• Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv.
  • Netanyahu a anunțat că va trece printr-o procedură pentru a primi un stimulator cardiac.
  • Premierul israelian a promis că își va continua planul de revizuire a sistemului judiciar.

Sâmbătă seara, zeci de mii de oameni au inundat străzile orașului de coastă Tel Aviv pentru a protesta împotriva unei controversate revizuiri judiciare propuse de guvernul israelian, relatează Reuters.
Peste 100 de foști șefi ai securității israeliene au semnat o scrisoare prin care îl roagă pe premierul Benjamin Netanyahu să oprească această legislație.

Susținătorii lui Netanyahu și aliații săi de extremă dreapta susțin că revizuirea este necesară pentru a limita puterile considerate excesive ale judecătorilor nealeși.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
REPETENȚII...DE LA COADA EUROPEI
EUROPA OFERĂ EMOȚIE, SUA ACȚIUNE

Cu toate acestea, criticii susțin că acest plan va distruge sistemul de control și echilibru al țării și o va împinge pe calea către un regim autoritar.

Deciziile Curții Supreme ar putea fi anulate

Parlamentul urmează să voteze luni o măsură care ar împiedica judecătorii Curții Supreme să anuleze deciziile guvernului sub pretextul că acestea sunt „nerezonabile”. Dacă această măsură va fi adoptată, ar reprezenta primul act legislativ major al revizuirii judiciare propuse.

Premierul israelian a suferit o intervenție medicală

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a anunțat că va trece printr-o procedură pentru a primi un stimulator cardiac, însă a promis că va continua cu planul său controversat de revizuire a sistemului judiciar.

Netanyahu a dezvăluit că i s-a montat un dispozitiv de monitorizare după ce a fost spitalizat pentru scurt timp săptămâna trecută din cauza deshidratării. Alarmele dispozitivului au sunat sâmbătă seara, semnalând necesitatea unei intervenții imediate.

Mesajul premierului israelian

„În urmă cu o săptămână, a fost implantat un dispozitiv de monitorizare, dispozitivul a emis un semnal sonor în această seară și a indicat că trebuie să primesc un stimulator cardiac, iar acest lucru trebuie făcut în această seară”, a declarat premierul israelian, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

„În ultimele minute, am discutat cu colegii mei și am făcut aranjamentele pentru ceea ce urmează, sper că se va ajunge la un acord, dar, în orice caz, medicii spun că voi fi liber mâine după-amiază, voi fi externat din spital și voi putea ajunge la Knesset pentru vot”.

Citește și: