• Ucraina a lansat luni o anchetă penală asupra ofițerilor militari care au organizat o ceremonie de onoare a trupelor care a fost lovită de o rachetă rusă, ucigând 19 soldați.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologul său din Burkina Faso, Kassoum Coulibaly, au convenit să consolideze legăturile în domeniul apărării, a declarat Moscova.
  • Ucraina se pregătește pentru un nou asalt rusesc asupra orașului Avdiivka, în estul țării, după mai multe încercări recente, eșuate, ale forțelor Moscovei de a-l înconjura.

UPDATE 22.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Olandei pentru că a trimis avioane de luptă F-16 la o bază aeriană din România, unde avioanele vor fi folosite pentru a antrena piloți ucraineni și români, și a declarat că speră că acestea vor ajunge în Ucraina „cât mai curând posibil”.

Sunt recunoscător Olandei și premierului Mark Rutte pentru că au deschis calea în susținerea Ucrainei”, a declarat el pe rețelele de socializare.

UPDATE 20.00 – Democrații din Senat blochează oferta republicană de a acorda ajutor de urgență Israelului și nu Ucrainei

Democrații din Senat au blocat un efort al republicanilor de a obține aprobarea rapidă a unui proiect de lege care oferă ajutor de urgență Israelului și care a trecut săptămâna trecută de Camera Reprezentanților a SUA, dar care nu prevede niciun ajutor pentru Ucraina.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Timpul este esențial și este imperativ ca Senatul să nu amâne cu încă o zi acordarea acestui ajutor crucial pentru Israel”, a declarat senatorul republican Roger Marshall.

UPDATE 19.00 – SUA afirmă că Rusia a finanțat o campanie de dezinformare anti-Ucraina la nivelul întregii Americi Latine

Statele Unite au acuzat Rusia că a finanțat o campanie de dezinformare la nivelul întregii Americi Latine care alimentează contactele media cu propagandă menită să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele antiamericane și anti-NATO, relatează Reuters.

Scopul final al Kremlinului pare să fie spălarea propagandei și dezinformării sale prin intermediul mass-media locale într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

La 20 octombrie, SUA au publicat o evaluare declasificată a serviciilor de informații, trimisă la peste 100 de guverne, în care se afirmă că Moscova se folosește de spioni, de rețelele de socializare și de mass-media rusești de stat pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice.

UPDATE 18.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologul său din Burkina Faso, Kassoum Coulibaly, au convenit să consolideze legăturile în domeniul apărării, a declarat Moscova.

Conducătorii militari din Burkina Faso au aprofundat cooperarea cu Moscova, în timp ce țara caută să își diversifice aliații internaționali după o lovitură de stat de anul trecut.

Rusia, care a devenit mai izolată de la invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie anul trecut, a discutat în ultimele luni despre o mai mare cooperare militară cu Burkina Faso.

UPDATE 17.00

Ministrul Apărării al Ucrainei Umerov ar fi prezentat o propunere de demitere a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Zalujni , spune deputatul Rada Ariev. Consilierul biroului lui Zelenski, Leshcenko, respinge mesajul privind depunerea unei propuneri pentru demisia lui Zalujni.

Deputatul Rada, care a anunțat demisia iminentă a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Zalujni, a șters mesajul.

UPDATE 13.00

Ucraina se pregătește pentru un nou asalt rusesc asupra orașului Avdiivka, în estul țării, după mai multe încercări recente, eșuate, ale forțelor Moscovei de a-l înconjura, relatează AFP.

Al treilea val va avea loc cu siguranță. Inamicul se regrupează după un al doilea val de atacuri nereușite”, a declarat marți Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka.

Barabash a declarat că Rusia este probabil pregătită” să lanseze următorul asalt de amploare asupra orașului, dar condițiile meteorologice sunt în prezent nefavorabile.

UPDATE 11.00

Italia va avea dificultăți în a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare până în 2028, a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto.

La un summit din 2014, liderii NATO au convenit să se îndrepte spre cheltuirea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare în decurs de un deceniu, însă administrația anterioară a Italiei, condusă de Mario Draghi, a amânat obiectivul cu patru ani.

UPDATE 09.00

Olanda a trimis marți primele sale cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite în pregătirea piloților ucraineni, relatează Reuters.

Olanda va livra între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în curând, a declarat ministerul său al apărării.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a lansat luni o anchetă penală asupra ofițerilor militari care au organizat o ceremonie de onoare a trupelor care a fost lovită de o rachetă rusă, ucigând 19 soldați într-unul dintre cele mai mortale atacuri raportate de forțele ucrainene.

Biroul de Investigații de Stat a declarat că își propune să tragă la răspundere oficialii militari pentru evenimentul Ziua Forțelor Rachete și Artileriei, desfășurat vineri lângă linia frontului din Zaporizhzhia, unde dronele de recunoaștere rusești ar putea observa cu ușurință adunarea aglomerată.

Măcelul a stârnit un val de critici în rândul ucrainenilor care au pus sub semnul întrebării pe rețelele de socializare planificarea unui eveniment atât de aproape de câmpul de luptă. Președintele Volodymyr Zelensky a deplâns moartea bărbaților din cea de-a 128-a Brigădă Separată de Asalt Munte din Zakarpattia ca fiind o „tragedie care ar fi putut fi evitată”.

Anunțul investigației a venit cu puțin timp înainte ca comandantul șef al Ucrainei, general Valerii Zaluzhnyi, să afirme că un consilier de top și prieten apropiat, maiorul Gennady Chastyakov, a fost ucis separat de un dispozitiv exploziv ascuns într-un cadou de ziua de naștere, în timp ce sărbătorește împreună cu familia sa.

Citește și: