• Astfel de negocieri ar însemna că țara „care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde”.
  • Locuitorii care aleg să se evacueze pe cheltuiala statului vor primi adăpost.
  • Podolyak a declarat pentru agenția franceză de presă că Moscova nu a făcut „nicio propunere directă” Kievului.

Încercările țărilor occidentale de a convinge Ucraina să negocieze cu Rusia după o serie de victorii militare majore asupra forțelor rusești invadatoare sunt „bizare” și cer efectiv ca Kievul să capituleze în fața părții învinse, potrivit unui consilier cheie al președintelui ucrainean.

„Atunci când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin ciudat să primești propuneri de genul: Nu, nu, nu. Oricum nu veți putea face totul prin mijloace militare, trebuie să negociați'”, a declarat consilierul Mykhaylo Podolyak, citat de AFP la 20 noiembrie.

Astfel de negocieri ar însemna că țara „care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde”. Între timp, Ucraina a început evacuările voluntare ale locuitorilor din zonele din sudul regiunilor Herson și Nikolaev, eliberate recent de sub ocupația rusă.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Locuitorii care aleg să se evacueze pe cheltuiala statului vor primi adăpost în orașul Kryviy Rih din regiunea sud-estică Dnipropetrovsk sau în alte regiuni vestice ale Ucrainei, a declarat la 19 noiembrie Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia.

De asemenea, Podolyak a declarat pentru agenția franceză de presă că Moscova nu a făcut „nicio propunere directă” Kievului cu privire la discuțiile de pace și că, în schimb, transmite sugestii privind negocierile și o posibilă încetare a focului prin intermediari.

„Rusia nu vrea negocieri. Rusia duce o campanie de comunicare numită negocieri”, în încercarea de a trage de timp, a declarat Podolyak. „Între timp, [Rusia] își va antrena forțele mobilizate, va găsi arme suplimentare… și își va fortifica pozițiile”.

Podolyak a declarat că președintele rus Vladimir Putin, care a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie, încă mai crede, în ciuda pierderilor teritoriale recente din sudul și estul Ucrainei, că „poate distruge Ucraina, aceasta este obsesia sa”. Dacă i se permite Moscovei o pauză în lupte acum, a adăugat el, ar amenința să „creeze un conflict înghețat în mijlocul Europei”.