• Într-un raport de 32 de pagini, ONU acuză Rusia că folosește rachete balistice din Coreea de Nord.
  • Racheta Hwasong-11 este construită de Coreea de Nord după modelul rusesc Iskander-M.
  • Racheta are o greutate de 3,5 tone, încărcătura de 500 kg și rază de 900 km.

Resturile unei rachete care a explodat în orașul ucrainean Harkov provin de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, au declarat observatori ONU, conform Reuters. „Informațiile privind traiectoria, furnizate de autoritățile ucrainene arată că racheta a fost lansată de pe teritoriul Federației Ruse”.

„O astfel de locație, dacă racheta ar fi sub controlul forțelor ruse, ar indica probabil achiziții de către Federația Rusă”, au spus ei. Tot ei spun că ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor impus Coreei de
Nord în 2006.

Pot fi luate măsuri suplimentare împotriva Rusiei sau a Coreei de Nord?

Rusia are sprijin destul de puternic din partea Coreei de Nord și Iranului. Rusia se plânge când Ucraina primește rachete, cum sunt ultimele HIMARS americane, dar Federația Rusă primește arme mult mai puternice din Coreea de Nord, care au o bătaie de 900 de km și o încărcatură de 500 kg – ori explozivă, ori nucleară. Coreenii le lansează de pe lansatorele pe care le folosesc și rușii la ISKENDR, din această cauză, le lansează foarte ușor. Rusia a primit cel puțin 20.000 de drone Shahed-136 din Iran, cu o bătaie de 2.500 km.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Rusia e sprijinită destul de mult de cele două țări, dar și de China.

Este creată această axă a răului Rusia- China – Iran – Coreea de Nord, despre care a vorbit chiar ministrul de Externe al Marii Britanii, care a explicat de ce Marea Britanie trece la industrie de război și de ce își crește foarte mult bugetul Apărării la 2,5% din PIB.


ONU nu va face nimic, mai ales că Rusia a votat cu veto rezoluția prin care mandatul experților ONU ar fi trebui să fie prelungit chiar de mâine. Azi e ultima zi în care experții ONU mai au mandat să verifice aceste date.


Documentul de 32 pagini e bine întocmit, dar nu va avea urmări.

Citește și