• „Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023”, a spus președintele Iohannis.
  • „Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs”, a spus președintele ucrainean.
  • Volodimir Zelenski: „În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni”.

UPDATE 19.00- Ciolacu: Ucraina se poate baza pe România pe termen lung!

Ciolacu: „Am avut astăzi cu președintele Zelenski o discuție constructivă despre preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei ”limbi moldovenești”.

„România a acordat un sprijin multidimensional consistent vecinului nostru în toată această perioadă de la declanșarea invaziei ilegale a Rusiei și suntem pregătiți să participăm activ la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, care va genera proiecte concrete și bunăstare pentru cetățenii ambelor state.

România susține ferm aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cred că este important ca o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare pentru ambele state să fie adoptată până la finalul anului, a scris premierul pe Facebook, după întâlnirea cu Zelenski.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

UPDATE 17.50- Marcel Ciolacu l-a primit pe Zelenski, la Palatul Victoria

UPDATE 15.00 – Klaus Iohannis face declarații

  • Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023.
  • Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.
  • Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitului de la Vilnius.
  • Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.
  • Acestea sunt crime de război. Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare, prin întărirea măsurilor de supraveghere și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție.
  • Exprim încă o dată deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina.
  • Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.

„Mă bucur să-l primesc azi pe președintele Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 13.10 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit, marți, la Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis

Iohannis și Zelenski vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de discuții împreună cu delegațiile oficiale.

În jurul orei 14.15 sunt așteptate declarații de presă comune ale celor doi președinți.

UPDATE 11.30

„Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată primirii mesajului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată pentru astăzi, ora 17.00, s-a anulat”, au transmis reprezentanții Camerei Deputaților, fără să ofere o explicație.

UPDATE 11.00

Coloana oficială a președintelui ucrainean.

UPDATE 10.35

Volodimir Zelenski a ajuns în România. Președintele ucrainean se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.

Vizită oficială în fața vecinilor noștri buni, care ne-au susținut în momentele cele mai dificile și a căror sprijin crește treptat. Mă bucur să-l întâlnesc pe Președintele României, Klaus Iohannis – avem o gamă largă de subiecte de discuție.

În primul rând, Ucraina este recunoscătoare României pentru ajutorul sincer și masiv care întărește semnificativ apărarea noastră. De asemenea, pentru solidaritatea constructivă maximă, care ne permite să fim împreună donatori importanți de securitate pentru lume, inclusiv pentru alimente. Am stabilit deja o cooperare care susține stabilitatea multor alte națiuni și o putem extinde.

Astăzi vom discuta despre continuarea cooperării în domeniul securității, dezvoltarea coalițiilor de apărare a aerului și a altor domenii, întărirea sistemului nostru de apărare antirachetă, arhitectura generală de securitate în regiunea Mării Negre și relațiile cu partenerii noștri.

Această vizită va aduce beneficii ambelor popoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marți, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Palatul Victoria. Mai târziu, liderul ucrainean va vizita Palatul Cotroceni și va merge la Parlament.

Întrevederea dintre premierul român și președintele ucrainean este programată pentru la ora 17:00 și va avea loc la Palatul Victoria, conform anunțului făcut de Guvern.

Tot mâine, președintele Klaus Iohannis, îl va primi și el pe liderul ucrainean la Palatul Cotroceni. Evenimentul va începe la ora 13:00, urmat de declarații de presă comune la ora 14:15.

Această vizită, la invitația șefului statului român, „reconfirmă continuarea sprijinului necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei ţări, precum şi caracterul special al relaţiei bilaterale dintre România şi Ucraina, potenţialul acesteia şi necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor şi a temelor de interes comun”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

preşedintele României anunţă că „va pune accentul pe abordări constructive şi pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relaţiilor economice, integrarea europeană şi euroatlantică ale Ucrainei, precum şi respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, scrie Mediafax.

Citește și: