• Trump a vorbit, în cadrul unui interviu cu revista Time, despre planurile sale pentru un posibil al doilea mandat ca Președinte, în cazul în care ar câștiga alegerile din 2024. 
  • Trump și-a anunțat intenția de a lansa „cea mai mare operațiune de deportare din istoria americană”, având ca obiectiv eliminarea a milioane de imigranți fără acte din țară.
  • Fostul Președinte a indicat, de asemenea, că nu ar angaja pe nimeni în Administrația sa care recunoaște victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020.
  • Trump a declarat că jurnalistul WSJ închis în Rusia „trebuie și va fi eliberat sub conducerea sa”.

Fostul președinte Donald Trump a spus tare și răspicat că reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich ar trebui eliberat din închisoarea rusească, scrie Wall Street Journal.

„Acest reporter trebuie să fie eliberat și va fi eliberat”, a declarat Trump pentru Revista Time, într-un interviu publicat marți.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reținut în Rusia pe 29 martie 2023, în timp ce-și practica meseria de jurnalist. Este închis pe acuzații de spionaj, acuzații respinse vehement de SUA și de publicația WSJ. 

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Departamentul de Stat a declarat că Gershkovich a fost reținut pe nedrept, iar președintele Biden a promis familiei lui că îl va aduce acasă. Pe 23 aprilie, o Curte de la Moscova a respins apelul lui Gershkovich împotriva detenției sale, ceea ce înseamnă că cetățeanul american, care a așteptat procesul timp de peste un an, va rămâne în spatele gratiilor până pe cel puțin 30 iunie.

Trump, principalul candidat al Republicanilor la prezidențiale, nu a mai făcut până acum declarații oficiale despre pedeapsa jurnalistului. Întrebat de Time de ce nu a solicitat eliberarea lui Gershkovich mai devreme, Trump a spus: „Cred că am multe alte lucruri pe care să mă concentrez. Am sute de alte lucruri de făcut”. „Poate că am spus câteva lucruri bune despre el”, a adăugat Trump. „Poate nu a fost raportat. Cred că este un tânăr foarte curajos”.

Trump a acordat interviul pe 12 aprilie, abordând o varietate de subiecte. Coperta ediției are titlul „Dacă va câștiga”.

Sursă: TIME

„Iată diferența dintre mine și Biden: Eu îl voi elibera”, a spus Trump. „Putin îl va elibera”, a adăugat el. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii, marți – nici Casa Albă nu a răspuns.

Biden l-a menționat pe Gershkovich în timpul unui discurs de sâmbătă, la Cina Corespondenților de la Casa Albă: „Putin ar trebui să-l elibereze”, a spus Biden. „Facem tot ce putem”.

Gershkovich este primul jurnalist american închis în Rusia pe acuzații de spionaj, de la sfârșitul Războiului Rece.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu este un spion și nu a lucrat niciodată pentru guvern, solicitând eliberarea sa imediată. 

„Acest an a fost inimaginabil pentru familia noastră din foarte multe puncte de vedere. S-a simțit de parcă ne țineam respirația”, a scris familia lui Gershkovich într-o scrisoare adresată cititorilor Wall Street Journal, pe la finalul lunii martie. „Trăim într-o continuă durere, gândindu-ne la Evan în fiecare moment al fiecărei zile”.

Alte teme importante abordate de Trump privind viitorul SUA

1. Utilizarea forței militare în chestiuni de imigrație

Trump sugerează că ar ignora restricțiile legale pentru a folosi forța militară împotriva imigranților fără documente. Propune utilizarea Gărzii Naționale sau chiar a altor ramuri militare pentru deportarea imigranților fără documente.

2. Implicarea statelor în chestiunile de avort

Trump consideră că este la latitudinea statelor să decidă asupra politicii privind avortul, inclusiv monitorizarea sarcinilor și urmărirea penală a femeilor care aleg să avorteze.
Argumentează că deciziile ar trebui lăsate la nivelul statelor și că opinia sa personală este irelevantă.

3. Retragerea trupelor americane din unele țări aliate

Trump propune retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, invocând numărul mare de trupe și resursele financiare implicate; Trump se întreabă „de ce ar trebui SUA să apere o țară bogată” și susține că „situația este ilogică”.

Citește și