- Zelenski vrea continuarea acordului de cereale fără Rusia.
- Blinken: Rusia a transformat grâul într-o armă împotriva Ucrainei și a lumii.
- 45 de țări sunt în pragul foametei din cauza suspendării acordului.
Zelenski: E mai bine fără Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca acordul privind cerealele să continue fără participarea Rusiei.
Advertisment
Președintele susține că a trimis scrisori oficiale omologului său turc, Recep Erdogan și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru continuarea ,,Inițiativei pentru cerealele din Marea Neagră”.
Zelenski transmite că ,,Ucraina, ONU și Turcia pot asigura printr-un acord comun funcționarea coridorului alimentar și inspectarea navelor. Este necesar pentru toată lumea, iar toți cei care îl sprijină vor deveni salvatorii vieților din Maroc până în China, din Indonezia până în Liban”.
Recomandări
Casa Albă anunță că prețurile cerealelor au crescut deja după ce Putin a anunțat suspendarea acordului comercial cu Turcia.
Secretarul de stat Antony Blinken critică decizia Rusiei privind stoparea livrăriii de cereale din Ucraina ca fiind ,,inconștientă”:
,,Rezultatul acțiunii de astăzi a Rusiei, care a transformat alimentele în arme, folosindu-le ca instrument, ca armă în războiul ei împotriva Ucrainei, va fi acela de a face ca alimentele să fie mai greu de obținut pentru țările (din Africa și Asia) care au nevoie disperată de ele, ducând la creșterea prețurilor. Vedem deja cum piața reacționează la această decizie, deoarece prețurile cresc. Este de neconceput”.
45 de țări sunt în pragul foametei
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la Organizația Națiunilor Unite, a condamnat Rusia pentru că folosește grâul ca pe o formă de șantaj global.
,,Uitați-vă doar la răul pe care Rusia l-a făcut în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente a lumii. Prin transformarea alimentelor în arme, Rusia a exacerbat criza globală a securității alimentare, o criză care afectează în mod disproporționat populația din Orientul Mijlociu și Africa. Iar astăzi, într-un alt act de cruzime, Rusia și-a suspendat participarea la Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră„.
Între timp, ambasadorul rus la ONU, Dmitry Polyanskiy, anunța cu cinism că a notificat ambasadele din Turcia, Belarus și Marea Britanie privind încetarea acordului de cereale.
,,Astăzi, prin intermediul ambasadelor rusești din Ankara, Minsk, Londra, precum și al consulatului general din Istanbul. Am distribuit note oficiale despre decizia luată de guvernul rus de a pune capăt Inițiativei Mării Negre începând cu 18 iulie 2023. În mod similar, au fost notificați un secretar general al ONU și șeful OCHA (Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare), care sunt direct responsabili de punerea în aplicare a acesteia”.
Acordul a permis ca 36,2 milioane de tone de cereale să fie exportate din Ucraina începând cu luna august 2022, în 45 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde foametea este o amenințare tot mai mare, potrivit CNBC.
Ucraina și cu Rusia sunt furnizori globali importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte alimente pe care se bazează națiunile în curs de dezvoltare.