• Zeci de rachete au fost lansate sâmbătă dimineața din Fâșia Gaza spre Israel.
  • Israelul va întrerupe aprovizionarea cu energie electrică, combustibil și bunuri în Gaza.
  • Peste 250 de morți și peste 1.500 de răniți ai Israelului.
  • Lupte armate au făcut ravagii în timpul nopții între forțele israeliene și sute de luptători Hamas în cel puțin 22 de locații din Israel.

UPDATE – Civilii și soldați israelieni sunt luați ostatici

Armata israeliană afirmă că un „număr semnificativ” de civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici de gruparea militantă palestiniană Hamas. Printre cei răpiți se numără copii, femei, bătrâni și persoane cu dizabilități. Unii sunt în viață, iar alții se crede că sunt morți, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

UPDATE

Activistul palestinian Nour Odeh, fost purtător de cuvânt al Autorității Palestiniene, a încercat să ofere un context, afirmând că atacul Hamas asupra Israelului „nu este începutul poveștii”.

Vorbind pentru NBC News, rețeaua americană parteneră a Sky News, dl Odeh a declarat că forțele israeliene au ocupat teritoriile palestiniene timp de peste 50 de ani.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

El a adăugat că violența a crescut în regiune în ultimul an. În 2023 au avut loc cel puțin 700 de atacuri asupra palestinienilor de către israelieni, un număr record, potrivit Institutului pentru înțelegerea Orientului Mijlociu.

UPDATE

Armata israeliană a distribuit un videoclip despre care spune că arată interiorul unui spital lovit de o rachetă Hamas.

Forțele de Apărare Israeliene spun că pacienții din Centrul Medical Barzilai din Ashkelon au fost mutați în siguranță înainte de atac.

UPDATE – Banca Națională Islamică din Gaza a fost distrusă

Banca Națională Islamică din Gaza, care are legături cu Hamas și despre care se pretinde că finanțează Hamas, a fost distrusă astăzi de o lovitură aeriană israeliană.

UPDATE – Israelul va întrerupe aprovizionarea cu energie electrică, combustibil și bunuri în Gaza

Israelul va întrerupe aprovizionarea cu energie electrică, combustibil și bunuri în Gaza, potrivit unor rapoarte media care citează o declarație a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu. Gaza a fost deja aruncată în întuneric sâmbătă, când autoritățile israeliene au întrerupt alimentarea cu energie electrică a teritoriilor sale.

Împreună cu Egiptul, Israelul a blocat Fâșia Gaza din 2007, invocând motive de securitate. Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului acesteia și restricționează cine și ce bunuri pot intra și ieși prin punctele sale de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese prin frontiera sa cu Gaza.

UPDATE – Un convoi militar israelian a fost reperat în Safed

Un convoi militar israelian a fost reperat în Safed (nordul Israelului), în care erau implicate mai multe obuziere autopropulsate M109A5 și vehicule de sprijin.

De asemenea, au fost reperate MBT-uri Merkeva. Nu este clar unde se îndreaptă, dar probabil că are legătură cu Comandamentul de Nord al IDFs, care este plasat în stare de pregătire sporită și consolidarea forțelor din nord. IDF ia măsuri în cazul în care forțele Hezbollah din Liban intervin.

UPDATE

Lupte armate au făcut ravagii în timpul nopții între forțele israeliene și sute de luptători Hamas în cel puțin 22 de locații din Israel, inclusiv în cel puțin două în care atacatorii țineau ostatici, a declarat armata israeliană.

Ostaticii au fost, de asemenea, luați peste graniță, în Gaza, în cea mai sângeroasă zi de violență în Israel de la războiul de Yom Kippur încoace.

UPDATE – Germania și SUA și-au manifestat solidaritatea

În timp ce Israelul se confruntă cu cel mai mare atac din ultimii ani, Germania și SUA și-au manifestat solidaritatea.

Coloanele Porții Brandenburg din Berlin au fost iluminate în alb și albastru cu steagul israelian, cu steagul însuși în centrul monumentului.

„Aceasta este o zi întunecată pentru noi toți aici în Israel, dar putem simți dragostea și căldura voastră de la kilometri distanță”.

În SUA, Empire State Building din New York a fost, de asemenea, iluminată în culorile steagului Israelului.

UPDATE – Rachetele lovesc orașul Ashkelon

6 răniți, dintre care unul grav, în urma tirurilor de rachete palestiniene asupra orașului Ashkelon.

UPDATE – Teroriștii Hamas au lansat sâmbătă mii de rachete asupra Israelului

Efraim Halevy, fostul șef al Mossad de la serviciul de informații al Israelului, a declarat că teroriștii Hamas au lansat sâmbătă mii de rachete asupra Israelului.

„Numărul de rachete pe care le-au lansat în mai puțin de 24 de ore este de peste 3.000. Acest lucru depășește imaginația din punctul nostru de vedere, de asemenea, nu ne așteptam ca acestea să fie atât de eficiente”, a declarat el. Efaim Halevy a mai spus că numărul de rachete lansate de militanții palestinieni sâmbătă dimineața nu a fost „prevăzut.

„Ca operațiune, a fost extrem de reușită, totuși cred că a fost bine coordonată”, a adăugat Efraim Halevy. Efraim Halevy a spus că bănuiește că rachetele au fost fabricate în Fâșia Gaza după ce au fost „introduse prin contrabandă pe mare” și că Hamas a reușit să efectueze „antrenamente” fără a lăsa forțele israeliene să le descopere planurile.

UPDATE – O rachetă a lovit spitalul Barzilai

O rachetă a lovit spitalul Barzilai din orașul Ashkelon. Nu a făcut victime.

Astăzi, Hamas a ucis civili în casele lor, a bombardat locuințe și a vizat un spital.

UPDATE – Unii israelieni se întorc acasă pentru a lupta

Unii israelieni se întorc acasă pentru a lupta, scrie New Yok Times.

În timp ce israelienii care trăiesc în străinătate s-au trezit sâmbătă dimineața cu mesaje de la familiile lor și alerte de știri pe telefoane, unii au început să rezerve zboruri de întoarcere acasă.

Țara lor a fost atacată, au spus ei. Ei trebuiau să se întoarcă. Trebuiau să lupte.

UPDATE

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că susține dreptul Israelului de a se apăra și a spus că ambasadorul israelian a fost zguduit” când a vorbit cu el duminică dimineața. El a declarat că guvernul australian îndeamnă la reținere și este îngrijorat de escaladarea situației în regiune, dar condamnă violența împotriva civililor.

Acest lucru este fără discriminare. Civili care sunt vizați, uciși și asasinați, precum și mulți dintre ei sunt luați ostatici. Acest lucru este îngrozitor”, a declarat el.

Premierul a precizat că, pe baza informațiilor pe care le are în acest moment, toți australienii sunt în siguranță”. El spune că există personal al Forțelor de Apărare ale Australiei în regiune, dar că nu există niciun risc pentru siguranța lor.

UPDATE – Comandantul Brigăzii Nahal a fost ucis

Comandantul Brigăzii Nahal, colonelul Jonathan Steinberg, a fost astăzi în timpul unei confruntări cu un terorist adiacent la Kerem Shalom”, se arată în comunicatul armatei. Kerem Shalom este singurul punct de trecere a frontierei comerciale din Gaza cu Israelul, cu un punct de control controlat în totalitate de armata israeliană.

UPDATE – Locuitorii din șapte zone, sfătuiți să părăsească locuințele

Armata israeliană a cerut locuitorilor din șapte zone diferite din Fâșia Gaza să își părăsească locuințele și să se mute în centrele orașelor sau să se refugieze în adăposturi, în vederea pregătirii lansării de atacuri împotriva țintelor Hamas.

UPDATE – Israelienii donează sânge

UPDATE

IDF: Soldații din Marina FDI au zădărnicit șapte teroriști în zona plajei Zikim; avioanele de luptă ale FDI au lovit trei centre de comandă operaționale aparținând organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza

În ultimele ore, Marina israeliană a identificat șapte teroriști în zona plajei Zikim din teritoriul israelian. Ca răspuns, soldații navalei FDI și avioanele FDI i-au vizat pe teroriști și au împiedicat infiltrarea în zonele rezidențiale.

În plus, cu puțin timp în urmă, avioanele de vânătoare ale FDI au lovit trei centre de comandă operaționale, folosite de organizația teroristă Hamas pentru a desfășura acțiuni teroriste împotriva Israelului din Fâșia Gaza.

UPDATE – Mai multe ciocniri ale armatelor au loc în Sderot

UPDATE – Marile companii aeriene au anulat zeci de zboruri către Tel Aviv

Marile companii aeriene au anulat zeci de zboruri către Tel Aviv în acest weekend, după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză de amploare împotriva Israelului.

Pe tabloul de sosiri al aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair și Aegean Airlines se numără printre cele care au retras zboruri.

Lufthansa anulează toate zborurile spre și dinspre Tel Aviv până luni inclusiv”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei aeriene germane. Compania aeriană monitoriza situația de securitate din Israel”, a adăugat el.

UPDATE – Lupte au loc în Gaza

UPDATE – Teroristul de la secția de poliție Sderot nu a fost încă prins

Teroristul de la secția de poliție Sderot nu a fost încă prins. În ultima oră s-au tras rachete cu umăr, iar la fața locului a fost adus și un rezervor în cadrul procedurii „oala sub presiune” care se aplică clădirii. Dacă rachetele nu ajută după folosirea buldozerului, forțele de securitate sunt așteptate să folosească un tanc în fața secției de poliție din Sderot.

UPDATE

Avioanele israeliene lansează o serie de raiduri în vestul orașului Gaza. Gaza este acum supusă unui bombardament foarte violent, în special strada Al-Shuhadaa din centrul orașului Gaza.

UPDATE – IDF a atacat două camere de management de luptă care au fost folosite de organizația teroristă Hamas în Fâșia Gaza

Avioanele de luptă au atacat două infrastructuri operaționale care se aflau în moschei și au fost folosite de organizația teroristă Hamas pentru a îndrepta teroarea împotriva statului Israel.

Hamas își continuă activitățile teroriste de-a lungul Fâșiei Gaza, exploatând locuri sfinte și exploatând populația civilă din Fâșia Gaza.

UPDATE

Brigăzile Al-Qassam: Confruntările continuă între mujahedinii noștri și forțele de ocupație în mai multe zone, inclusiv: situl „Sufa” și kibutzul „Holeit”, ca parte a bătăliei.

UPDATE

Până în prezent, la Centrul Medical Barzilai au fost evacuate 321 de victime, dintre care: 86 în stare critică, 14 în stare gravă, 131 in stare medie, 75 în stare ușoară, 14 victime ale anxietății, 1 al cărui statut nu a fost încă definit.

UPDATE – Principalele centre ale luptei împotriva teroriștilor

Principalele centre ale luptei împotriva teroriștilor sunt acum în Kibbutz Kfar Gaza și Bari în Fâșia Gaza. În Bari, ostaticii rămân încă în sala de mese a kibbutzului, iar în satul Gaza au loc schimburi de focuri intense cu echipele teroriste care s-au ascuns după uciderea civililor. Întrucât forțele mari au fost avariate, pozițiile batalioanelor obișnuite de securitate sunt ocupate de sute de luptători și ofițeri din alte batalioane care au fost săriți spre sud. Aceștia sunt comandați de comandantul diviziei 98, generalul de brigadă Dan Goldfuss, iar sub acesta brigada de comando, unitățile de elită și comandantul diviziei 99, generalul de brigadă Barak Hiram.

UPDATE – Blinken le cere organizațiilor autonome să revină la pace

Blinken le cere organizațiilor autonome să revină la pace. În urma operațiunii Al-Aqsa a forțelor de rezistență palestiniene împotriva regimului israelian, secretarul de stat american Anthony Blinken a purtat discuții cu ambele părți ale conflictului și, cu sprijinul Tel Avivului, a cerut Autorității Palestiniene să mărească măsurile de restabilire a păcii. spre Cisiordania.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt militar al Brigăzilor Al-Qassam, Abu Ubaida: „Numărul prizonierilor israelieni este de multe ori mai mare decât crede Netanyahu. Amenințarea Gazei și a poporului său este un joc pierdut și un record doborât. Ce armată ne amenință cu cea care a căzut în fața noastră? Au fugit cu sutele, abandonând armele și tancurile în fața rezistenței noastre!! Noi spunem inamicului că trebuie să așteptați să vă pregătiți soldații”.

UPDATAE – Zeci de oameni au venit la centrul pentru familii pentru a încerca să-și localizeze rudele

Zeci de oameni au venit la centrul de familie din clădirea Lahav 433 din aeroportul Kiryat pentru a încerca să-și localizeze rudele. Familiile care doresc să-și localizeze cei dragi au fost rugate să vină cu informații de identificare, un articol din care se poate extrage ADN și o fotografie a persoanei dispărute.

În ceea ce privește un element din care poate fi extras ADN, prima prioritate este pentru o probă de ADN de la ambii părinți biologici, a doua prioritate este pentru o probă de ADN de la un părinte și frate sau soră, a treia prioritate este pentru un fiu sau partener și doi copii, iar ultima opțiune este obiectele personale – o periuță de dinți, un aparat de ras, un articol de îmbrăcăminte Înainte de spălare care a fost cu siguranță folosit recent – de exemplu lenjerie intimă, maieu sau cămașă.

UPDATE – Joe Biden a postat un mesaj pe platforma socială X

Lumea vede imagini groaznice. Mii de rachete coboară asupra orașelor israeliene. Teroriștii Hamas ucid nu numai soldați israelieni, ci și civili pe străzi și în casele lor. Acest lucru este de neconceput. Israelul are dreptul să se apere – punct.

UPDATE – Forțele închid intrările în orașul Hizma, la nord-est de Ierusalim

UPDATE – Tancuri au fost depistate pe străzile orașului Sderot

UPDATE

La câteva ore după ce bărbați înarmați din Gaza s-au infiltrat în Israel și armata israeliană a început să bombardeze Fâșia, violențele s-au extins și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, anexat de Israel.

Șase palestinieni, inclusiv un copil, au fost uciși și peste 120 au fost răniți în confruntările cu forțele israeliene și coloniștii, au declarat serviciile medicale palestiniene.

Ahmad Abdel Nasser Rabi, în vârstă de 13 ani, a fost ucis de soldații israelieni în Qalqilya, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.

Societatea Semilună Roșie palestiniană spune că au avut loc ciocniri în cel puțin șase locații separate în Cisiordania.

UPDATE

Ministerul Sănătății: morți și răniți în urma atacurilor IDF

  • Fâșia Gaza: 232 de morți și aproximativ 1.700 de răniți
  • Ramallah: două spații Ierihon: Mucenic – Kalkilia: Muceniță
  • Hebron: două spații
  • Numărul de răniți în districtele Cisiordania: peste 50 de cazuri de răni ușoare-medii

UPDATE – Secția de poliție din Sderot este în flăcări, se aud împușcături puternice la fața locului

Schimbul abundent de focuri cu teroristul care este înrădăcinat în secția de poliție din Sderot continuă, iar postul ia foc. Anterior, comandantul raionului sudic al poliției, inspectorul Amir Cohen, a ordonat să înceteze infiltrarea teroriștilor în stație „cu orice preț, chiar dacă înseamnă distrugerea stației”, buldozerele blindate au început să distrugă stația” – iar buldozerele blindate au început să-l distrugă.

UPDATE – Șeful Consiliului European, Charles Michel, i-a spus premierului palestinian că UE este pregătită să contribuie la reluarea procesului politic

„Într-o conversație cu prim-ministrul palestinian, Shtayyeh a condamnat atacurile fără discernământ asupra civililor și a cerut respectarea dreptului internațional umanitar și protecția vieților civililor. UE este gata să sprijine reluarea procesului politic prin inițiativa șefului a diplomației UE ca parte a eforturilor de Ziua Păcii cu toți partenerii regionali.” , a scris Michel pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

UPDATE – O procedură sub presiune este activată la secția din Sderot, unde cel puțin un terorist se ascunde aparent

UPDATE – Premierul israelian spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu s-a mai văzut niciodată în Israel

În declarația sa, premierul israelian spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu s-a mai văzut niciodată în Israel, iar Israelul se va răzbuna „cu putere pentru această zi neagră”, relatează agenția de presă Reuters.

„Forțele Hamas au invadat teritoriul israelian în această dimineață, într-o dimineață de sărbătoare și de Shabat, și au ucis civili nevinovați, copii și bătrâni. Hamas a început un război crud și rău.

Vom câștiga acest război, dar prețul este prea greu de suportat. Aceasta este o zi foarte grea pentru noi toți.

Hamas vrea să ne ucidă pe toți. Este un dușman care ucide copii și mame în casele lor, în paturile lor. Un dușman care răpește bătrâni, copii, fete. Criminalii care ne plesnesc și măcelăresc cetățenii, copiii noștri, care una peste alta au ieșit să petreacă vacanța.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu se vede în Israel – și voi avea grijă să nu se mai repete. Întregul guvern stă în spatele acestei decizii.

IDF își va folosi imediat toată puterea pentru a distruge capacitățile Hamas. Îi vom schilodi până la distrugere și ne vom răzbuna cu putere pentru această zi neagră pe care au adus-o asupra statului Israel și cetățenilor săi. După cum a spus Bialik: Satana nu a creat încă răzbunare de sânge pentru un copil mic”.

UPDATE – Ministrul Apărării extinde starea de urgență a Comandamentului Frontului Interior la întreaga țară

Biroul ministrului apărării, Yoav Gallant, a extins starea de urgență a Comandamentului Frontului Interior pentru sudul Israelului la întreaga țară, permițând anularea adunărilor (inclusiv a demonstrațiilor).

Directiva permite Comandamentului Frontului Interior să anuleze demonstrații, spectacole, studii și alte întruniri oriunde în Israel, printre alte activități. Decizia a fost luată, potrivit biroului lui Gallant, ca parte a evaluării sistemului de securitate privind luptele prelungite.

Potrivit anunțului, prelungirea stării de urgență permite armatei israeliene să „stabilească instrucțiuni speciale pentru populație, să limiteze adunările și să închidă situri în anumite locuri”.

UPDATE – Joe Biden a făcut declarații cu privire la atacurile Hamas: „Statele Unite sunt alături de Israel”

Joe Biden a condamnat ferm atacurile atacul Hamas împotriva Israelului, spunând:

„În acest moment de tragedie, vreau să spun [Hamas] și lumii și teroriștilor de pretutindeni: Statele Unite sunt alături de Israel. Nu vom eșua niciodată să o avem înapoi. Ne vom asigura că vor avea ajutorul de care au nevoie cetățenii lor și că vor continua să se apere… Israelul are dreptul să se apere pe sine și pe poporul său, punct. Nu există niciodată o justificare pentru atacurile teroriste și sprijinul administrației mele pentru securitatea Israelului este solid și neclintit… Acesta nu este un moment pentru ca vreo parte ostilă Israelului să exploateze aceste atacuri pentru a căuta avantaje. Lumea se uită.”

UPDATE – Luptele continuă în 22 locații separate

Luptele continuă în 22 de locații separate de pe teritoriul israelian, după ce militanții Hamas au atacat sâmbătă dimineața devreme.

El spune că o „situație gravă de luare de ostatici” se desfășoară la Kibbutz Be’eri și Ofakim. Anterior, am raportat că militanții Hamas au luat ostatici atât soldați israelieni, cât și civili, într-o situație fără precedent.

Presa israeliană relatează că militanții Hamas încă se luptă cu armata la secția de poliție din Sderot. Cu toate acestea, o serie de alte orașe și comunități au fost securizate, potrivit rapoartelor.

UPDATE – Atacurile asupra Israelului sunt un act de autoapărare al palestinienilor, spune Iranul

Atacurile Hamas asupra Israelului au fost un act de autoapărare al palestinienilor, a declarat Ministerul de Externe al Iranului.

Gruparea militantă islamistă palestiniană, care este un aliat al Iranului, a luat Israelul prin surprindere cu cel mai mare atac din ultimele decenii în această dimineață.

„Această operațiune… este mișcarea spontană a grupurilor de rezistență și a poporului oprimat din Palestina în apărarea drepturilor lor inalienabile și reacția lor naturală la politicile belliciste și provocatoare ale sioniştilor”, a declarat presa de stat iraniană, citat de purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani.

„Iranul consideră că regimul ocupant sionist și susținătorii săi bine-cunoscuți sunt responsabili… pentru violența și uciderea împotriva palestinienilor și solicită țărilor islamice să susțină… drepturile poporului palestinian”, a spus Kanaani.

UPDATE – Miting de solidaritate în Gaza la Ankara, Turcia

UPDATE – Netanyahu ar fi acceptat propunerea lui Lapid

Netanyahu ar fi acceptat propunerea lui Lapid cu privire la începerea negocierilor pentru formarea unui cabinet de urgență

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat propunerea lui Yair Lapid, liderul opoziției, de a forma un cabinet de urgență, iar negocierile pentru formarea unui nou cabinet între cele trei partide Likud, Yesh Atid și Internal Unity au început.

UPDATE – O rachetă palestiniană lovește ultimul etaj al unei clădiri rezidențiale din Tel Aviv

UPDATE – Numărul morților în Gaza crește la 232

Un oficial palestinian al Ministerului Sănătăţii a declarat că cel puţin 232 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul atacurilor israeliene în această dimineaţă. Cel puțin 1.790 de persoane au fost rănite, potrivit ministerului.

UPDATE – Noi atacuri asupra obiectivelor Hamas din Gaza

Armata israeliană anunță un nou val de atacuri asupra obiectivelor Hamas din Gaza. Au căzut rachete la Holon, Bat Yam Givatayim.

UPDATE

Militanții palestinieni au luat în captivitate zeci de israelieni, atât militari, cât și civili, într-o dezvoltare fără precedent.

Se crede că unii sunt reținuți în unele dintre orașele mici din apropierea Fâșiei Gaza, în timp ce alții au fost duși înapoi în Gaza.

UPDATE – Apărarea israeliană respinge rachetele teroriștilor

Apărarea aeriană israeliană respinge mare parte din rachetele teroriștilor. Din clipurile anterioare, dintre rachetele care n-au fost respinse, una a lovit o clădire de apartamente și alta a lovit o parcare.

UPDATE

Avigdor (Victor) Lieberman, un foarte cunoscut om politic israelian (originar din Chișinău), parlamentar al opoziției, a declarat că, dacă tot spune premierul Netanyahu „vom învinge”, e momentul să definească victoria.

UPDATE – Declarația Comitetului Internațional de Salvare

Comitetul Internațional de Salvare a emis următoarea declarație cu privire la situația din Israel și Gaza: „Suntem consternați de escaladarea dramatică a violenței și deplângem pierderea extinsă de vieți civile în Israel și Gaza astăzi. Ne concentrăm pe nevoile umanitare ale civililor în zilele următoare. Evaluăm nevoile pe teren și capacitatea IRC de a asigura ajutor umanitar critic, salvator de vieți, ajunge la populațiile civile afectate. IRC solicită tuturor părților să își respecte obligațiile în temeiul dreptului internațional umanitar și să asigure accesul umanitar celor afectați.”

UPDATE – Hamas lansează atacuri cu 150 de rachete

Hamas lansează atacuri cu 150 de rachete asupra Tel Avivului ca răspuns la explozia turnului palestinian din centrul Fâșiei Gaza.

UPDATE – S-a semnat ordinul de oprire a electricității

Ministrul Energiei din Israel a semnat ordinul prin care cere companiei energetice sa oprească furnizarea de electricitate către autoritatea palestiniana din Fasia Gaza

UPDATE – „Captivi israelieni sunt în locuri și tuneluri sigure”, spune Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat anterior că „soldați și civili” au fost răpiți de militanții palestinieni și că au existat situații de ostatici în kibbutze-urile Ofakim și Be’eri, unde au fost implicate forțele speciale.

