• Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat duminică prin telefon despre tulburările din Rusia, summitul NATO din 11-12 iulie​ și despre contraofensiva ucraineană.
  • Zelenski a scris pe Twitter că a discutat cu președintele SUA despre evenimentele din Rusia și despre nevoia sa de arme cu rază lungă de acțiune.
  • Biden „a reafirmat sprijinul neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar”, după „evenimentele recente din Rusia”, potrivit Casei Albe.

Președinții Statelor Unite și Ucrainei, Joe Biden și Volodimir Zelenski, au discutat duminică prin telefon despre tulburările din Rusia, summitul NATO din 11-12 iulie​ și despre contraofensiva ucraineană, scrie agenția Xinhua.

Discuția celor doi lideri a venit în contextul în care șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a anulat brusc marșul armat al grupării sale spre Moscova și a acceptat un acord care îi permite să se mute în Belarus și să evite acuzațiile penale pentru insurecție armată.

Președintele Biden „a reafirmat sprijinul neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar” , după „evenimentele recente din Rusia” , potrivit Casei Albe.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Președintele Zelenski a scris pe Twitter că a discutat cu președintele SUA despre evenimentele din Rusia și despre nevoia sa de arme cu rază lungă de acțiune.

„O conversație pozitivă și stimulantă. Am discutat despre desfășurarea ostilităților și despre procesele care au loc în Rusia” , a afirmat el.

„Am discutat despre extinderea în continuare a cooperării în domeniul apărării, cu accent pe armele cu rază lungă de acțiune… Ne-am coordonat pozițiile în ajunul summitului NATO de la Vilnius” , a adăugat președintele ucrainean.

Separat, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că a discutat cu Zelenski despre situația de securitate din Rusia în urma revoltei de scurtă durată a grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin.

Până duminică seară târziu, locul unde se află Prigojin, după ce s-a aflat că acesta urma să părăsească Rusia pentru a ajunge în Belarus.

Anunțul Kremlinului a venit după ce Prigojin a ordonat brusc forțelor sale să abandoneze înaintarea spre Moscova, în urma unor 24 de ore tensionate și haotice, care i-au oferit președintelui rus Vladimir Putin cea mai mare amenințare la adresa puterii sale din cele două decenii și au ridicat perspectiva unui război civil.

Deși criza pentru Kremlin pare să se fi atenuat deocamdată, liderii mondiali și analiștii au declarat că consecințele insurecției armate ar putea dura luni de zile.

Citește și

Bacalaureat 2023. Ministerul Educației a publicat baremul la Limba română

Ryan Reynolds și Rob McElhenney, proprietarii Wrexham, investesc în Formula 1, la Alpine

Chiriile din Cluj și București, mai mari cu 35% față de cele din Timișoara