• Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis în mod neașteptat timp de câteva ore în această săptămână.
  • Sunt oameni cu patru sau cinci copii care literalmente nu au ce mânca”.
  • Cu câteva zile înainte de adunare, președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia plănuiește să trimită în țară sabotori antrenați militar.

Sub clădirea impunătoare a parlamentului moldovean, o paradă a celor mai precare dosare ale sale a trecut încet – aduse cu autobuzul cu miile din toată Moldova, fiecare cu povestea sa personală de sărăcie și frustrare.

Suntem de râsul lumii – guvernul își bate joc de noi”, spune Ala. Acoperită cu o pălărie de lână albastră, ea își împinge fața palidă și largă și spune: Sunt oameni cu patru sau cinci copii care literalmente nu au ce mânca”.

Facturile de energie de aici consumă acum mai mult de 70% din veniturile gospodăriilor, potrivit președintelui Republicii Moldova.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ala spune că acestea înghit jumătate din pensia ei. Când am ales acest guvern, au promis că vor mări salariile și pensiile, dar până acum nu am văzut niciun ban”, spune ea.

Protestele de duminică, organizate de partidul pro-rus Sor din Moldova, sunt urmărite îndeaproape de guvernele din Europa și nu numai. Cei mai mulți protestatari au călătorit cu autobuzul până în capitala Chișinău, costurile lor fiind acoperite, se pare, de partidul Sor.

Cu câteva zile înainte de adunare, președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia plănuiește să trimită în țară sabotori antrenați militar, deghizați în civili, pentru a răsturna guvernul pro-occidental al acesteia.

Rusia a declarat că această acuzație este o încercare a autorităților moldovenești de a distrage atenția de la propriile eșecuri sociale și economice. Moldova, situată strategic la granița cu Ucraina și care adăpostește propria sa regiune separatistă pro-rusă, este dependentă de gazul rusesc.

Anul trecut, Moscova a redus la jumătate aprovizionarea Moldovei, punând presiune asupra guvernului de la Chișinău, care încearcă să țină împreună populațiile de limbă română și rusă. Protestele legate de creșterea prețului la gaz și electricitate au început în toamna anului trecut.

Lunea trecută, în cadrul unui briefing public, președintele Sandu a declarat că Rusia a încercat deja să destabilizeze situația din Moldova prin intermediul crizei energetice, despre care a spus că „se așteaptă să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să ducă la proteste violente”.

Planul de acum, a spus ea, implică diversioniști cu pregătire militară […] care ar urma să întreprindă acțiuni violente, să atace clădiri ale instituțiilor de stat sau chiar să ia ostatici”.

57 de persoane din națiuni prietene Rusiei – inclusiv un grup de fani sârbi ai fotbalului și mai mulți boxeri din Muntenegru – nu au fost lăsate să intre în Republica Moldova în ultimele zile, în urma controalelor efectuate de serviciile de securitate. Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis în mod neașteptat timp de câteva ore în această săptămână.