• Escaladarea războiului de către puterile europene este un alt argument împotriva acordării de mai multă putere Bruxelles-ului, spune Viktor Orbán.
  • El a mai spus că Ungaria nu împărtășește părerea că războiul din Ucraina ar amenința în mod direct nici Ungaria, nici Europa.
  • Orbán a adăugat că, atât în interesul țării, cât și pentru a menține deschise canalele de comunicare pentru eventuale discuții de pace în viitor, Ungaria menține contactul cu Rusia.

Premierul ungar Viktor Orbán, în timpul celui de-al 24-lea discurs despre starea națiunii, a descris războiul din Ucraina ca fiind un război între două țări slave care ar fi trebuit să rămână un conflict local, dar care, în schimb, a fost forțat de UE, Occident și NATO să devină un conflict pan-european.

Războiul din Ucraina nu este un conflict între armatele binelui și ale răului, ci între două țări slave care se luptă una împotriva celeilalte într-un război limitat de timp și, deocamdată, de spațiu. Acesta este războiul lor, și nu al nostru”, a spus el.

Orbán a arătat că războiul în sine este un alt argument împotriva acordării de mai multă putere Bruxelles-ului deoarece Bruxelles-ul, acționând în concert cu șoimii războinici de la Washington, a târât acum întreaga Europă în pragul războiului.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Când Rusia și-a lansat atacul, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a ridicat la un nivel paneuropean. L-ar fi putut clasifica drept un război local, regional, sau un conflict militar între două națiuni slave, așa cum a recomandat Ungaria. Ceea ce s-a întâmplat în schimb este un alt argument împotriva superstatului de la Bruxelles și în favoarea statelor naționale puternice. Când statele membre au decis, a fost pace. Când centrul imperial (de la Bruxelles) a decis, a fost război”, a declarat Orbán.

Liderul Ungariei a spus că rămâne vital pentru țară să rămână în afara războiului, indiferent de presiunile care se exercită asupra ei din exterior. Dacă vrem să protejăm Ungaria, dacă vrem o viață pașnică pentru noi înșine, avem o singură alegere: să rămânem în afara războiului ruso-ucrainean. Acest lucru nu a fost ușor până acum și nu va fi ușor nici acum, pentru că facem parte din lumea occidentală, suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene, iar acolo toată lumea este de partea războiului, sau cel puțin se preface că este”, a declarat Orbán.

Răspunzând la întrebarea retorică dacă Ungaria poate face asta cu adevărat, Orbán a spus: Bineînțeles că putem, pentru că Ungaria este un stat independent, liber și suveran și nu recunoaștem pe nimeni altcineva decât pe Dumnezeu deasupra noastră”.

El a adăugat că rămânerea în afara războiului este, de asemenea, singura alegere corectă din punct de vedere moral pentru țara sa: Sunt convins că acesta este lucrul corect și singurul lucru pe care trebuie să-l facem. Rusia a atacat Ucraina, așa că trebuie să-i lăsăm pe refugiații ucraineni să intre, iar noi am făcut bine că i-am sprijinit cu cea mai mare operațiune de ajutor umanitar din istoria țării noastre”, a spus el.

Orbán a adăugat că, atât în interesul țării, cât și pentru a menține deschise canalele de comunicare pentru eventuale discuții de pace în viitor, Ungaria menține contactul cu Rusia.

Ne vom menține relațiile economice cu Rusia și sfătuim întreaga lume occidentală să facă acest lucru, pentru că fără relații nu va exista nici încetare a focului și nici negocieri de pace. De aceea, nu suntem de acord ca preoții și liderii bisericii să fie trecuți pe listele de sancțiuni; este destul de grav că acest lucru se poate întâmpla și cu artiștii și sportivii”, a declarat Orbán.