• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut o călătorie surpriză în Arabia Saudită.
  • Liderul a sosit în Regat în timpul unui summit regional.
  • „Încep prima mea vizită de până acum în Regatul Arabiei Saudite”, a scris Zelenski pe Twitter.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns vineri în Arabia Saudită pentru a se alătura unui summit al liderilor arabi și al șefilor statelor bogate din Golf, care au oferit deja un ajutor substanțial Ucrainei pe fondul invaziei rusești, scrie The New York Times.

„Am început prima mea vizită în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relațiile bilaterale și legăturile Ucrainei cu lumea arabă. Prizonierii politici din Crimeea și din teritoriile ocupate temporar, întoarcerea poporului nostru, formula de pace, cooperarea în domeniul energiei. KSA joacă un rol semnificativ și suntem pregătiți să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a spus liderul ucrainean pe Twitter.

Arabia Saudită îl invitase pe Zelenski să participe la summitul Ligii Arabe din orașul saudit Jeddah. De asemenea, se așteaptă ca el să se alăture summitului Grupului celor 7 de la Hiroshima, Japonia, în acest weekend.

Statele lumii arabe au păstrat discreția între Ucraina și Rusia, în timpul războiului. Arabia Saudită a încercat să se poziționeze ca un mediator și nu a dorit să fie văzută ca luând partea cuiva. Arabia Saudită a promis un ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina la începutul acestui an. Emiratele Arabe Unite, care întrețin o relație strânsă cu președintele Vladimir Putin din Rusia, a promis, de asemenea, un ajutor de peste 100 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Citește și