• Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu președintele Chinei.
  • Președintele ucrainean vrea să discute despre planul de pace.
  • China a oferit o propunere de pace în 12 puncte pentru a pune capăt luptelor din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că dorește să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta propunerea sa de pace pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, aflat în desfășurare.

Vorbind la prima aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei, Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu președintele Chinei pentru a discuta propunerile de pace ale Beijingului.

Vreau să cred cu adevărat că China nu va furniza arme Rusiei”, a spus el. China a oferit o propunere de pace în 12 puncte pentru a pune capăt luptelor din Ucraina la un an de la începerea războiului cu Rusia.

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

În propunere, China a cerut încetarea focului și negocieri de pace, precum și încetarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Aceasta spune că țările relevante ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale” și să își facă partea lor în dezescaladarea crizei din Ucraina”.

Acesta afirmă că suveranitatea tuturor țărilor ar trebui să fie respectată, deși nu precizează cum ar arăta acest lucru în cazul Ucrainei și al teritoriilor care i-au fost luate de la preluarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Propunerea condamnă, de asemenea, mentalitatea Războiului Rece”, o mustrare la adresa Statelor Unite și a NATO, alianța militară americano-europeană. Până în prezent, nu a existat niciun răspuns din partea Chinei la solicitarea lui Zelenski de a se întâlni cu Xi.

Între timp, președintele american Joe Biden a respins planul de pace al Chinei și a declarat că nu există nimic în plan care să indice că ar exista ceva care ar fi benefic pentru altcineva în afară de Rusia”.

Într-un interviu pentru ABC News, Biden a declarat: Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum ar putea fi ceva bun? Nu sunt glumeț. Sunt extrem de serios”. Zelenski a mai spus că victoria Ucrainei ne va aștepta inevitabil” dacă aliații „își vor respecta promisiunile și termenele”.

De asemenea, s-a raportat că Biden a refuzat să ofere Ucrainei avioane de luptă avansate deocamdată”. Într-un interviu, Biden a adăugat: Uite, îi trimitem ceea ce militarii noștri experimentați cred că are nevoie acum. Are nevoie de tancuri, are nevoie de artilerie, are nevoie de apărare aeriană, inclusiv de un alt HIMAR(uri)”.