Acum, Hamas a spus că „captivii israelieni au fost plasați în locuri securizate și în tuneluri”.

Ei nu au oferit detalii despre unde sunt aceste „locuri sigure” sau tuneluri și dacă sunt înapoi în Gaza sau în Israel.

UPDATE – Imagini din Teheran

Imagini cu poporul iranian în Piața Palestinei din capitala, Teheran.

UPDATE – Ministrul Energiei cere oprirea energiei electrice

Ministrul Energiei și Infrastructurii, membru al Knesset Israel Katz, a semnat un ordin prin care îi cere Companiei Electrice să înceteze furnizarea de energie electrică către Autoritatea Palestiniană în Fâșia Gaza.

UPDATE – Gilad Erdan: Acestea sunt crime de război

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a trimis în ultimele minute o scrisoare urgentă membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

„Acestea sunt crime de război îngrozitoare și comunitatea internațională trebuie să le condamne ferm și clar”, a spus Gilad Erdan.

Ambasadorul a precizat că Israelul va acționa în orice mod pentru a opri atacul criminal, barbar și nestăpânit al Hamas și pentru a proteja cetățenii Israelului.

UPDATE – Civilii fac apel la armată

Ziarul ebraic „Yedioth Ahronoth”: „Locuitorii din Kibutzim Nahal Oz și Be’eri fac apel la armată să-i salveze de membrii Hamas, deoarece aceștia au spus că s-au ascuns în camere fortificate de 12 ore fără mâncare, băutură sau electricitate. .”

UPDATE – Sprijinul lui Biden pentru Israel este „solid și neclintit”

Declarația președintelui american Joe Biden la apelul său telefonic cu premierul israelian Benjamin Netanyahu: „Statele Unite condamnă fără echivoc acest atac îngrozitor împotriva Israelului de către teroriștii Hamas din Gaza”, se spune în declarație.

„Terorismul nu este niciodată justificat. Israelul are dreptul să se apere pe sine și pe poporul său. Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută avantaje în această situație. Sprijinul administrației mele pentru securitatea Israelului este solid și neclintit.” de la Joe Biden
Terorismul nu este niciodată justificat. Israelul are dreptul să se apere pe sine și pe poporul său. Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută avantaje în această situație. Sprijinul administrației mele pentru securitatea Israelului este solid și neclintit”.

Declarația adaugă că Biden și echipa sa urmăresc îndeaproape situația și că va rămâne în strânsă legătură cu Netanyahu.

UPDATE – Haniyeh: Furtuna Al-Aqsa a început din Gaza și se va răspândi în Cisiordania și Ierusalim

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al mișcării Hamas: „Le spunem compromisorilor că Israelul nu vă poate sprijini și că nu veți obține ceea ce doriți.”

„Furtuna Al-Aqsa a pornit din Gaza și se va răspândi în Cisiordania și Ierusalim. Îi spunem inamicului că Quds este al nostru și trebuie să-l părăsești”, a adăugat Ismail Haniyeh.

UPDATE – Israelul va folosi „mijloace terestre grele” împotriva militanților

„Obiectivele noastre sunt ca toți teroriștii să fie uciși, ca toate comunitățile să scape de teroriști”, continuă declarația IDF.

De asemenea, a avertizat oamenii care locuiesc în Israel în apropierea Fâșiei Gaza să rămână la adăpost până atunci.

Declarația continuă că IDF efectuează lovituri aeriene în Gaza și mai târziu vor continua cu „mijloace terestre grele.”

UPDATE – IDF a atacat două infrastructuri militare ale unor membri înalți ai organizației teroriste Hamas în interiorul clădirilor înalte

Avioanele de luptă au atacat recent două infrastructuri militare din clădirile înalte care au fost folosite de membri înalți ai organizației teroriste Hamas pentru a desfășura operațiuni teroriste. Organizația teroristă Hamas își plasează activele militare în inima populației civile din Fâșia Gaza.

UPDATE – Turnul Palestinei a fost distrus

Avioanele teroriste israeliene au distrus Turnul Palestinei cu 14 etaje din centrul Fâșiei Gaza.

UPDATE – Yair Lapid, fostul prim-ministru și lider al opoziției, a făcut declarații despre situația din Israel

„Cetăţeni ai Israelului: În primul rând, aş dori să transmit condoleanţe familiilor morţilor, cele mai bune urări de recuperare rapidă a răniţilor şi întăriri forţelor de securitate care luptă acum cu inamicii statului Israel. Le transmit un mare impuls locuitorilor din sud și luptătorilor IDF din toate sectoarele.”

„Suntem încă într-un eveniment de luptă în desfășurare, fac apel la toată lumea să respecte instrucțiunile sistemului de securitate.”

„Nu mă voi ocupa acum de întrebarea cine este de vină sau de ce am fost surprinși. Nu este momentul, nu este locul, vom rămâne uniți împotriva dușmanilor noștri.”

„Statul Israel este în război. Nu va fi un război ușor și nu va fi un război scurt. Are implicații strategice pe care nu le-am văzut de mulți, mulți ani. Există un mare risc ca acesta să se transforme într-un război pe mai multe arene.”

„Tocmai m-am întâlnit cu prim-ministrul Netanyahu. L-am informat că, în actuala stare de urgență, am dreptate să las deoparte toate diferențele, să stabilesc împreună cu el un guvern de urgență profesionist, limitat, care să gestioneze campania dificilă, complexă și prelungită pe care o avem în fața noastră.”

„Netanyahu știe că, având în componența extremă și disfuncțională a actualului cabinet, este imposibil să porți război. Statul Israel are nevoie de un lider politic profesionist, experimentat și responsabil care să-l conducă. Nu mă îndoiesc că și fostul ministru al Apărării Benny Gantz se va alătura unui astfel de guvern.”

„Înființarea unui guvern profesionist de urgență va arăta în mod clar inamicilor noștri că majoritatea absolută a cetățenilor israelieni sunt în spatele IDF și a sistemului de securitate. Va arăta lumii, pe arena internațională, că poporul Israel este unindu-se și stând împreună în fața amenințării.”

„Statul Israel a suferit astăzi o lovitură gravă. Toți suntem răniți, toți suntem supărați. Dar statele și războaiele nu sunt gestionate în durere și furie, ci cu calm și dintr-o înțelegere strategică. Politica ar trebui acum lăsată deoparte, în favoarea unui guvern de urgență care va conduce această campanie cu hotărâre și nu se va angaja în nimic altceva până la victoria completă asupra inamicilor noștri.”

UPDATE – Raportul Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza

Raniti palestinieni conform unui nou raport al Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza: 198 de palestinieni au fost martirizați, iar 1610 au fost răniți în atacurile cu aeronave teroriste israeliene.

UPDATE – Abu Obeidah: Ocupația a bombardat Turnul Palestinei din Gaza

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, Abu Obeidah: „Acum că ocupația a bombardat Turnul Palestinei din mijlocul orașului Gaza, Tel Aviv trebuie să aștepte răspunsul nostru.”

UPDATE – Ismail Haniyeh: Suntem în pragul unei mari victorii

Șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh: Suntem în pragul unei mari victorii și cuceriri pe frontul din Gaza.

UPDATE – Ministrul Apărării a vorbit cu secretarul american al Apărării

„Forțele IDF și instituția de securitate lucrează acum pentru a învinge inamicul și a salva cetățenii noștri și sunt pregătite să extindă și să aprofundeze activitatea”, a declarat Lloyd Austin.

Convorbirea telefonică a avut loc la solicitarea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul căreia ministrul Apărării Galant a detaliat evenimentele din ultimele ore și eforturile depuse pe teren de forțele IDF și de organele de securitate.

Ministrul Apărării a clarificat că statul Israel este în război începând din această dimineață și în cadrul unui atac terorist îndreptat împotriva civililor, femeilor, bătrânilor și copiilor. Statul Israel va câștiga bătălia, iar Hamas va suporta consecințele acțiunii sale criminale.

Ministrul Apărării Gallant a mulțumit Secretarului Apărării și administrației americane pentru poziția fermă a Statelor Unite alături de Statul Israel și pentru disponibilitatea sa de a ajuta în orice este necesar.

UPDATE – Palestinieni controlează suprafețe mari din Israel

Militanții palestinieni controlează în continuare o zonă mare, inclusiv comunități și avanposturi ale armatei israeliene de-a lungul frontierei cu Gaza. În unele zone, militanții țin ostatici în casele lor și în alte clădiri, iar în fața lor au loc schimburi de focuri violente.

Zeci de militanți palestinieni au fost uciși în schimburile de focuri cu armata israeliană. În multe localități, forțele de securitate israeliene nu au recâștigat încă controlul.

UPDATE – Bilanțul răniților a crescut la 985

Ministerul Sănătății informează că până în acest moment sunt 985 de răniți care au fost dusi la spitale în partea Israelului.

UPDATE- Fatah susține poporul palestinian

Revoluționarii Fatah subliniază dreptul poporului palestinian de a se apăra în cadrul unității sale naționale, care trebuie păstrată de toate părțile de pe scena palestiniană, și că „Fatah” este implicat în apărarea poporului nostru de pretutindeni.

UPDATE- Klaus Iohannis a postat un mesaj de solidaritate

Președintele Klau Iohannis a postat un mesaj pentru Israel pe pagina lui oficială de Facebook. El spune că: „România este solidară cu Israel și reiterează susținerea pentru dreptul suveran al acestui stat la autoapărare. Acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potențial toxic de a destabiliza puternic situația din Orientul Mijlociu.”

UPDATE – Mai mulți răpiți israelieni duși în Fâșia Gaza

UPDATE – 4 elicoptere israeliene au fost lovite

Canalul ebraic Kan: „4 elicoptere israeliene au fost lovite de rachete antiaeriene la sol din Gaza.”

Canalul ebraic Kan: „Doi luptători țin ostatici în interiorul unei case din așezarea Ofkim din sudul Palestinei ocupate.Unul dintre ei ține o bombă în mână și amenință că va arunca în aer casa.”

UPDATE

Medierea SUA pentru normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită a devenit complicată.

În urma declanșării operațiunii surpriză furtuna Al-Aqsa de către forțele de rezistență palestiniene, rețeaua americană de știri CNN a anunțat că această operațiune a complicat efortul tot mai mare al administrației Biden de a media normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

Înalții oficiali ai lui Biden lucrează de luni de zile pentru a intermedia un astfel de acord. Un astfel de acord, au spus ei, va transforma regiunea și era de așteptat să includă un fel de concesiune pentru palestinieni, care urmăreau cu îngrijorare negocierile.

Tirurile de rachete din Gaza și declarația lui Netanyahu că „suntem în război” amenință acum acest acord.

UPDATE

Un oficial al poliției estimează că zeci de militanți Hamas sunt încă ascunși pe teritoriul israelian.
Potrivit unui oficial al poliției israeliene, între 200 și 300 de militanți Hamas s-au infiltrat sâmbătă dimineața în Israel, zeci dintre aceștia fiind încă ascunși pe teritoriul israelian.

UPDATE

Brazilia convoacă o reuniune de urgență la ONU în urma atacului asupra Israelului.
Ministerul de Externe al Braziliei a declarat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în urma celui mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani.

Brazilia, care a preluat luna aceasta președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, a condamnat atacurile într-o declarație publică și și-a exprimat solidaritatea cu poporul israelian. De asemenea, și-a reafirmat angajamentul față de „soluția celor două state”, în care Palestina și Israelul să coexiste în cadrul unor granițe stabilite de comun acord și recunoscute la nivel internațional.

UPDATE

Linia de apărare a diviziei a căzut. Luptele sunt încă în desfășurare la 25 de avanposturi în acest moment, inclusiv la baza „Raim”, unde se află cartierul general al Diviziei Gaza.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Armata israeliană este în alertă maximă în Comandamentul Nord.

UPDATE

IDF: „În 22 de locații, forțele noastre luptă cu teroriști. În Ofakim și Bari au loc evenimente cu ostatici, acolo sunt forțe speciale cu comandanți superiori și acolo se desfășoară lupte.”

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari, confirmă oficial: Există ostatici și prizonieri de război pe care Hamas i-a luat. Există și morți printre soldații IDF. Nu avem încă un număr exact – suntem în război.

UPDATE

Radio Armata de Ocupație: „Cele mai dificile evenimente și confruntări în prezent au loc în Kibbutz Be’eri, unde bărbații înarmați rețin zeci de coloniști într-un restaurant”.

Sisi cere intensificarea contactelor egiptene pentru a preveni o escaladare suplimentară între părțile palestiniene și israeliene.

UPDATE

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!

În Cairo au loc sacrificii ritualice pentru cauza palestiniană.

UPDATE

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit astăzi mai devreme cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul olandez Mark Rutte.

Ambii lideri și-au exprimat sprijinul deplin pentru dreptul Israelului de a se apăra.

UPDATE

Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru Israel, dar a criticat administrația lui Biden, despre care a spus că a transferat fonduri grupărilor teroriste și, astfel, le-a susținut.

UPDATE

La Centrul Medical Sheba au ajuns 62 de răniți: 19 dintre ei sunt în stare gravă, 21 sunt în stare moderată sau ușoară. Răniții sunt tratați în camera de urgență, terapie intensivă, în sălile de operație, precum și în secțiile de chirurgie, plastică și neurochirurgie.

UPDATE

Ciocniri au avut loc sâmbătă după-amiază între forțele de apărare israeliene și palestinieni în El Bireh, Kalandia, Hebron și Al-Hadr din Cisiordania. Potrivit unei surse militare, în Hebron, un palestinian care a aruncat cu pietre în soldați a fost împușcat.

Potrivit sursei, ciocnirile nu sunt considerate mai mari decât confruntările recente din Cisiordania. O parte dintre soldații desfășurați în zona Nablus în ultimele zile sunt transferați în sudul țării, iar în locul lor sunt chemați rezerviști.

În plus, IDF le-a cerut coloniștilor să evite deplasarea între așezări și să se abțină, pe cât posibil, de la organizarea de evenimente în locuri publice în afara așezărilor.

UPDATE

Gantz a vorbit: „Israelul poate fi surprins, dar nu învins. Opoziția susține guvernul”.

UPDATE

Discuția cabinetului va relua la ora 20:00 seara. Reuniunea guvernamentală se va convoca la ora 18:00 la Kirya din Tel Aviv.

UPDATE

Președintele american Joe Biden l-a sunat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu și a subliniat că SUA sunt alături de Israel și sprijină pe deplin dreptul Israelului de a se apăra

Prim-ministrul a mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul său fără rezerve și a precizat că va fi necesară o campanie prelungită și puternică în care Israelul va câștiga.

UPDATE

Ministerul Sănătăţii informează că până în prezent au fost evacuate la spitale 908 persoane rănite.

Hamel Ministerul Sănătăţii lucrează pentru reglementarea răniţilor între spitale, precum şi pentru eliberarea pacienţilor care nu au nevoie de spitalizare ulterioară la domiciliu sau instituţii pentru spitalizare ulterioară.

UPDATE

Până în prezent, la Centrul Medical Barzilai au fost evacuate 230 de victime, dintre care:

  • 31 în stare critică
  • 9 într-o situație dificilă
  • 123 in stare medie
  • 55 în modul ușor
  • 11 victime ale anxietății
  • 1 Statutul său nu a fost încă definit

UPDATE

Secretarul general al Ligii Statelor Arabe a emis o declarație în care cere oprirea imediată a operațiunilor militare din Fâșia Gaza și avertizează că escaladarea îndepărtează șansele de pace în regiune.

UPDATE

Analistul israelian Yossi Melman: „Nu există nicio îndoială că Hamas va cere un acord de schimb de prizonieri fără precedent. Au cadavre, ostatici și prizonieri și vor cere eliberarea a mii de prizonieri palestinieni”.

UPDATE

100 de morti și 800 de răniți ai Israelului.

