• Zelenski încearcă să readucă în atenție războiul cu Rusia.
  • Președintele ucrainean este prezent fizic în Elveția, la Davos.
  • Ucraina vrea să poată folosi active rusești înghețate de 300 mld. $
  • SUA spune că o asemenea măsură trebuie să fie o decizie a G7.

Zelenski a deschis balul la Forumul Economic Mondial de la Davos. Președintele ucrainean este prezent fizic în Elveția, unde încearcă să readucă în atenție războiul cu Rusia, afectat de un sentiment de oboseală al aliaților și ocultat într-o oarecare măsură de războiul din Fâșia Gaza.

„Dacă cineva crede că aici e vorba doar despre noi, despre Ucraina, greșește fundamental. Direcții posibile și chiar planificări pentru o posibilă agresiune a Rusiei asupra UE, dincolo de Ucraina, devin din ce în ce mai evidente. Vă întreb cu onestitate, ce națiune europeană de astăzi poate furniza o armată gata de luptă la același nivel cu a noastră, cea care ține piept Rusiei? Și câți bărbați și femei sunt pregătite națiunile voastre să trimită în apărarea unui alt stat, al unei alte națiuni?”

În prezent, Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene face un audit cu privire la armele trimise Ucrainei, ca urmare a acuzațiilor cancelarului german, Olaf Scholz, că unele țări nu au trimis cât ar fi putut.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Auditul vine în timp ce Bruxelles-ul și Washington-ul negociază un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, de 110 miliarde de dolari. Disputele politice americane au blocat deocamdată un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari, propus de președintele Biden.

Ucraina a cerut aliaților occidentali să poată sechestra 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate de la invazia țării, pentru a-și finanța reconstrucția. Dar reprezentantul Statelor Unite pentru reconstrucția Ucrainei, spune că o asemenea măsură ar trebui să fie o „decizie colectivă” a G7.

Citește și