• Andrei Baciu, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a spus că un test de anticorpi nu poate fi inclus într-un certificat verde.
  • „Nu există un standard unic pentru determinarea anticorpilor”, a explicat Andrei Baciu.
  • Pentru accesul la anumite evenimente sau pentru călătorii, persoanele care au trecut prin boală, dar nu au nicio dovadă pentru asta, au nevoie de test sau de vaccin.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat ce se întâmplă cu românii care, deși au fost infectați cu SARS-CoV-2, nu figurează în evidența instituțiilor de specialitate.

Andrei Baciu a spus la Digi24 că persoanele care nu au teste prelevate de cadrele medicale, pot face un test de anticorpi, însă acesta nu poate fi introdus în cetrificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.

„Problema aici este de a seta un base-line, de a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, iar acesta nu există. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Pentru a avea acces la anumite evenimente și pentru a putea călători, persoanele în cauză au nevoie de test sau de vaccin.

„Vrem să mergem în Grecia și este posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din verde în roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a adăugat Andrei Baciu.