- Zelenski spune că doar economiile puternice sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona sarcina de mediere a negocierilor de pace.
- Zelenski a mai spus că negocierile lui Orban cu Putin nu au fost stabilite cu ucrainenii.
- Călătoriile lui Viktor Orban la Kiev, Moscova şi Beijing au avut loc imediat după ce la 1 iulie, Budapesta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Orban a vizitat Kievul şi Moscova pentru discuţii săptămâna trecută şi s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, descriind călătoria sa neaşteptată la Beijing drept a treia etapă a unei „misiuni de pace”, scrie Reuters.
În timp ce liderii mondiali se pregătesc să meargă la summitul NATO care începe marţi la Washington, Zelenski a declarat că doar economiile puternice sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona sarcina de mediere a negocierilor de pace.
„Există multe astfel de ţări în lume? Nu multe. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Iar UE, nu o singură ţară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune de intermediere”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Polonia.
„Trebuie să ai o economie care influenţează Rusia, iar Putin depinde de ea. Sau să ai o armată foarte puternică de care Putin se teme, care este mai puternică decât cea rusă”, a spus Zelenski în timpul conferinţei, notează POLITICO.
Zelenski a mai spus că negocierile lui Orban cu Putin, care au provocat iritare în cadrul Uniunii Europene, nu au fost stabilite cu ucrainenii.
Ucraina speră să organizeze un al doilea summit internaţional pentru a analiza propunerile sale pentru pace în cursul acestui an. China, care are legături strânse cu Moscova, nu a participat la prima întâlnire din iunie, din Elveţia.
Călătoriile lui Viktor Orban la Kiev, Moscova şi Beijing au avut loc imediat după ce la 1 iulie, Budapesta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE.