14 organizații internaționale au oferit ajutor Turciei.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat un grant de 25 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns la urgențe al ONU pentru a ajuta la furnizarea de asistență urgentă pentru salvarea de vieți în regiune”, a declarat marți Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 14.44

Rudele verifică chipurile celor morți

Pe lângă așteptările lungi pentru ajutor, mulți dintre cei din zonele afectate de cutremur au întâmpinat dificultăți în căutarea și obținerea de informații despre soarta rudelor dispărute.

În fața unui spital din orașul Antakya, zeci de cadavre, unele în saci mortuari, altele acoperite cu pături și cearșafuri, sunt aliniate pe jos.

UPDATE ORA 14.20

Guvernul sirian cere ajutor din partea UE

Siria a solicitat oficial asistență în cadrul unui program conceput pentru a sprijini țările afectate de dezastre naturale – mecanismul de protecție civilă al UE.

Turcia făcuse deja acest lucru – cu echipe de căutare și salvare pe drum sau în țară – dar acum și-a extins cererea de ajutor la lucruri precum pături, corturi și încălzitoare.

La Bruxelles, la un centru de gestionare a crizelor, se încearcă să se stabilească ce ajutor poate fi coordonat. Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată decât în Turcia – cu un control în nordul țării împărțit între guvern și grupurile rebele.

UPDATE ORA 13.40

Președintele turc recunoaște problemele, dar spune că lucrurile se îmbunătățesc

În urma criticilor potrivit cărora statul turc a ajuns lent în unele dintre zonele afectate după cutremurele de luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că au existat unele probleme în răspunsul inițial.

Cu toate acestea, el spune că operațiunile au revenit la normal acum. Inițial au fost probleme la aeroporturi și pe drumuri, dar astăzi lucrurile sunt mai ușoare și mâine va fi și mai ușor”, spune Erdogan. Ne-am mobilizat toate resursele”, adaugă el. Statul își face treaba”.

Președintele turc se află în vizită în sudul Turciei – vă vom aduce imagini când le vom avea.

UPDATE ORA 13.10

Bilanțul morților a crescut la peste 11.200 de persoane

Acum, peste 11.200 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a lovit luni Turcia și Siria.

Oficialii turci spun că 8.574 de persoane au murit în această țară. Numărul deceselor confirmate până în prezent este de 2.662 în Siria.

UPDATE ORA 12.50

Ucraina trimite 90 de muncitori din domeniul dezastrelor naturale în Turcia

O echipă de lucrători de urgență ucraineni a plecat în Turcia pentru a lua parte la operațiunile de salvare și de curățare în urma cutremurului din această țară.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că specialiștii ucraineni posedă experiență relevantă în gestionarea dezastrelor naturale. Echipa este formată din aproape 90 de salvatori și include 10 câini de căutare și salvare antrenați pentru a găsi persoane dispărute, spune șeful poliției naționale.

UPDATE ORA 12.28

Un băiat de opt ani a fost salvat dintre dărâmături după 52 de ore

În Hatay, Turcia, un băiat de opt ani a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite după aproximativ 52 de ore.

Yigit Cakmak a fost cărat din clădire până la mama sa care îl aștepta și care l-a întâmpinat cu o îmbrățișare puternică.

UPDATE ORA 12.24

Președintele Turciei, Erdogan, sosește în regiunea afectată de cutremur

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat în zona cea mai afectată de cutremur, relatează agențiile de presă. Acesta urmează să viziteze Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik, eipcentrul cutremurului.

Mulți și-au exprimat furia față de aparenta lipsă de acțiune a guvernului, unii oameni susținând că ajutoarele nu au ajuns încă la ei.

O femeie, Arzu Dedeoglu, a declarat aseară unui reporter BBC în districtul Numune din Iskenderun, în sudul Turciei, că cele două nepoate ale sale au rămas blocate sub dărâmături și că de o zi nu a sosit niciun ajutor.

UPDATE ORA 12.00

Vremea rece înrăutățește situația din Turcia

Supraviețuitorii care aveau nevoie de adăpost ar fi simțit cu adevărat frigul din noaptea de marți spre miercuri. În Gaziantep, epicentrul primului cutremur din Turcia, a fost ger, temperatura ajungând până la -1C.