UPDATE

Președintele taberei de stat și fostul ministru al apărării Benny Gantz va face o declarație în presă astăzi, la ora 16:45 , în urma situației de securitate din sud.

UPDATE

Arabia Saudită face un nou apel la dezescaladarea unei ‘situații fără precedent’ între Israel, ‘o serie de grupuri palestiniene’.

UPDATE

Ministerul Sănătății din Gaza, în cele mai recente statistici: 198 de martiri și 1.610 de răniți diferite ca urmare a agresiunii israeliene asupra Fâșiei Gaza.

UPDATE

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR, spune că „agenția Basilica are 250 de pelerini. 200 se întorc asta seara și 50 mâine. Nu există incidente.”

UPDATE

NATO condamnă „atacurile teroriste” ale Hamas împotriva Israelului – purtător de cuvânt.

UPDATE

Liderul adjunct al Hamas Al-Aruri către Al-Jazeera: „Suntem pregătiți pentru o escaladare mai mare. Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile, inclusiv pentru intrarea terestră în Fâșie”

UPDATE

Numărul răniților care au fost aduși în spitalele din țară a crescut la 779, a anunțat sâmbătă Ministerul israelian al Sănătății.

Spitalele situate la o distanță de până la 80 km de Fâșia Gaza nu vor organiza mâine tratamente medicale care nu sunt urgente, potrivit ministerului.

În plus, directorul general al ministerului a ordonat oprirea planurilor de călătorie ale angajaților din domeniul sănătății, anularea concediilor și publicarea unei directive pentru întoarcerea personalului medical aflat în prezent în străinătate.

UPDATE

IDF, îngrijorat de posibile atacuri din Liban și Siria: Suntem pregătiți în nord, în cazul în care facțiuni palestiniene vor să vină.

UPDATE

Rezistența islamică în Palestina : Suntem pregătiți pentru orice invazie terestră a Fâșiei Gaza.

UPDATE

Şeful adjunct al Biroului Politic al Hamas, Saleh Al-Arouri: „Ceea ce este în mâinile noastre îi va elibera pe toţi prizonierii din închisorile ocupaţiei”.

UPDATE

Şeful adjunct al Biroului Politic al Hamas, Saleh Al-Arouri: Avem un număr mare de prizonieri israelieni, inclusiv ofiţeri superiori.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Gaza, Iyad Al-Bazm: În ultimele ore, ocupația a lansat sute de raiduri asupra diferitelor ținte din Fâșia Gaza, inclusiv case rezidențiale și clădiri folosite în scopuri civile și de serviciu, iar acest lucru a dus la pagube grave. la infrastructură.

UPDATE

Rusia, în contacte cu Israelul și Palestina, solicită ambelor părți o încetare imediată a focului, a declarat ministrul adjunct de externe Bogdanov pentru RIA Novosti.

Șeful adjunct al Biroului Politic al Hamas, Saleh Al-Arouri: „Deschidem o bătălie care se va extinde, escalada și adânci, iar scopul ei este libertatea poporului nostru și a sfințeniei lor și dreptul nostru de a fi liberi și în siguranță. într-o patrie liberă și independentă.”

UPDATE

Spitalul Barzilai din Așkelon a fost lovit de o rachetă.

UPDATE

Israelul estimează că în jur de 1000 de palestieni au intrat în Israel, prin patru locuri diferite.

UPDATE

Oficial de sanatate din Gaza: Sunt zeci de morti si sute de raniti. Cei mai mulți în urma confruntărilor de la sol din Israel, mai puțini în urma atacurilor aeriene.

UPDATE

Posibile infiltrări teroriste în așezarea Ariel din Cisiordania, locuitorii sunt sfătuiți să rămână în casă.

UPDATE

Fostul premier israelian Naftali Bennett a sosit pentru serviciul de rezervă al IDF.

UPDATE

Zeci de luptători ai rezistenței pleacă acum din Gaza pentru a asalta așezările din anvelopa Gaza din interiorul teritoriilor noastre palestiniene ocupate între timp.

UPDATE


Președintele israelian Isaac Herzog a scris sâmbătă pe X: „Astăzi am văzut adevărata față a Hamas. O armată teroristă al cărei unic scop este uciderea cu sânge rece a bărbaților, femeilor și copiilor nevinovați. Susținuți și dirijați de comandanții lor proxy din Iran, aceștia au efectuat un atac neprovocat și atroce împotriva statului evreu într-o zi sfântă evreiască. Civili nevinovați au fost masacrați și răniți, iar mulți sunt încă atacați.

„Statul Israel va lua toate măsurile necesare pentru a elimina acest pericol clar și imediat pentru cetățenii noștri. Israelul va învinge în fața tuturor provocărilor.

„Fac apel la familia națiunilor – acest război purtat împotriva noastră marchează o linie în nisip. Acum este momentul să auzim o condamnare clară și fără echivoc a Hamas, a aliaților săi și a susținătorilor săi din Iran. Acum este momentul să rămânem fermi alături de Israel în sprijinul luptei sale juste și morale în fața unui inamic detestabil.”

UPDATE

Președinția egipteană: Președintele Abdel Fattah El-Sisi conduce un contact intens cu părțile palestiniană și israeliană pentru a înceta imediat focul, a reveni la calm, a controla situația și a preveni escaladarea ulterioară.

UPDATE

Radio israelian: O stare de haos a predominat în performanța armatei și a autorităților de la începutul atacului Qassam.

UPDATE

Rusia: Susținem înființarea unui stat palestinian.

UPDATE

Surse medicale: Peste 160 de martiri și aproximativ o mie de răniți palestinieni au fost înregistrați în spitalele din Gaza de dimineață

UPDATE

Netanyahu urmează să vorbească cu președintele american Joe Biden în curând

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al MDA: echipele MDA au oferit îngrijiri medicale sute de răniți. Aproximativ 40 de persoane au murit

UPDATE

Sky News: Cel mai probabil Hamas a ajut sprijin din interior în Israel, de la Iran și de la Hezbollah

UPDATE

Mai mulți cetățeni israelieni au fost luați ostatici de luptătorii Hamas

UPDATE

Casa Alba: SUA rămân ferm de partea Israelului

UPDATE

Jerusalem Post: Israelul se pregătește de un atac cibernetic de amploare

UPDATE

Canal 12: Pe partea israeliană sunt cel puțin 40 de morți și alți 740 de răniți

UPDATE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu la începutul reuniunii cabinetului politic și de securitate:

Primul nostru obiectiv este să curățăm zona de forțele inamice care s-au infiltrat și să restabilim securitatea și pacea așezărilor care au fost atacate”.

Al doilea obiectiv este de a cere un preț mare de la inamicul din Fâșia Gaza.

Al treilea obiectiv este fortificarea altor arene, astfel încât nimeni să nu facă greșeala de a intra în acest război

UPDATE

Surse BBC: Israelul lansează o investigație majoră asupra serviciilor de informații, care nu au prezis atacul coordonat la Hamas. Ancheta ar putea dura ani de zile

UPDATE

Avioane israeliene bombardează nordul Gazei. Rezistența Palestiniană a răspuns cu rachete antiaeriene.

În Gaza: 161 de morți și 931 de răniți

UPDATE

Jay Elster-Wala ebraică: Este posibil ca armata să intre într-o campanie terestră în Fâșia Gaza.

UPDATE

Liderul Jihadului Islamic, Daoud Shehab, a declarat pentru televiziunea arabă: „Nu vom permite Israelului să modifice și să profaneze Moscheea Al-Aqsa. A venit momentul când Israelul trebuie să plătească prețul.”

UPDATE

Medvedev despre conflict:

„Declanșarea luptei dintre Hamas și Israel la aniversarea a 50 de ani de la începutul războiului de la Iom Kippur e un eveniment la care s-ar fi putut aștepta. Aceasta este ceea ce Washingtonul și aliații săi trebuiau să o facă. Conflictul dintre Israel și Palestina durează de zeci de ani, iar SUA este un jucător cheie acolo.

Dar, în loc să lucreze activ la o așezare palestiniano-israeliană, acești idioți s-au băgat pe noi(peste ruși) și îi ajută pe neo-naziști cu toată puterea lor, împingând două națiuni apropiate în conflict.

Ce poate opri pasiunea maniacală a Americii de a declanșa conflicte peste tot pe planetă?

Aparent, doar un război civil în Statele Unite”.

UPDATE

A apărut la TV purtătorul de cuvânt al Tzahal, care vorbește în arabă, pentru palestinieni. El zice: „Pentru Hamas, s-au deschis porțile Iadului!”

UPDATE

Pană de curent în toate așezările din jurul Fâșiei Gaza.

UPDATE

Noua actualizare Health: 600 de răniți în spitale, 103 dintre ei în stare gravă și critică.

UPDATE

Erez este localizat în nordul Fâșiei Gaza și a fost sub control israelian total. A fost singurul punct de frontieră care le permitea palestineilor din Gaza să treacă în Csiordaia fără să treacă prin Egipt sau Iordania. Este acum controlat de Hamas, iar teroriștii continuă să intre pe acolo în Israel.

UPDATE

Maariv: Până acum, Hamas ține un grup de ostatici în așezările din jurul Gazei.

UPDATE

VEZI: Imagini șocante cu un infiltrat Hamas din Gaza care folosește un deltaplan motorizat pentru a zbura în Israel.

UPDATE

Consilier al liderului suprem Ali Khamenei, citat de agenția națională de presă din Iran: „Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al lui Barzilai:
Până în prezent, la Centrul Medical Bârzilai au fost evacuate 182 de victime, dintre care:

  • 12 în stare critică;
  • 6 într-o situație dificilă;
  • 107 in stare medie;
  • 41 in stare usoară;
  • 11 victime ale anxietății;
  • 5 Statutul lor nu a fost încă definit.

UPDATE

Netanyahu a informat mediatorii cu privire la cererea unui armistițiu umanitar pentru a trata răniții și morții.

Începutul reuniunii de securitate a guvernului israelian: „Ceea ce se întâmplă cu Hamas în Gaza ne dezvăluie un eșec mizerabil la nivel militar, de informații și politic israelian. Ei credeau că este o organizație care voia bani și nimic mai mult. Se pare că au uitat cine conduce Hamas.”

UPDATE

Avioanele de război ale ocupației israeliene lansează mai multe raiduri în jurul site-ului militar „Erez” din nordul Fâșiei Gaza.

UPDATE

Până acum, 182 de victime au fost tratate la Centrul Medical Barzilai din Ashkelon, dintre care 12 sunt în stare critică, 6 în stare gravă, 107 în stare moderată, iar restul în stare uşoară.

UPDATE

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a emis o declarație în urma unei evaluări preliminare a situației, în care a afirmat că a dat instrucțiuni forțelor de securitate ale Autorității Palestiniene „să protejeze palestinienii de pretutindeni”.

„Poporul palestinian are dreptul de a se apăra de orice agresiune din partea coloniștilor [evrei] și a forțelor de ocupație israeliene”, a adăugat el.

UPDATE

Operațiunea „Iron Swords” Zeci de avioane de război ale IDF și alte avioane au atacat în ultimele ore 17 complexe militare și 4 sedii operaționale ale organizației teroriste Hamas în toată Fâșia Gaza.

UPDATE

Armata israeliana anunță închiderea completă a spațiului aerian pentru aeronave private, parașute și toate tipurile de aeronave

UPDATE

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!

UPDATE

Evaluarea situației de către Poliția Israelului, Serviciul de Securitate Israelian și KBA condusă de Ministrul Securității Naționale a fost finalizată.

Pentru a preveni izbucnirile în arene suplimentare, similare Gărzii de Zid, și pentru a preveni revoltele în sute de puncte fierbinți din toată țara, ministrul Securității Naționale a dispus declararea stării de urgență civilă în întreg statul Israel, care va permite forțelor de poliție să exercite atribuții suplimentare. Anunțul este de așteptat să intre în vigoare în cursul serii.

În plus, ministrul și comisarul au decis să recruteze cât mai mulți voluntari polițiști, să oprească cursurile și să înarmeze complet toate forțele din toată țara

De asemenea, ministrul și comisarul șerifului au decis că toate închisorile vor intra în stare de urgență, cu accent pe aripile de securitate

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor din Israel să se adăpostească și să părăsească țara de îndată ce pot. De asemenea, îi atenționează pe cei care vor să meargă în Israel să își reprogrameze călătoriile

UPDATE

Cel puțin 545 de israelieni au fost răniți până în prezent în incursiunea Hamas, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

UPDATE

Isaac Herzog, președintele: Israelul trece printr-o perioadă dificilă. Le cerem tuturor israelienilor să urmeze ordinele armatei. Hamas a comis o greșeală periculoasă în această dimineață și a început un război împotriva Israelului.

Israelul va da un „răspuns decisiv” operațiunii de furtună Al-Aqsa

UPDATE

Forțele israeliene au instalat baraje pe Autostrada 4 pentru a-i împiedica pe teroriști să ajungă în zona Tel Aviv, potrivit presei israeliene

UPDATE

Gruparea militantă libaneză Hezbollah a lăudat atacul de sâmbătă dimineață al grupării militante Hamas împotriva Israelului, într-o declarație postată pe postul de televiziune Al Manar TV, susținut de Hezbollah.

Potrivit declarației, Hezbollah se află în contact direct cu conducerea Hamas.

Hezbollah este o grupare militantă și politică șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.

UPDATE

Șefii Hamas condus operațiunea din subsolurile spitalului Shifa din Gaza

UPDATE

Cu puțin timp în urmă, o rachetă a lovit o clădire din orașul Tel Aviv

Poliția din Israel anunță că a ucis mai mulți teroriști, dar sunt victime și din partea forțelor de ordine

UPDATE

Ocupația anunță oficial: 600 de coloniști au fost uciși sau răniți de la orele dimineții până în prezent și există un număr mare de oameni dispăruți.

UPDATE

Școlile din sudul și centrul Israelului vor fi închise duminică, un milion de copii rămân acasă

Ministerul egiptean al Afacerilor Externe: Purtăm discuții intense pentru a opri escaladarea dintre părțile palestiniene și israeliene (Ghanem Ibrahim)

UPDATE

NYT: Violențele sunt o amenințare pentru eforturile SUA de a crea o legătură diplomatică între Israel și Arabia Saudită

UPDATE

Cel puțin 22 de israelieni au murit până în prezent, în timp ce incursiunea Hamas continuă, anunță canalul de știri israelian N12.

Acesta adaugă că peste 300 de persoane sunt rănite până în prezent, citând cifrele din spitale.

UPDATE

Hamas: Nu avem ostatici, ci prizonieri de război

Hezbollah: Rezistența armată este singurul mod de a înfrunta ”agresiunea” Israelului

Până în prezent, la Centrul Medical Bârzilai au fost evacuate 136 de victime, dintre care:
9 în stare critică
1 într-o situație dificilă
86 in stare medie
30 în modul ușor
10 victime ale anxietății

UPDATE

Canalul 12 al Israelului raportează că 280 de persoane sunt rănite în Israel, dintre care 30 grav

UPDATE

Un general din armata de ocupație israeliană ajunge acum în Gaza ca prizonier

UPDATE

Premierul Netanyahu: „Suntem în război. Vom învinge”

UPDATE

Poliția din Israel: sunt 60 de atacatori activi, în 14 locații.

Înalți oficiali IDF recunosc: „Organizația teroristă Hamas a preluat controlul asupra unui număr de așezări din sud”

SUA, UE, Franța, Germania, România, condamna atacurile din Israel

UPDATE

Hezbollah salută atacul surpriză al Hamas asupra Israelului – „Această operațiune la scară largă este o nouă confirmare a faptului că voința poporului palestinian și a majorității rezistenței sunt singura opțiune pentru a face față agresiunii”.

UPDATE

O rachetă a căzut în orașul Israelian Ashkelon

UPDATE

În prezent, sunt raportate explozii în centrul Gaza și în orașul Gaza, au declarat martori de la fața locului pentru agenția de știri Reuters.

Forțele aeriene israeliene au declarat că efectuează lovituri împotriva unor ținte Hamas ca represalii la incursiunea de astăzi.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IDF: Atacul este parte a rețelei terorii iraniene

UPDATE

2.500 de rachete trase din Gaza, Hamas a folosit parapante pentru a intra în Israel – Armata israeliană

Armata israeliană a declarat că aproximativ 2.500 de rachete au fost lansate din Gaza în această dimineață – contrazicând afirmațiile Hamas, care susține că au fost lansate peste 5.000 de rachete.

Un purtător de cuvânt a confirmat, de asemenea, rapoartele conform cărora Hamas a folosit parapante, bărci și a intrat pe jos pentru a-și duce luptătorii în Israel.

În fața întrebărilor, purtătorul de cuvânt a confirmat, de asemenea, că „mii” de rezerviști vor fi chemați în următoarele ore și a spus că „există victime, bineînțeles”.

Până în prezent, am primit doar confirmarea unui singur deces din surse oficiale.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că militarii luptă în prezent la Erez și la baza Zikim.

UPDATE

O aeronavă a IDF a atacat clădirea Ministerului de Interne al Hamas din Fâșia Gaza.

10.000 de rezervisti au fost mobilizati.

UPDATE

Cel puțin 100 de persoane au fost rănite în Israel în urma atacurilor militante de sâmbătă din Gaza, potrivit cifrelor furnizate de două spitale.

Cel puțin 80 de persoane cu diferite grade de rănire au fost transferate la Centrul Medical Soroka, un important centru medical din orașul Be’er Sheva din sudul Israelului, a precizat spitalul într-un comunicat.

UPDATE

Jersalem Post: Iranul susține teroriștii din Gaza, este posibil ca mișcarea din Irseal sa fie un paravan pentru alte atacuri din regiune

UPDATE

Un soldat israelian a fost capturat din interiorul tancului și adus în Gaza.

Zeci de avioane de război lansează acum un atac împotriva țintelor Hamas

UPDATE

Hamas a declanșat un război cu Israelul în urma acțiunilor sale din această dimineață, potrivit ministrului apărării din această țară.

„Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață și a lansat un război împotriva statului Israel. Trupele IDF luptă împotriva inamicului în fiecare locație”, a declarat Yoav Gallant.

„Fac apel la toți cetățenii Israelului să urmeze instrucțiunile de securitate.

„Statul Israel va câștiga acest război”.”

Ministerul Apărării al țării a publicat, de asemenea, o declarație în care a prezentat termenii unei „situații speciale de securitate” proaspăt anunțate în apropierea Fâșiei Gaza.

„În conformitate cu evaluările făcute de instituția de apărare a Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant a anunțat o „situație specială de securitate” pe frontul intern al Israelului, pe o rază de 0,8 km de Fâșia Gaza”, se arată în declarație.

„Această stare permite IDF să ofere civililor instrucțiuni de siguranță și să închidă locurile relevante”.

UPDATE

Armata de ocupație israeliană a început să evacueze bazele aeriene din apropierea Fâșiei Gaza.

UPDATE

Israel: Până acum 2.200 de rachete. Teroriştii s-au infiltrat de pe uscat, aer şi mare. În prezent, se cunosc șapte focare de luptă cu teroriști. IDF se angajează în Operațiunea „Săbii de Fier” împotriva Hamas. Vom recruta zeci de mii de rezerviști

UPDATE

Schimb de foc între forțele israeliene și teroriștii din Fâșia Gaza

UPDATE

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că declară „starea de pregătire pentru război” ca răspuns la atacul surpriză din Gaza.

Ministrul apărării a aprobat o convocare a rezerviștilor militari.

Armata israeliană a început să efectueze atacuri aeriene de represalii în Fâșia Gaza și a avertizat că Hamas va plăti un preț foarte mare.

UPDATE

Zeci de tineri fug de teroriștii Hamas care a deschis focul în timpul unei petreceri în natură în sud, conform rapoartelor inițiale, există multe victime la fața locului.

UPDATE

Jihadul Islamic Palestinian a declarat că luptătorii săi s-au alăturat Hamas în atacurile împotriva Israelului

UPDATE

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul „se confruntă cu un moment foarte dificil”, dar că poate „învinge pe toți cei care ne doresc răul”.

El a făcut apel la populație să urmeze instrucțiunile Comandamentului Frontului Interior și să dea dovadă de responsabilitate. „Îi putem învinge pe toți cei care ne doresc răul”, a spus el.

„Israelul va câștiga acest război”, spune Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării

UPDATE

Peste 120 de persoane ar fi fost rănite în timpul atacurilor

UPDATE

Poliția spune că o rachetă lansată din Fâșia Gaza a aterizat pe un drum dintr-un oraș din apropierea Ierusalimului.

Impactul rachetei a provocat pagube în Mevaseret Zion, dar nu sunt răniți.

UPDATE

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, este așteptat să țină un discurs în „Taifunul al-Aqsa”

Ministrul Apărării Yoav Galant la sfârșitul evaluării situației din Kirya: „Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață și a început un război împotriva statului Israel”. Soldații IDF luptă în toate punctele de penetrare împotriva inamicului. Statul Israel va câștiga acest război”.

UPDATE

Teroriştii au preluat controlul asupra unui tanc de la graniţa Fâşiei Gaza

UPDATE

Al-Qassam atacă o bază militară israeliană și ucide toți soldații din interior.

Șeful Politiei din Israel: Suntem în stare de război. Sunt 21 de câmpuri de lupta în partea de sud a tarii. Unitățile de contraterorism sunt pe teren, întreaga regiune este închisă

UPDATE

Primarul din Kuseife, Abd al-Aziz Nassara, a declarat pentru postul public de televiziune Kan că există cel puțin patru morți și mai mulți răniți în urma impactului mai multor rachete în oraș.

Kuseife, un oraș beduin din sudul Israelului, este situat la aproximativ 65 de kilometri de Fâșia Gaza.

UPDATE

Comandantul militar al HAMAS vorbește despre „ziua marii revoluții” și cere rezistenței islamice din Liban, Siria și Irak să se alăture luptelor.

UPDATE

Cabinetul de securitate la cel mai înalt nivel al Israelului se va reuni la ora 13.00, ora locală, în contextul atacului surpriză al Hamas, anunță biroul premierului.

Înaintea reuniunii, premierul Benjamin Netanyahu va avea o evaluare cu șefii de securitate la ora 9:30, ora locală.

UPDATE

Armata israeliană afirmă că a început o operațiune care vizează ținte ale Hamas în Fâșia Gaza.

UPDATE

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că Hamas „va suporta consecințele” pentru atacul său.

UPDATE

Forțele de Apărare israeliene mobilizează soldații în timp. Autoritățile declară „stare de alertă de război”, a anunțat armata.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a aprobat mobilizarea rezervistilor

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mai mulți militanți din Gaza au intrat pe teritoriul israelian, au anunțat sâmbătă Forțele de Apărare Israeliene (IDF), la scurt timp după ce un baraj de rachete a rănit cinci persoane şi a omorât o femeie. 

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că este responsabilă pentru atacul cu rachete.

Comandantul militar al Hamas, Muhammad Al-Deif, a difuzat un mesaj înregistrat, anunțând operațiunea „Furtuna Al-Aqsa” și spunând că gruparea militantă palestiniană „a țintit pozițiile inamice, aeroporturile și pozițiile militare cu 5.000 de rachete”.

Armata Israeliană a declarat că este pregătită de război. Peste 5.000 de rachete au fost trase de HAMAS, iar insurgenți s-au infiltrat în localitățile de graniță

Sirenele de raid aerian au răsunat în sudul Israelului și au putut fi auzite în zona Tel Aviv, la zeci de kilometri spre nord, scrie BBC.

O femeie în vârstă de 70 de ani din Kfar Aviv, în regiunea Gderot, a murit în urma raidului, potrivit agenției de salvare Magen David Adom din Israel.

În altă parte, un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost rănit de schije de rachetă.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că șefii securității urmează să se întâlnească în urma atacurilor cu rachete.

Citește și