• Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toți românii.
  • Această decizie a fost luată după discuțiile purtate cu Comisia Europeană cu privire la eliminarea pensiilor speciale.
  • S-a convenit asupra eliminării pensiilor speciale și se va implementa un nou sistem de calcul al pensiilor care va ține cont de întreaga perioadă de muncă, nu doar de ultimii ani cu salarii mai mari.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toți românii, iar nicio pensie din România nu va mai depăși venitul aflat în plată. Această decizie a fost luată după discuțiile purtate cu Comisia Europeană cu privire la eliminarea pensiilor speciale. Cu toate acestea, ministrul nu a precizat încă o dată exactă pentru aplicarea acestor măsuri, spunând că vor fi propuse noi amendamente care vor fi depuse în Parlament de către coaliție în zilele următoare.

S-a convenit asupra eliminării pensiilor speciale și se va implementa un nou sistem de calcul al pensiilor care va ține cont de întreaga perioadă de muncă, nu doar de ultimii ani cu salarii mai mari.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii, în conferința de presă.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Această măsură va afecta categoriile speciale care în prezent se pot pensiona la vârste mai mici. În sistemul public actual, bărbații se pot pensiona la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani.

Schimbări în ceea ce privește calculul pensiilor

Budăi a anunțat și alte schimbări referitoare la calculul pensiilor. Astfel, pensiile vor fi calculate gradual, ținând cont de perioada totală de contribuții. Nu vor mai fi luate în considerare doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula în funcție de întreaga perioadă de muncă.

„Magistrații nu vor mai putea să își aleagă perioada la care se raportează pensia, dar asta se va întâmpla treptat”, a precizat Budăi.

Când va fi implementat noul sistem?


Tranziția la noul sistem de pensii va fi realizată treptat, însă ministrul Budăi nu a precizat data exactă la care va începe.

Când a fost întrebat direct despre momentul în care vor fi calculate pensiile conform noilor criterii, ministrul a răspuns: „De la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil”.

Amendamentele pentru reforma pensiilor vor fi finalizate până joi.

„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a adăugat ministrul.

Pensiile existente nu vor fi reduse


Există și vești bune pentru pensionari, deoarece ministrul Muncii i-a asigurat că „pensiile existente nu vor fi reduse”.

Cu toate acestea, pensiile care depășesc venitul din activitate vor fi afectate, fără a afecta contributivitatea.

În ceea ce privește domeniul justiției, pensiile asimilate magistraților nu vor mai fi luate în considerare, astfel încât acestea nu vor mai fi considerate pensii speciale.

„Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale. Acest lucru se face în continuare şi s-a făcut şi până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi în lege, este exemplu cu magistraţii cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionarii publici parlamentari de la acest aspect”, a spus ministrul.

Vor exista și modificări în privința regimului de pensionare pentru diplomați, prin creșterea graduală a vârstei de pensionare și a perioadei de contribuție.

Ce se întâmplă cu pensiile militare și ale Ministerului Afacerilor Interne


Pensiile militarilor și ale personalului din Ministerul Afacerilor Interne, ministrul a menționat că acestea sunt, de asemenea, supuse reformei.

„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul. cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit.

Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..) Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a declarat ministrul.

Citește și: