• Secretarul general al NATO a convocat o reuniune pentru astăzi, la cererea Kievului.
  • România prezintă analiza atacurilor Rusiei din porturile de la Dunăre, Reni și Ismail.
  • Marea Britanie a avertizat că Rusia intenționează să atace nave comerciale din Marea Neagră.

Un înalt oficial NATO a declarat pentru Europa Liberă că reprezentanții României vor prezenta la Consiliul NATO-Ucraina de azi o evaluare tehnică a situației de la momentul atacurilor din apropierea României. În cadrul consiliului, Ucraina cere sprijinul NATO pentru păstrarea coridoarelor umanitare de transport cereale în Marea Neagră.

Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității: România poate ajuta la deblocarea coridorului umanitar cu cereale din Marea Neagră

Este pentru prima dată când consiliul NATO se întrunește la nivel de ambasador după ce la Summitul de la Vilnius a fost prima lui întrunire la nivel de șef de state.

Pe lângă discuțiile normale privind pașii pe care Ucraina îi face în drumul integrării NATO, Zelenski a spus foarte clar că cere ajutorul NATO pentru a se relua comerțul cu cereale pe coridorul umanitar la Marea Neagră.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI

România are partea ei deoarece reprezentantul României va ține o informare atât cu detaliile despre atacul ce a avut loc luni la câteva sute de metrii de granița României, dar și măsurile pe care România le va lua. Aceste detalii nu sunt secrete, dar este normal ca România să monitorizeze zona, chiar să ducă în regiunea Galați sisteme de apărare.

România poate ajuta la deblocarea coridorului umanitar cu cereale din Marea Neagră. România este parte la transportul cerealelor pe Dunăre, chiar dacă cele două porturi au fost atacate, erau peste 50 de nave în zonă, deci continuă exportul de cereale.

Citește și