- România riscă pierderea fondurilor PNRR dacă jaloanele restante nu sunt realizate.
- Peste 11 miliarde de euro din PNRR depind de reformele restante.
- Discuțiile despre reformele PNRR sunt blocate temporar.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut aseară ședință cu liderii partidelor PSD, PNL, USR, UDMR pentru a le prezenta execuția bugetară de anul viitor. Vor să înceapă demararea programului de guvernare, dar o problemă majoră pentru viitoarea coaliție este îndeplinirea jaloanelor PNRR.
Printre reformele vizate se numără legea salarizării, guvernanța corporativă, taxarea poluării și codul silvic. În lipsa acestora, România riscă să piardă accesul la aproximativ 11,3 miliarde de euro din mecanismul european.
Care sunt riscurile întârzierii reformelor PNRR?
„Vom fi aruncați în aer. Adică bugetul, efectiv, va fi aruncat în aer. Pentru că noi în acest moment avem un acces foarte, foarte scump la finanțare, mă refer la bugetul de stat și România în ansamblu. Pentru că riscul măsurat prin CBS-uri, a crescut foarte mult în cazul României după tot acest haos politic.
Și noi avem nevoie de finanțare. Bugetul are nevoie de finanțare, toată economia are nevoie de finanțare. Noi dacă nu luăm bani din PNRR, noi nu avem de unde să luăm banii. Adică adio reforme, adio creștere economică, adio bani”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
Cât de realist este termenul pentru îndeplinirea jaloanelor restante din PNRR? (31 decembrie 2026)
„Nu este deloc realist. Adică oricum PNRR-ul este semiblocat. Adică noi nu am făcut nimic, îndată se termină. Am făcut mult prea puțin față de cât ne-am angajat. Oricum ne-am angajat foarte mult și a fost o idioțenie.
Dar, poate din jaloanele care ne-au mai rămas de îndeplinit, cele mai multe, poate reușim să facem ceva și să nu pierdem chiar 11 miliarde de euro, poate să pierdem mai puțin. Fiecare euro pe care l-am primit de la Comisia Europeană prin acest PNRR este extraordinar pentru economia românească și pentru business-ul românesc. Deci fiecare miliard de euro contează.
Problema este că administrația publică, devenind așa burgheză și fanariotă, nu pare să țină cont de ce se întâmplă sau nu. Nu știu ce va face noul guvern. Nu știu dacă vor avea capacitatea de execuție a următoarelor jaloane, care sunt extrem de complicate. Adică noua lege a salarizării în sectorul bugetar. Sunt 1,3 milioane de bugetari care nu cred că vor fi chiar așa usor de convins privind o nouă lege a salarizării”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.