- Viorica Dăncilă a fost invitata lui Ion Cristoiu în emisiunea „Interviurile lui Cristoiu”.
- Viorica Dăncilă: „Marcel Ciolacu are cultul personalității și nu acceptă nicio critică din partea nimănui”.
Fostul premier Viorica Dăncilă afirmă că a fost marginalizată în PSD după pierderea guvernării și a alegerilor prezidențiale din 2019 acuzându-i pe Marcel Ciolacu și Paul Stănescu că au pus umărul la îndepărtarea ei din funcții pentru a prelua conducerea partidului.
Viorica Dăncilă vine cu noi dezvăluiri despre debarcarea sa din fruntea Guvernului și a partidului, relatând ce s-a întâmplat în culise după adoptarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului său și ce presiuni s-au făcut pentru a demisiona din fruntea PSD.
De asemenea, Viorica Dăncilă acuză actuala conducere a PSD că face o opoziție de catifea, oferind muniție împotriva propriului partid, și că a rupt legătura cu membrii partidului, închizându-se într-un glob de sticlă și comunicând mai mult pe Facebook.
Viorica Dăncilă admite că are partea ei de vină în tot ceea ce s-a întâmplat, după cum recunoaște că prin lansarea cărții “Viorica Dăncilă-partea ei de adevăr” vrea să provoace o schimbare a actualei conduceri a partidului.
Viorica Dăncilă: „Nu sunt șomeră, cu toate că unii și-ar fi dorit acest lucru”
„Am avut o perioadă în care am stat acasă cu familia, în București, am acordat și acord consultanță mai multor firme private. Nu sunt șomeră, cu toate că unii și-ar fi dorit acest lucru. Sunt membru de partid, nu am mai activat într-o organizație. Am rămas membru de partid pentru că voi rămâne social democrată. Nu activez în nicio organizație pentru că ceea ce s-a întîmplat după alegerile prezidențiale m-a dezamăgit foarte mult și m-a făcut să stau pe margine, nu pentru că mi-aș fi dorit eu acest lucru, ci impus de actuala conducere (a PSD)”, a spus Viorica Dăncilă.
Ce schimbări ar putea provoca apariția cărții
„M-am gândit la schimbări în cadrul PSD. Să știți că nu este totul la voia întâmplării. Tot ceea ce am spus sper că va conduce la reacția oamenilor din teritoriu, oameni pentru care alții au hotărât fără să-i întrebe, vor conduce la o schimbare de atitudine în PSD și o schimbare a conducerii PSD, pe care o consider o conducere foarte slabă, o conducere care nu știe să facă opoziție sau nu vrea să facă opoziție, o conducere care șă-a bazat ascensiunea în aceste funcții, mă refer la Marcel Ciolacu și la Paul Stănescu, pe trădare și pe a da jos propriul guvern”, a spus Viorica Dăncilă.
„L-au acuzat foarte mult pe Liviu Dragnea. Că a dat jos două guverne, este adevărat, nu trebuia făcut acest lucru, dar Liviu Dragnea a ieșit public și a spus că Guvernul Grindeanu trebuie să pice, Guvernul Tudose trebuie să pice.
Acum, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu a făcut acest lucru, dar nu au avut curajul să iasă în față și să spună aceste lucruri și au lucrat așa cum știu ei mai bine, cu multă lașitate, dar cu foarte multă implicare pentru a obține aceste funcții.
Eu sper ca în PSD să nu mai avem yesmani, care sunt de acord întotdeauna cu ceea ce spune șeful și ca fiecare organizație să-și impună punctul de vedere pentru că anumite decizii schimbă traiectoria unui partid și, de ce nu, traiectoria unei țări”, a spus Viorica Dăncilă.
Reacții după apariția cărții
„Da, am avut. M-au căutat mai mulți lideri, m-au căutat și primari, m-au căutat și simpli membri, unii dintre ei nu știau de aceste lucruri, nu le venea să creadă, mai ales primarilor, care știu că e foarte important ca să fie la guvernare un partid care le sprijină proiectele locale, cu care au venit în fața cetățenilor și mulți dintre ei erau foarte, foarte dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat și m-au întrebat firesc de ce nu am spus acest lucru mai devreme”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă, despre cum face PSD opoziție
„Există nemulțumiri. Una legată de opoziția pe care o face actuala conducere. Nu putem să facem opoziție pe Facebook. Cel mai bine este să ieși la televizor, să vii la toate publicațiile și să-ți spui punctul de vedere. Și trebuie o opoziție punctuală. Adică nu să vii cu altceva când în dezbatere publică sunt alte teme. Și eu cred că așa se face opoziție”, a explicat Viorica Dăncilă.
Despre bugetul alternativ al PSD
„Eu consider că trebuia să iasă și să facă Opoziție pe temele aflate în dezbatere publică. Nu m-am uitat peste bugetul alternativ, dar eu cred că trebuie să fie un buget foarte realist, să nu pară un buget populist. E adevărat, oamenii o duc rău, este nevoie de creșteri de pensii și salarii, dar trebuie să plecăm de la situația actuală.
De exemplu, nu știu dacă în bugetul pe care l-au făcut au luat în calcul faptul că trebuie să dăm din datoria pe care o avem, din dobânzile pe care le avem pentru că anul trecut au fost împrumuturi foarte mari.
Nu m-am uitat pe acest buget, e bine că s-au gândit la acest lucru, dar nu știu cât va conta pentru populație și cât va conta pentru actuala guvernare. Mi-a teamă că criticile se vor îndrepta către bugetul făcut de PSD, iar bugetul Guvernului va trece foarte lin”, a spus Viorica Dăncilă.
Despre prudența PSD în a-l critica pe Klaus Iohannis
„Mi se pare că nu critică nimic, lucruri care nu au fost specifice PSD. Noi nu am venit cu comparații din desene animate sau cu jigniri, noi am fost întotdeauna un partid care s-a lansat pe lucruri concrete, pe proiecte concrete și pe un atac al opoziției, cu soluții la problemele existente”, a spus Viorica Dăncilă.
Despre scorul PSD la alegerile locale și parlamentare
„A doua nemulțumire este că acest atac și atacul de anul trecut, într-un fel nejustificat de fapte. Adică, au dat Guvernul Dăncilă jos, au contribuit la Guvernul Orban 1. Au dat Guvernul Orban 1 jos și tot această conducere a mers pe votul pentru Orban 2. Dacă ne amintim mai mulți din PSD au fost prezenți la vot decât din PNL. Păi și atunci dacă tu l-ai instalat, și-ai oferit ajutorul să-l instalezi, de ce mai critici?
Ai cerut ceva în schimb, ai pus niște condiții, ai negociat acest vot pe care l-ai dat sau l-ai dat doar așa pentru că au existat alte înțelegeri? Al treilea lucru, și cred că sunt mult mai multe. Au tot spus că au câștigat alegerile locale, parlamentare.
Am pierdut județele mari Iași, Timișoara, Prahova,Constanța, județe unde aveam un număr foarte mare de voturi. Am câștigat ca număr de consilieri, dar am câștigat și în mediul rural. Am pierdut pe București. Gabi Firea a avut un rezultat bun, dar am pierdut sectoarele, cu ce am rămas, sectorul 4?”, a spus Viorica Dăncilă.
„Dacă asta se poate numi un câștig, eu nu pot fi de acord cu acest lucru. Legat de alegerile parlamentare. Da, am avut 29%, dar să ne uităm la numărul de voturi. 1.700.000 de voturi. Este foarte puțin. Nu știm dacă aceste voturi au fost pentru că oamenii au fost nemulțumiți de guvernarea PNL sau au fost pentru PSD.
Eu cred că noi ne-am pierdut din electorat pe mesajele noastre, pe lipsa de opoziție, pe modul în care ne-am raportat pe anumite subiecte aflate în dezbatere publică, pe lipsa de activitate a conducerii partidului, pe modul în care ei acționează în anumite situații.
Chiar dacă este pandemie, asta nu înseamnă că nu te poți duce să te întâlnești cu liderii în teritoriu, că nu poți să vezi care sunt problemele primarilor, agriculturilor. S-au închis într-un glob de sticlă, au impresia că sunt intangibili și de acolo mai dau pe Facebook câte o remarcă”, a mai spus Viorica Dăncilă.
De ce PSD este atât de moale în Opoziție: „Poate atât pot sau poate există alte înțelegeri”
„Poate atât pot sau poate au alte înțelegeri. Eu cred că atât pot. Am văzut secretarul general al partidului care înainte de alegeri spunea da, noi vom intra la guvernare și vom face dacă este nevoie coaliție și cu marțienii.
Păi câtă încredere poți să generezi cu o asemenea afirmație. Sau vedem președinte partidului care spune PNL ne-a scos din zona euro. Păi când a fost România în zona euro? Oamenii sancționează toate aceste lucruri. Nu mă miră, am văzut și congresul pe care l-au făcut, cum s-au raportat”, a explicat Viorica Dăncilă.
Despre alegerea lui Marcel Ciolacu președinte PSD
„Ceea ce m-a uimit pe mine este că atunci când eu am cerut congres, eram președinte executiv, Paul Stănescu a spus ce congres acum? Nu este nevoie de congres și s-a opus cu toate forțele unui congres. Nu a făcut același lucru când a avut loc congresul din august.
Congresul mi s-a părut foarte banal. Omul și locul, fiecare și-a spus discursul și s-a terminat congresul. Nu m-au invitat. La o lună după ce mi-am dat demisia m-au izolat complet. (…) Am înțeles atunci că de fapt își doreau foarte mult eliminarea mea. Am stat un an fără să-i atac public pentru că erau alegerile locale și parlamentare și nu am vrut să aduc un prejudiciu celor care candidau.
Nu m-a sunat nimeni după apariția cărții, dar am văzut explicațiile date de Marcel Ciolacu, toată lumea a putut observa că efectiv era stânjenit, că a trecut moțiunea pentru că s-a creat emoție la alegerile prezidențiale”, a spus Viorica Dăncilă.
„Știu că Marcel Ciolacu s-a supărat foarte tare după problema cu Ținutul Secuiesc. Atunci eu am avut o poziție pe Facebook și am spus că nu este posibil și nu sunt de acord cu faptul că a trecut acel act normativ de Camera Deputaților, chiar dacă știam că este oprit în Senat.
Din 89 încoace a fost depus în fiecare an, dar niciodată nu a trecut și că acest lucru aduce un prejudiciu de imagine. De atunci orice discuție s-a încheiat deoarece eu consider că are cultul personalității și că nu acceptă nicio critică din partea nimănui”, a mărturisit Viorica Dăncilă.
Despre comportamentul lui Marcel Ciolacu și moțiunea de cenzură
„Eu l-am numit pe Marcel Ciolacu președintele Camerei Deputaților. În ziua în care a fost votat am plecat de la Palatul Victoria la Parlament să fiu alături să fiu sigură că va avea voturile necesare. (…)
La scurt timp după ce a fost numit Marcel Ciolacu a avut o altă agendă, paralelă cu guvernarea, paralelă cu opinia partidului, o agendă proprie, și care, împreună cu Paul Stănescu au început să lucreze astfel încât să cadă guvernul și să poată prelua conducerea partidului (…)
Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au făcut exact ceea ce au făcut cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, adică și-au dat jos propriul guvern, de data aceasta fără a-și asuma public acest lucru (…) Aveam toate garanțiile că moțiunea de cenzură nu va trece”, a mai spus Viorica Dăncilă.
„Am vorbit cu Marcel Ciolacu încă de la depunerea moțiunii de cenzură. M-a asigurat că nu există niciun pericol chiar dacă ALDE părăsise coaliția de guvernare pentru că o parte a rămas alături de PSD.
Cu o zi înainte am vorbit cu el la telefon și mi-a trimis pe whatsapp acel calcul, și aici fac o paranteză, matematica e doar una, e o materie fixă, are dreptate dl Ciolacu, dar la trădători dă întotdeauna cu minus, unde m-a asigurat de cele 241 de voturi.
În acea zi Paul Stănescu i-a spus unui deputat de la Olt și se poate verifica, nu a votat, că nu va mai fi pe listele pentru alegerile parlamentare care aveau loc peste un an. De ce trebuia să-i spui chiar în acea zi”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: „Pentru mine atunci era foarte importantă guvernarea și nu m-am gândit că se vor coborî atât de jos ca să dărâme guvernul”
„Nu mi-a spus nimeni că ar putea să treacă. Știam de întâlnirile lor. Știam că se întâlnește Paul Stănescu cu Marcel Ciolacu, cu Dragoș Benea, cu Marian Oprișan, cu Claudiu Manda.
Știam că se întâlnesc foarte des. Știam că își doresc foarte mult ca să preia partidul, dar pentru mine atunci era foarte importantă guvernarea și nu m-am gândit că se vor coborî atât de jos ca să dărâme guvernul pentru a prelua partidul. Dar asta au făcut și îmi asum cele declarate”, a spus Viorica Dăncilă.
„Ce m-a făcut să cred cu tărie că totul a fost aranjat a fost ce s-a întâmplat după moțiune. După ce a fost învestit Guvernul Orban 1, am mers la grupul PSD și acolo a venit o delegație formată din Marcel Ciolacu, Marian Oprișan, Claudiu Manda, Dragoș Benea care mi-au spus că a venit timpul totuși să-mi dau demisia din funcția de președinte al PSD.
După ce a trecut moțiunea, Marcel Ciolacu mi-a trimis un mesaj că îi pare rău că nu a fost alături de mine. Acest mesaj arată efectiv că de fapt nu s-a implicat, nu a vrut să se implice. (…) Deci ei și-au dorit efectiv ca Viorica Dăncilă să nu mai fie premier pentru că nu puteau dărâma președintele de partid atâta timp cât deținea funcția de premier și să pună imediat mâna pe partid.
Acea delegație a venit cu un limbaj violent care a arătat că cei 7 ani de acasă nu există, și mi-a cerut să-mi dau demisia și să preia ei conducerea în grup. Bineînțeles că am refuzat, nu eram un om care să fie intimidat atât de ușor. Mi-am dat seama atunci că tot ceea ce va urma va fi influențat de modul în care vor acționa cei care au fost prezenți la acea întâlnire”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă, despre cum a fost boicotată la prezidențiale
„Înainte de prezidențiale nu am avut prea multe discuții cu ei și dacă vă uitați nu au ieșit niciodată public să susțină candidatul la prezidențiale. Dacă ne uităm pe presa din acea perioadă, nici Marcel Ciolacu, nici Paul Stănescu, nici Dragoș Benea, nu a ieșit să-și susțină candidatul pentru prezidențiale.
Cel care m-a propus pentru a candida la prezidențiale a fost Marcel Ciolacu. În CEx-ul pe care l-am avut Marcel Ciolacu a fost cel care a făcut propunerea pentru candidatura mea. Pe urmă m-a acuzat că nu am refuzat. Era o lașitate din partea mea să nu-mi asum, eram președintele partidului”, a spus Viorica Dăncilă.
„La turul I, ei au crezut că nu o să intru în turul doi. Și au venit o parte dintre ei la sediul partidului. Erau foarte dezamăgiți, mă așteptam să fie totuși bucuroși că am intrat în turul II în condițiile în care la europarlamentare ne-am clasat pe locul 3, iar noi am intrat în turul 2 la o distanță foarte mare de USR.
