- Kremlinul a adus vineri un omagiu respectuos reginei Elisabeta, iar zeci de ruşi au depus flori la ambasada britanică, în pofida stării dezastruoase a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.
- Relaţiile deja proaste ale Rusiei cu Marea Britanie s-au înrăutăţit brusc de la începutul conflictului din Ucraina, iar Moscova a răbufnit frecvent împotriva liderilor britanici, inclusiv împotriva viitorului premier Liz Truss în această săptămână.
- Dar a făcut o excepţie pentru regină; preşedintele Vladimir Putin a numit moartea ei o „pierdere ireparabilă” într-un mesaj de condoleanţe transmis joi.
Kremlinul a adus vineri un omagiu respectuos reginei Elisabeta, iar zeci de ruşi au depus flori la ambasada britanică, în pofida stării dezastruoase a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.
„În pofida a ceea ce se întâmplă acum, regina şi casa regală au fost întotdeauna personificarea păcii şi a bunătăţii”, a declarat Anton Avramets, locuitor al Moscovei, după ce a depus un buchet de flori, alături de multe altele, în faţa ambasadei, potrivit Reuters.
Relaţiile deja proaste ale Rusiei cu Marea Britanie s-au înrăutăţit brusc de la începutul conflictului din Ucraina, iar Moscova a răbufnit frecvent împotriva liderilor britanici, inclusiv împotriva viitorului premier Liz Truss în această săptămână.
Dar a făcut o excepţie pentru regină, preşedintele Vladimir Putin a numit moartea ei o „pierdere ireparabilă” într-un mesaj de condoleanţe transmis joi.
Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a lăudat „înţelepciunea şi autoritatea” ei, adăugând: „Astfel de calităţi sunt foarte puţine pe scena internaţională în acest moment”.
Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a numit-o un simbol al tradiţiilor istorice pentru întreaga Europă şi „un exemplu de cea mai înaltă cultură”.
Regina a fost verişoara îndepărtată a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, care a fost ucis împreună cu familia sa de către bolşevici în 1918 şi care este venerat acum de Biserica Ortodoxă ca un sfânt.
Ea a vizitat Rusia în 1994, fiind singurul monarh britanic în exerciţiu care a făcut acest lucru, şi l-a primit pe Putin pentru o vizită de stat în 2003, într-o perioadă în care acesta era încă văzut ca un potenţial partener de către Occident.