- Lanțul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat la diferite niveluri din februarie, când președintele Volodymyr Zelenski l-a înlocuit pe comandantul său de top.
- Schimbarea vine într-un moment de incertitudine pentru Ucraina, în condițiile în care trupele rusești avansează, profitând de deficitul de personal al Kievului și de diminuarea munițiilor.
- Zelenski l-a reconfirmat, de asemenea, pe Dmytro Hereha în funcția de comandant al forțelor de sprijin ale armatei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit joi pe comandantul forțelor sale speciale, fiind pentru a doua oară în jumătate de an când schimbă șeful unității care operează în teritoriile ocupate de Moscova, scrie South China Morning Post.
Demiterea colonelului Serhiy Lupanchuk și numirea în locul său a generalului de brigadă Oleksandr Trepak a fost anunțată prin două decrete pe site-ul Președintelui, care nu au oferit nicio explicație pentru această mișcare.
Din 2014, Trepak a participat activ la operațiunile de apărare din estul Ucrainei împotriva separatiștilor susținuți de Rusia. El a fost implicat în conducerea operațiunii de respingere a asaltului rusesc asupra aeroportului din Donețk, una dintre cele mai mari operațiuni de atunci.
Lanțul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat la diferite niveluri din februarie, când Zelenski l-a înlocuit pe comandantul său de vârf, Valerii Zaluzhnyi, cu comandantul de atunci al forțelor terestre, Oleksandr Syrskyi, în cadrul unei remanieri majore.
Într-un decret separat de joi, Zelenski l-a reconfirmat, de asemenea, pe Dmytro Hereha în funcția de comandant al forțelor de sprijin ale armatei, post din care a fost demis fără nicio explicație în luna martie. Lupanchuk a fost numit la conducerea forțelor speciale în noiembrie anul trecut, în urma demiterii subite a predecesorului său Viktor Horenko.
Demiterea lui Horenko a fost văzută la vremea respectivă ca un semn al unei rupturi tot mai mari între Zelenski și comandantul său de atunci, care a fost demis câteva luni mai târziu.
Forțele speciale nu au un profil public, dar se crede că au fost implicate în cele mai ambițioase operațiuni ale Ucrainei în zonele controlate de Rusia și, în special, în peninsula Crimeea.
Citește și