Deci era un pas înainte și condițiile cu totul diferite față de anii anteriori: am candidat împotriva președintelui în funcție, președintele partidului fusese arestat, am pierdut guvernarea și nu pot să spun că m-am bucurat de foarte multă implicare a unor lideri din teritoriu. (…)
A venit turul II. Ei aveau totul organizat. În seara aceea au convocat activul de partid în biroul lui Marcel Ciolacu. În ziua următoare, după rezultatul exit-poll-urilor, au și convocat, cu toate că din punct de vedere statutar nu se putea face acest lucru. Era un președinte, președinte executiv, aveam o coducere a partidului. A cerut demisiile celor din BPN ca să justifice într-un fel, cu promisiuni…
A venit Ionel Arsene și mi-a spus că toți s-au adunat și sunt foarte mulți și vor demisia ta. Și Marcel ar vrea să vorbească cu tine.
A venit Marcel Ciolacu, l-am lăsat să-și joace rolul, pentru că a fost un teatru ieftin, cu lacrimi în ochi, că nu are de ales, că îi pare așa de rău, că nu a fost alături de mine mereu, că trebuia să se implce mai mult, dar mă apreciază foarte mult și vom lua deciziile împreună, dar să-mi dau demisia să dăm un suflu nou, să-i fie mai bine partidului”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă, despre demisia de la conducerea PSD
„La sfârșit mi-am dat demisia. Unii dintre ei aveau un limbaj pe care nu cred că l-ar folosi nimeni, un om care se respectă și care are cei 7 ani de acasă, un limbaj violent, un limbaj cu jigniri, crezând că astfel câștigă mai mult în fața noului șef. Și atunci mi-am dat seama că nu pot lucra cu o parte din acești oameni, că un partid nu se clădește pe trădare, pe capul plecat sau pe lingușiri pentru noul lider.
Mi-am dat demisia, le-am urat succes, am vorbit cu Ciolacu și i-am spus, eu, dacă am nevoie, pe parte guvernamentală, ies și fac opoziție așa cum trebuie.
Toate au fost bune cred nici o lună de zile după care am văzut că nu mai puteam să plec în teritoriu să mă întâlnesc cu femeile, erau date imediat telefoane ca să nu particip la întâlnirile cu femeile (…) N-am putut să merg nici în propriul județ pentru că liderul de la Teleorman este un yesman și mi-asum ce spun, este un om care a fost total devotat lui Liviu Dragnea, total devotat Vioricăi Dăncilă și care este un om total devotat lui Marcel Ciolacu”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: „Vina mea este că am acordat încredere unor oameni care nu au meritat”
„Vina mea este că am acordat încredere unor oameni care nu au meritat, faptul că am creat un pol de putere, crezând că interesele partidului sunt mai importante decât interesele personale, faptul că am acceptat alături de mine oameni pe care i-a hotărât partidul, fără să-i cunosc sau să le știu capacitatea sau modul lor de acțiune. Deci nu pot să spun că nu am avut greșelile mele”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă, omul, despre modă și bijuterii
„Am înlocuit broșa cu perlele. Mi s-a părut că la acest sacou merge să accesorizezi mai bine perlele, dar port în continuare broșă. Este accesoriul pe care îl prefer. Depinde și cu ce te îmbraci, dar în majoritatea situațiilor port broșă. Așa este, am 70 de broșe.
Nu vă gândiți că sunt de firmă sau foarte scumpe. Îmi plac foarte mult broșele. Consider că un accesoriu poate da eleganță unei ținute și pentru mine broșa reprezintă un accesoriu pe care îl apreciez foarte mult. Am văzut că sunt foarte multe femei care poartă broșe, nu sunt singura.
Așa cum am precizat în interviu, prefer ca aproape la toate întrunirile care merg să accesorizez o broșă pentru că mi se pare un simbol al eleganței și că o ținută poate fi pusă în valoare mai bine atunci când accesorizezi o broșă.
Părerea mea e că trebuie să te îmbraci cu ceea ce ți se potrivește pentru că poate fi o ținută scumpă, dar care să nu fie bună pentru tine. Consider că ceea ce ți se potrivește, indiferent că e scumpă sau mai ieftină, este alegerea perfectă”, a spus Viorica Dăncilă.