- Președintele Zelenski a descris noua tranșă ca fiind „cea mai mare de la începutul agresiunii la scară largă” din partea Rusiei în februarie 2022.
- „Pregătim un contraatac pentru a dezobișnui teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a spus Zelenski.
- Scholz a promis că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, promițând arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Ucraina nu intenționează să lovească ținte din Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski în Germania, unde Kievul a obținut un nou pachet important de ajutor pentru apărare. „Nu atacăm teritoriul rusesc”, a declarat el după discuțiile de la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz, scrie BBC.
„Pregătim un contraatac pentru a dezobișnui teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a adăugat Zelenski. Scholz a promis că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, promițând arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Aceasta include tancuri germane avansate Leopard și mai multe sisteme antiaeriene pentru a apăra Ucraina de atacurile aproape zilnice și mortale ale rachetelor și dronelor rusești.
Președintele Zelenski a descris noua tranșă ca fiind „cea mai mare de la începutul agresiunii la scară largă” din partea Rusiei în februarie 2022. Războiul a transformat atitudinea Germaniei față de Ucraina, trecând de la a fi un furnizor reticent de echipamente militare la practic dublarea contribuției sale peste noapte, spune Jenny Hill de la BBC din Berlin.
Rusia acuză Ucraina că a lovit în mod repetat ținte din interiorul Rusiei, inclusiv un atac cu drone asupra Kremlinului din Moscova la începutul acestei luni. Ucraina neagă acuzațiile, subliniind în același timp că are dreptul legitim de a folosi forța și alte mijloace pentru a-și dezobișnui complet teritoriile aflate în prezent sub controlul Rusiei. Acestea includ patru regiuni din sud și est, precum și peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
În cursul zilei de duminică, președintele Zelenski se va deplasa în orașul Aachen, situat în vestul țării, pentru a primi prestigiosul Premiu Charlemagne – o distincție acordată pentru eforturile depuse în vederea promovării unității europene. Printre laureații anteriori se numără Winston Churchill, Papa Francisc și Bill Clinton.
Citește și