A fost și mai frig mai la nord, în apropierea regiunilor muntoase, unde termometrul a coborât până la -5C. Și se va face și mai frig în sudul Turciei și în nordul Siriei. În restul săptămânii, temperaturile nocturne vor coborî până la -7C în Gaziantep. Chiar mai scăzute spre munți.

UPDATE ORA 11.35

În imagini: Operațiunea de salvare din Kahramanmaras, Turcia. Kahramanmaras este aproape de epicentrul celui de-al doilea cutremur.

Șiruri de clădiri s-au prăbușit în grămezi de moloz, iar salvatorii caută printre dărâmături la temperaturi foarte scăzute.

UPDATE ORA 11.00

Drumurile avariate din nordul Siriei îngreunează ajutorul venit din partea Unicef

Melinda Young, consilier principal pentru situații de urgență al Unicef pentru întreaga Sirie, spune că, în prezent, este foarte dificil să se ajungă cu ajutorul în nordul țării.

Young spune că multe drumuri sunt avariate, în special la principalul punct de trecere a frontierei, ceea ce îngreunează transportul ajutoarelor trimise din Turcia către organizațiile care lucrează în Siria.

Multe sisteme de apă din zonă sunt, de asemenea, grav avariate, spune ea, adăugând că trebuie să fie transportate în camioane până când sistemele sunt reparate. Ea spune că acest lucru poate dura cel puțin șase luni.

Ea spune că situația este deosebit de dificilă pentru copiii de acolo, care au trecut deja prin ani de conflict, mulți dintre ei fiind strămutați în această perioadă.

UPDATE ORA 10.00

Bilanțul morților continuă să crească – a depășit 9.000 de morți

În această dimineață am primit deja mai multe informații despre numărul de morți și tocmai am aflat că numărul total de persoane ucise a depășit 9.000.

Numărul persoanelor ucise în Turcia a crescut la 6.957, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.

Este dificil de verificat numărul celor din Siria, dar mass-media de stat și un grup de salvare spun că au murit aproximativ 2.500 de persoane.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, urmează să se deplaseze miercuri în orașul Pazarcık, aflat în apropierea epicentrului cutremurului, și în provincia Hatay, cea mai afectată, relatează Associated Press.

La aproape două zile de la cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, provocând moartea a peste 8.500 de persoane, echipe de căutare din peste două duzini de țări s-au alăturat personalului de urgență turc, iar promisiunile de ajutor au început să curgă.

UPDATE ORA 08.00

Cel mai recent bilanț al victimelor cutremurului catastrofal de luni se ridică la 8.704 morți. Miercuri dimineață, AFP a anunțat că bilanțul victimelor din Siria a crescut la 2.470 de morți. În Turcia au murit cel puțin 6.234 de persoane. Este de așteptat ca numărul să continue să crească în cursul zilei, pe măsură ce se excavează mai multe dărâmături.

UPDATE ORA 05.00

Agenția turcă pentru dezastre a declarat că 37.011 persoane au fost rănite, adăugând că peste 79.000 de persoane au fost implicate în operațiunile de căutare și salvare.

UPDATE ORA 01.00

Siria a fost acuzată că face jocuri politice cu ajutorul după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că țara sa ar trebui să fie responsabilă pentru livrarea tuturor ajutoarelor în Siria, inclusiv în zonele care nu se află sub controlul guvernului sirian.

UPDATE ORA 23:00

La mai puțin de două zile de la cutremurul care a zguduit Turcia și Siria, situația la fața locului continuă să fie extremă. Echipele de urgență se luptă contra cronometru pentru a scoate supraviețuitorii dintre dărâmături, conștiente că fiecare minut este crucial. Cutremurele și replicile lor au zugrăvit un peisaj de dărâmături și un bilanț care a crescut la 7.200 de morți, potrivit ultimelor cifre oficiale, care includ peste 5.400 de morți pe teritoriul turc. În plus, se estimează că peste 6.200 de clădiri au fost complet distruse.

UPDATE ORA 21:00

Trei britanici dispăruți în urma cutremurelor din Turcia, anunță Ministerul de Externe

Trei cetățeni britanici sunt dați dispăruți în urma cutremurului din Turcia, în urma căruia au murit peste 7.200 de persoane, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

Cleverly a declarat în Camera Comunelor că Ministerul de Externe sprijină aproximativ 35 de cetățeni britanici afectați direct de incident și a spus că probabilitatea unor victime britanice pe scară largă rămâne scăzută. Guvernul britanic a trimis o echipă de căutare și salvare în Turcia pentru a ajuta în cursa pentru găsirea supraviețuitorilor.

