- Duminică, 15 noiembrie, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
- Bătălia se dă între Maia Sandu și Igor Dodon
- La o secție de votare deschisă pentru oamenii din Transnistria au avut loc incidente
Vot cu violenţe şi îmbrânceli la o secţie de votare deschisă pentru oamenii din Transnistria, o regiune necontrolată de Chişinău. Oamenii sunt aduşi acolo organizat, cu microbuze, iar staff-ul Maiei Sandu acuză că alegătorii ar fi plătiţi ca să-l voteze pe Igor Dodon.
Iulian Fota, expert în securitate: „Nu este prima dată când complicitatea asta dintre Igor Dodon și transnistrieni generează voturi. Multe dintre ele bănuiesc că sunt exprimate ilegal. Pe de altă parte, întrecerea este între mobilizarea onestă, cinstită a oamenilor și aceste tactici de fraudare a voturilor. Întrebarea este: cine va câștiga? Cei care se vor duce la vot să voteze pentru un viitor mai bun sau cei care, știind că nu sunt agreați de oameni, încearcă să fure rezultatul acestor alegeri prin tot felul de metode. Nu este o surpriză că Igor Dodon încearcă să fraudeze aceste alegeri.”
România a fost ceva mai vocală înainte de al doilea tur. Au transmis mesaje de susţinere pentru Maia Sandu preşedintele Iohannis, premierul Orban, dar şi şefi de partide. Iulian Fota a vorbit despre miza României în alegerile din Republica Moldova.
Iulian Fota, expert în securitate: „România, altături de celalte state occidentale, UE și SUA a cerut alegeri organizate cinstit, onest, transparente, cu accesul observatorilor internaționali. (…) Maia Sandu se bucură de foarte multă simpatie în România, pentru că bătălia acolo este între un stil de conducere de tip european, bazat pe ideea de bună guvernare și o conducere despotică, de tip oriental. O conducere bazată pe minciună, pe fraudă. Este o conducere care are ca obiectiv doar îmbogățirea unor indivizi.”
De asemenea, expertul în securitate a vorbit și despre interesele Rusiei. Vladimir Putin a vorbit acum câteva zile despre „încercări de presiune externă” asupra Republicii Moldova.
Iulian Fota, expert în securitate: „Rusia are un interes minimal și unul maximal. Interesul minimal este ca Rusia să conteze în ecuația de putere a Republicii Moldova și asta cred că se va obține oricum. Pe de altă parte, Rusia are și o miză maximală, să fie signurul actor politic în jocul de la Chișinău. Acest lucru nu este la fel de ușor de obținut și nu cred că îl va îndeplini.”
Dumitru Ciorici, jurnalist la Chişinău: ”Este vorba de peste 10.000 de persoane care au venit organizate și care au votat până la amiază. Observatorii lui Maia Sandu s-au deplasat în regiune și au încercat să blocheze drumul pentru ca aceste voturi acuzate că au fost cumpărate să nu poată fi contabilizate.”