• Atacul lansat de Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin.
  • Rusia a purtat tratative de mai multe ori cu militanții islamiști, aceștia venind la Moscova.
  • Vladimir Putin: „SUA au încercat să monopolizeze soluționarea conflictului.”
  • Vladimir Putin: „Războiul este un rezultat al eșecului politicii externe a Statelor Unite.”

Atacul brutal lansat de gruparea Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin. Un șoc atât de mare în Orientul Mijlociu a fost probabil o surpriză plăcută pentru președintele Rusiei a cărui prioritate strategică este să distragă atenția Occidentului și să reducă sprijinul pentru Ucraina, scrie Politico.

Întrebarea este cât de mult i se datorează Kremlinului furtuna perfectă de crize, în Israel, Kosovo, Caucaz și Africa, pe care America și Europa trebuie să le gestioneze. Pentru mulți ar fi tentant să îi atribuie lui Putin rolul de creier al operațiunii sau de maestru păpușar în misiunea lui de a stârni prea multe conflicte pentru ca Occidentul să le mai poată face față.

În realitate, Putin nu a declanșat niciuna din crizele menționate mai sus, dar asta nu înseamnă că nu va pune paie pe foc și nu se va folosi de ele în avantajul său. Putin se bucură când este haos în lume, iar propagandiștii Kremlinului răspândesc deja scenariul potrivit căruia un război în Orientul Mijlociu este o victorie pentru Rusia și spun că fondurile pentru Ucraina se vor epuiza.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

Atacurile Hamas sunt o consecință „așteptată”

Rusia a purtat tratative de mai multe ori cu militanții islamiști; liderul Hamas, Ismail Haniyeh, și alți oficiali au făcut de curând mai multe vizite la Moscova. După atacurile începute sâmbătă, rușii au adus repede în discuții planuri vechi de redesenare hărții Israelului la granițele din 1967. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că crearea unui stat palestinian era împiedicată de „politica distructivă” a Statelor Unite. Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că atacurile Hamas sunt o consecință „așteptată” și și-a îndreptat furia asupra Occidentului. Chiar aseară, Putin a vorbit despre recentele atacuri.

„Din păcate, putem observa o deteriorare bruscă a situației din Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care a încercat să monopolizeze rezolvarea (conflictului), dar, din păcate, nu a fost preocupată de găsirea unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți”, a declarat Vladimir Putin.

Citește și: