• Suedia a devenit al 32-lea membru al NATO, arborându-și drapelul național la sediul alianței în Bruxelles, Belgia.
  • Invazia Rusiei în Ucraina a jucat un rol semnificativ în schimbarea opiniei publice din Suedia, determinând o majoritate să caute securitate sub umbrela de apărare a NATO.
  • Decizia Suediei de a adera la NATO a fost descrisă ca un pas istoric, marcând sfârșitul a peste 200 de ani de neutralitate militară și consolidând unitatea națională în fața provocărilor geopolitice contemporane.

Drapelul național al Suediei a fost arborat luni la sediul NATO, consolidând locul țării nordice ca al 32-lea membru, la doi ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a convins publicul său reticent să caute siguranță sub umbrela de securitate a alianței, scrie AP.

„De joi, săptămâna trecută, Suedia este un membru mândru al NATO. Cea mai de succes organizație pentru pace și securitate care a existat vreodată. Suntem acum un aliat printre aliați. După mai bine de 200 de ani de nealiniere militară, acesta este un pas istoric”, a declarat premierul suedez, Ulf Kristersson.

Sub o ploaie continuă, premierul suedez, Ulf Kristersson, Prințesa Moștenitoare Victoria și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au privit cum doi soldați au ridicat steagul albastru cu o cruce galbenă în cercul oficial al drapelelor naționale la sediul din Bruxelles, Belgia.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
CÂT PLĂTEȘTI PENTRU UN APARTAMENT NOU ÎN BUCUREȘTI?

„Invazia rusă, brutală și la scară largă împotriva Ucrainei a unit Suedia în spatele concluziei că o aderare cu drepturi depline la NATO este singura alegere rezonabilă”, a declarat Kristersson.

Miniștrii guvernului suedez și lideri de partide din tot spectrul politic au participat la eveniment, în semn de unitate națională.

„Drapelul suedez va fi arborat acum aici, la sediul NATO, cu un sprijin foarte puternic din partea parlamentului și a poporului nostru. Un simbol al acestui lucru este faptul că delegația suedeză de astăzi este formată nu numai din miniștrii cabinetului și din comandantul-șef, ci și din Alteța Sa Regală, Prințesa Victoria, și din șase lideri de partide naționale, a adăugat Kristersson.

Suedia a lăsat deoparte decenii de neutralitate de după cel de-al Doilea Război Mondial atunci când a aderat oficial la NATO joia trecută. Vecina sa, Finlanda, a aderat deja în aprilie 2023, într-o altă mișcare istorică care a pus capăt unor ani de nealiniere militară.

Citește și