Cutremurul uriaș cu magnitudinea de 7,8 a lovit sudul Turciei și nordul Siriei în primele ore ale zilei de luni, când majoritatea oamenilor dormeau în casele lor. Câteva ore mai târziu, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs în apropiere. Echipele de urgență se străduiesc acum să salveze oamenii prinși sub dărâmături după ce mii de clădiri s-au prăbușit.

UPDATE ORA 19:00

Cel puțin 23 de milioane de persoane au fost afectate de cutremur, avertizează OMS

Numărul persoanelor afectate în Turcia și Siria în urma celor două cutremure uriașe ar putea fi de 23 de milioane sau chiar mai mult, potrivit evaluărilor preliminare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dr. Margaret Harris a declarat pentru BBC World Service’s Newshour că ,,multe, multe spitale pur și simplu nu au ceea ce au nevoie pentru a funcționa, lucruri simple precum energia electrică”.

Comentând temerile că numărul de morți ar putea crește și mai mult, ea avertizează că până nu se vor elimina toate pagubele, nu se știe câți oameni au murit.

UPDATE ORA 16:00

Un bebeluș a fost salvat din rămășițele unei clădiri prăbușite în Siria – la doar câteva minute după ce fetița s-a născut sub dărâmături. Imaginile arată cum bebelușul este transportat în siguranță în brațele unui salvator în Jenderes, într-o regiune din nord-estul țării, devastată de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade de ieri.

UPDATE ORA 15:00

Ajutor ONU pentru rebelii din Siria afectați de cutremur

ONU a anunțat marți că un cutremur în Siria a afectat punctul de trecere a ajutoarelor din Turcia către zonele rebele.

Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Jens Laerke, a declarat că seismul a distrus drumurile din Turcia și a afectat personalul local și internațional al ONU, partenerii lor și șoferii de camioane care transportă de obicei ajutoarele.

Își caută familiile printre dărâmături. Deci și noi suntem afectați ca toată lumea” și „a avut un impact asupra acestei operațiuni (transfrontaliere) în viitorul imediat” , a spus el.

UPDATE ORA 14:00

Președintele turc Erdogan declară starea de urgență în zece provincii pentru trei luni

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți stare de urgență în cele zece provincii afectate de cutremurul de luni din sudul și sud-estul Turciei.

,,Am decis să declarăm starea de urgență pentru a permite desfășurarea rapidă a lucrărilor (de ajutorare)” , a declarat șeful statului, adăugând că măsura este în vigoare timp de trei luni.

UPDATE ORA 13:00

Mai multe situri arheologice au fost afectate în Siria și Turcia

Mai multe situri arheologice au fost lovite în Siria, inclusiv Cetatea Alepului, o bijuterie arhitecturală din perioada medievală, și Orașul Vechi al acesteia, care a fost inclus în 2018 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în pericol, după ani de război civil.

Alte câteva situri arheologice au fost, de asemenea, avariate, cum ar fi Castelul Gaziantep din Turcia, construit în secolul al II-lea, care s-a prăbușit parțial.

UPDATE ORA 12:00

Echipele de salvare se confruntă cu provocarea frigului

Pentru a salva vieți, salvatorii trebuie să lupte și împotriva frigului, în ploaie torențială sau în zăpadă, uneori cu mâinile goale. Vremea rea din Anatolia complică sarcina salvatorilor și face și mai amară soarta supraviețuitorilor, care tremură sub corturi sau în jurul unor brazi improvizați.

,,Suntem în plină iarnă, sunt câteva grade și chiar -2, -3, -4 grade noaptea. Este un lucru care va fi extrem de complicat” , a declarat pentru BFMTV Patrick Coulombel, cofondator al fundației Emergency Architects.
Iar scăderea drastică a temperaturii înseamnă că răniții, blocați în ruine, riscă și mai mult să facă hipotermie. Mai ales că vremea nu se va mai încălzi pentru o vreme.


Un bebeluș în viață, încă legat prin cordonul ombilical de mama sa moartă, găsit printre dărâmături

În dărâmăturile unei case din Jandairis, un oraș din Siria lovit puternic de cutremurele de luni, salvatorii au găsit o fetiță în viață, încă legată de cordonul ombilical de mama ei moartă.

Fetița este singura supraviețuitoare a unei familii ai cărei ceilalți membri au murit cu toții în prăbușirea clădirii de patru etaje.

Într-o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare, un bărbat poate fi văzut ținând în brațe un bebeluș gol, acoperit de praf, cu cordonul ombilical încă atârnând printre dărâmături. Nou-născutul a fost dus la spitalul din orașul Afrin, aflat în apropiere.

Crucea Roșie siriană îndeamnă Occidentul să ridice interdicțiile împotriva Damascului

Semiluna Roșie Arabă Siriană a cerut insistent ridicarea sancțiunilor unilaterale împotriva Damascului pentru a ajuta țara să facă față consecințelor cutremurului catastrofal” care a lovit partea de nord-vest a Siriei pe 6 februarie, a declarat marți șeful organizației, Khaled Hboubati.

Avem nevoie de echipamente grele, ambulanțe și pompieri pentru a accelera operațiunile de căutare și salvare. Pentru a face acest lucru, este necesar să se elimine sancțiunile împotriva Siriei cât mai curând posibil” , a declarat Hboubati în timpul conferinței de presă de la Damasc. „În nordul Siriei, cele mai multe servicii sunt furnizate de ONG-uri (organizații neguvernamentale) și prin intermediul ajutorului umanitar. Nu există un guvern central care să se ocupe de răspunsul multisectorial” , a declarat pentru CNN directorul Societății Medicale Siriene Americane (SAMS), Dr. Bachir Tajaldin.

Potrivit ultimelor informații, bilanțul victimelor a depășit 5.000 de morți și peste 24.000 de răniți în Turcia și Siria.


OMS estimează că 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din Turcia și Siria

Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din sud-estul Turciei și nordul Siriei, a declarat OMS, care a promis sprijin pe termen lung după ce a fost trimis ajutor de urgență.

Hărțile evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ 5 milioane de persoane vulnerabile” , a declarat Adelheid Marschang, oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.


Peste 20.000 de răniți și 6.000 de clădiri prăbușite în Turcia

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a anunțat marți noile cifre. Pe lângă cei 3.419 morți din Turcia, el a precizat că 20.534 de persoane au fost rănite și aproape 600 de clădiri s-au prăbușit.

AFAD, autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia, a declarat că peste 24.400 de persoane au fost implicate în operațiunile de căutare și salvare, potrivit BBC.


Patru arestări în Turcia după postări „provocatoare” despre cutremure

Poliția turcă a anunțat marți că a arestat patru persoane după postări provocatoare” pe rețelele de socializare despre cutremurul din ziua precedentă.

Cele patru persoane au fost arestate după ce poliția a descoperit conturi care împărtășeau postări provocatoare menite să creeze teamă și panică” , a precizat poliția într-un comunicat, fără a detalia conținutul mesajelor.

În octombrie anul trecut, Turcia a adoptat o lege privind dezinformarea, care pedepsește cu până la trei ani de închisoare difuzarea de „știri false”.


Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a depășit acum 5.000 de morți, încă provizoriu

Bilanțul victimelor din Siria și Turcia a depășit acum 5.000 de morți. Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat marți dimineață că în țara sa au murit 3.419 persoane, pe lângă cele 1.602 raportate în Siria.

UPDATE ORA 11:00

Istanbulul trimite 13.000 de salvatori în zona cutremurului

În ultimele ore, aproape 13.000 de salvatori, printre care mulți voluntari, au părăsit Istanbulul pentru a merge în zonele sinistrate.

Aceștia merg în provincia Hatay, care a fost afectată în special de cutremure.

Dificultăți în furnizarea de ajutoare în Siria, devastată de război

Aproximativ 4 milioane de persoane din nordul Siriei au fost deja strămutate și dependente de ajutor umanitar din cauza războiului, potrivit purtătorului de cuvânt al UNICEF, James Elder.

Siria rămâne o zonă gri din punct de vedere juridic și diplomatic” , a declarat Marc Schakal, șeful programului pentru Siria de la Médecins Sans Frontières.
El se teme că ONG-urile locale și internaționale vor fi copleșite într-o țară devastată de 12 ani de război civil.

Aproape tot ajutorul umanitar este livrat din Turcia prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere, obținut prin rezoluție ONU. Experții se îndoiesc că vechile treceri pot fi redeschise, în ciuda urgenței.

Cutremurul mortal în Turcia și Siria face aproape 5.000 de victime

Cutremurul devastator care a lovit sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei la 6 februarie a făcut cel puțin 4.940 de morți, au anunțat marți autoritățile locale. Alte 20.426 de persoane au fost rănite, în timp ce un număr necunoscut de persoane rămâne blocat în dărâmături, în timp ce echipele de salvare caută pe teren.

Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia din 1939 încoace” , a declarat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (UNOCHA).

În cursul zilei de astăzi, un al doilea cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade a lovit centrul Turciei, ca parte a unui șir de replici ale cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a dărâmat mii de clădiri rezidențiale în Turcia și Siria. Potrivit Centrului Seismologic European Mediteranean (EMSC), cel mai recent cutremur a avut loc la o adâncime de 46 de kilometri, la aproximativ 34 de kilometri sud-est de orașul Malatya.

UPDATE ORA 10:00

Incendiul face ravagii în portul afectat de cutremur

Associated Press relatează că un incendiu în portul İskenderun de la Marea Mediterană continuă pentru a doua zi consecutiv. Acesta a izbucnit în timpul primului cutremur de luni.

Imaginile arată un fum gros și negru deasupra containerelor în flăcări, în timp ce presa locală spune că o navă a pazei de coastă turcești încearcă să stingă focul.

Fotbalistul Christian Atsu a fost scos viu dintre dărâmături

Fostul jucător de la Chelsea și Newcastle, Christian Atsu, a fost găsit în viață după ce a petrecut mai multe ore sub dărâmături.

Anunțul a fost făcut la Radyo Gol de către conducătorul clubului său, Hatayspor.

Directorul nostru sportiv, Taner Savut, este din păcate încă sub dărâmături. Hatay a fost profund afectată. Ne îndreptăm spre sfârșitul celor mai periculoase ore” , a spus el.

UPDATE ORA 09:00

Bilanțul cutremurului din Turcia a crescut la 3381 de morți

Bilanțul cutremurelor care au lovit luni țara a crescut la 3.381 de morți, potrivit agenției oficiale turce de ajutorare Afad. Până în prezent, țara număra 2921 de persoane dispărute pe teritoriul său.

În Siria, în absența unui nou comunicat oficial, bilanțul victimelor rămâne pentru moment la 1.500 de morți.

Astfel, numărul total al victimelor din ambele țări se ridică la 4890.

UPDATE ORA 08:00

OMS se așteaptă ca numărul morților să se apropie de 20.000

În urma cutremurelor violente din Siria și Turcia, bilanțul victimelor continuă să crească. Potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad), peste 4.300 de persoane au murit deja.

Pentru AFP, Catherine Smallwood, manager de urgență la biroul european al OMS, se așteaptă ca totalul să fie și mai dramatic.

„Deseori vedem cifre de opt ori mai mari decât cele inițiale” , a spus ea. Potrivit The Guardian, bilanțul victimelor ar putea ajunge la 20.000 de morți.

UPDATE ORA 07:00

Operațiunile de salvare au continuat pe tot parcursul nopții

A fost o cursă contra cronometru în orașele afectate de cutremurele violente de luni.

În Turcia și în nordul Siriei, salvatorii au fost ocupați să scoată supraviețuitori, luptându-se în frig, în ploaia torențială și în zăpadă, uneori cu mâinile goale, pentru a salva toate viețile pe care le puteau salva.

Vremea rea din Anatolia complică eforturile de salvare.

UPDATE ORA 06:00

Ultimul bilanț oficial al victimelor a crescut la peste 4300 de morți

Potrivit ultimelor cifre provizorii ale Agenției de gestionare a dezastrelor (Afad), peste 4.300 de persoane au murit, dintre care 2.921 în Turcia și peste 1.440 în Siria.

Vremea rea din Anatolia complică sarcina salvatorilor, care au încercat toată noaptea să scoată din dărâmături posibili supraviețuitori.

UPDATE ORA 05:00

Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 13 milioane de dolari pentru Siria

Luni, Emiratele Arabe Unite au promis un ajutor estimat la 13,6 milioane de dolari pentru Siria după cutremur. Premierul Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a ordonat trimiterea urgentă de ajutoare umanitare către persoanele afectate din Siria” , a anunțat agenția oficială de presă WAM.

UPDATE ORA 04:00

Un nou cutremur cu magnitudinea 5,6 a fost raportat în centrul Turciei

Un cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs marți dimineață în centrul Turciei, informează Centrul European de Monitorizare Seismologică.

UPDATE ORA 03:00

Competițiile sportive, suspendate până la noi ordine în Turcia

Autoritățile turce au suspendat competițiile sportive din țară până la noi ordine” , în urma cutremurului violent din sud-estul țării și din Siria vecină.

UPDATE ORA 02:00

Joe Biden i-a promis lui Recep Tayyip Erdogan tot ajutorul de care avem nevoie”
Președintele american Joe Biden i-a promis luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan tot ajutorul de care avem nevoie, oricare ar fi el” , după cutremurul mortal care a lovit țara sa.

El a prezentat condoleanțele sale în numele poporului american” și a dat asigurări că echipele de salvare americane vor fi desfășurate rapid pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare” , potrivit unui comunicat al Casei Albe referitor la schimbul de replici dintre cei doi lideri.

UPDATE ORA 01:00

Siria promite ONU că va livra ajutoare „tuturor sirienilor”

Ambasadorul sirian la Națiunile Unite, care a transmis cererea de ajutor din partea Damascului după cutremurul devastator, a asigurat luni că ajutorul va ajunge la toți sirienii din întreaga țară” , dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.

UPDATE ORA 00:00

Cel puțin 2921 de morți și 15.834 de răniți în Turcia

Cutremurul violent care a zguduit luni sud-estul Turciei s-a soldat cu 2.921 de morți și 15.834 de răniți, a anunțat marți dimineață agenția oficială turcă de ajutorare Afad.

Noul bilanț ridică la 4.365 numărul total de morți în Turcia și Siria, în urma unuia dintre cele mai violente cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol.

UPDATE ORA 23:40

Bilanțul a urcat la 2379 morți și 14.483 răniți.

UPDATE ORA 23:10

Președinția pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD) a raportat că în Kahramanmaraş s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade. Adâncimea cutremurului de la ora 22.37 a fost măsurată la 6.87 km.

UPDATE ORA 22:25

Noul bilanț a urcat la 2316 morți/ 13.293 răniți, iar 6217 au fost clădiri distruse. 7.340 de persoane au fost salvate din dărâmături.

UPDATE ORA 22:00

UN NOU BILANȚ AL MORȚILOR ÎN SIRIA

Aproape 1.300 de persoane au murit în urma cutremurului din Siria, potrivit unui nou bilanț/ Numărul total al victimelor ca urmare a cutremurului din Siria și Turcia împreună este de 3.055.

UPDATE ORA 21:00

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia și Siria ar fi făcut peste 2.700 de victime, potrivit ultimelor informații furnizate luni de autoritățile din aceste țări.

Șeful Autorității turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), Orhan Tatar, a confirmat până în prezent 1.762 de morți, în timp ce oficialii sirieni au raportat 968 de victime, urmând ca numărul total să continue să crească.

Tatar a declarat anterior, în timpul unei conferințe de presă, că 6.445 de persoane au fost salvate, în timp ce 5.606 clădiri au fost distruse.

UPDATE ORA 20:00

NUMĂRUL MORȚILOR CREȘTE

Peste 2.600 de persoane au murit în cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia și Siria în aproape un secol.

Bilanțul victimelor din Turcia a ajuns la 1.651 de morți, potrivit autorităților, în timp ce numărul morților din Siria a depășit 1.000.

victimele cutremurului din Afrin, nordul Siriei

DOLIU NAȚIONAL ÎN TURCIA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat o perioadă de doliu național de șapte zile. Potrivit decretului emis de guvern, drapelele vor fi arborate la jumătate de catarg până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.


Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma cutremurelor care au zguduit regiunea luni dimineaţă, au declarat oficiali locali, potrivit Baha.

,,Experţii noştri nu au depistat nicio pagubă la clădiri, echipament sau la macaralele de pe câmp. Construcţia şi munca de asamblare continuă” , a declarat Anastasia Zoteeva, şefa companiei care se ocupă de proiectul nuclear Akkuyu, precizând că seismul a fost resimţit cu o intensitate de aproximativ 3 în regiunea Mersin, unde centrala nucleară este construită.

Potrivit Anastasiei Zoteva, apărarea civilă şi unităţile de protecţie de urgenţă ale statului turc cooperează cu serviciul de urgenţă al centralei şi se pregătesc să trimită echipament şi personal în regiune.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 s-a produs la ora locală 04.17 01.17 GMT) în provincia sudică turcă Kahramanmaras, potrivit Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor (AFAD).

Centrala nucleară de la Akkuyu, de pe coasta turcă a Mediteranei, va fi prima din Turcia. Centrala, care va avea patru reactoare şi o capacitate de 4.800 megawaţi, ar urma să înceapă să producă curent electric mai târziu în acest an.

UPDATE ORA 19:00

AJUTOR GRECESC

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a vorbit luni la telefon cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a oferi asistență imediată” Turciei.

Șeful guvernului „a reiterat disponibilitatea Greciei de a oferi asistență imediată Turciei” și a prezentat cele mai sincere condoleanțe” , potrivit unui scurt comunicat al biroului său, într-un moment de mare tensiune între cei doi vecini și rivali istorici, marcat de o serie de schimburi de arme între cei doi lideri în ultimele luni.

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile” , a spus Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia. 

Biden și Zelenski promit asistență

Reacții din partea liderilor mondiali la știrile despre cutremurele din Turcia și Siria

Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat profund întristat de pierderile de vieți omenești din aceste zone.

De asemenea, el s-a angajat să ofere asistență pentru a sprijini eforturile de salvare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, de asemenea, condoleanțe președintelui Turciei, Erdogan, și familiilor victimelor.

Într-un tweet, el a adăugat că Ucraina este pregătită să ofere asistență ,,pentru a depăși consecințele dezastrului” .

UPDATE ORA 18:00

O fetiță ne dă speranța de a face față dezastrului. Priviți cum s-a târât de sub dărâmăturile din Gaziantep, Turcia.

MILITARI RUȘI ÎN SIRIA

Peste 300 de militari ruși staționați în Siria au început să ajute la curățarea dărâmăturilor. Potrivit Ministerului rus al Apărării, 300 de militari și 60 de vehicule sunt mobilizați pentru curățarea molozului, căutarea victimelor și acordarea de asistență medicală în zonele care au suferit cele mai multe distrugeri” .

UPDATE ORA 17:00

Gheorghe Hagi, mesaj către poporul turc după cutremurele de luni

Antrenorul echipei de fotbal Farul Constanţa, Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai cunoscuţi români din Turcia după performanţele realizate ca jucător la Galatasaray, a transmis, luni, un mesaj de susţinere pe site de socializare către poporul turc, greu încercat după seismele de luni care au provocat câteva mii de decese.

Toate gândurile mele merg către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Sunt alături de voi!” , a scris tehnicianul pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ORA 16:00

SIRIA FACE APEL LA COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ SĂ AJUTE

Guvernul sirian îndeamnă comunitatea internațională să vină în ajutorul său. Siria face apel la statele membre ale ONU, la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la alte grupuri umanitare… pentru a sprijini eforturile guvernului sirian de a face față cutremurului devastator” , a precizat Ministerul sirian de Externe într-un comunicat, scrie BBC.

UPDATE ORA 15:00

SPORT PE PAUZĂ

Toate organizațiile sportive naționale care urmează să se desfășoare în Turcia au fost suspendate până la noi ordine. Încă o dată, trimit cele mai bune urări iubitei noastre națiuni” , a anunțat ministrul turc al sporturilor, Mehmet Kasapoglu, pe Twitter.

UPDATE ORA 14:00

MINUT DE RECULEGERE

Adunarea Generală a ONU a păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru victimele cutremurului. Contăm pe comunitatea internațională pentru a ajuta miile de familii afectate de acest dezastru, dintre care multe au deja nevoie urgentă de asistență umanitară în zone greu accesibile” , a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat.

UPDATE ORA 13:00

SALVATORII RUȘI

Președintele rus Vladimir Putin discută cu Bashar al-Assad și Recep Tayyip Erdogan și trimite salvatori ruși în Siria și Turcia, a declarat Kremlinul.

,,În orele următoare, salvatorii de la Ministerul rus pentru Situații de Urgență vor pleca spre Siria” , a precizat președinția rusă. Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări, potrivit Kremlinului, că a ordonat ,,organelor competente din țara sa să accepte ajutorul salvatorilor ruși” .

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6, conform presei internaționale.

Bilanţul provizoriu indică 1.498 de morţi şi 8.533 de răniţi – în Turcia şi de 810 morţi şi 2.315 răniţi – în Siria. 

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. 

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. 

Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.