• Pentru a treia oară în această iarnă, Ucraina a solicitat ajutor energetic de la România și Polonia, având un deficit în sistemul său.
  • Reparațiile urgente și restaurarea unităților după atacuri anterioare au creat un deficit în capacitatea de generare a energiei, determinând Ucraina să ceară sprijin.
  • Ucraina a solicitat un ajutor de urgență cu o capacitate de 300 MW din partea României și Poloniei.

UPDATE ORA 22.00 – Biden îl invită pe Zelenski la Casa Albă

Președintele american Joe Biden îl așteaptă marți pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE ORA 20.00- Casa Albă va intensifica presiunile pentru un acord privind ajutorul pentru Ucraina și securitatea frontierelor, afirmă un senator american

Casa Albă își va intensifica angajamentul față de parlamentarii americani care încearcă să ajungă la un acord bipartizan care să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului, în același timp cu înăsprirea securității la granițele SUA, a declarat un senator democrat.

Republicanii au insistat ca finanțarea suplimentară pentru Ucraina să fie însoțită de schimbări majore în ceea ce privește securitatea frontierelor SUA.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Un grup bipartizan de senatori care încearcă să medieze un compromis a făcut puține progrese cu mai puțin de o săptămână înainte ca Congresul SUA să plece în vacanța de Crăciun, potrivit Reuters.

„Casa Albă se va implica mai mult săptămâna aceasta”, a declarat senatorul Chris Murphy, principalul negociator democrat, în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC News.

El a precizat că este important de știut dacă Joe Biden va semna un eventual acord.

El a declarat că actualele cerințe ale republicanilor privind securitatea frontierelor sunt nerezonabile și că partidul „se joacă cu securitatea lumii”, legând ajutorul militar de măsurile de securitate la frontiera SUA.

Casa Albă a cerut Congresului să acționeze cu privire la o cerere de finanțare suplimentară de 100 de miliarde de dolari în octombrie, argumentând că aceasta „avansează securitatea noastră națională și ne sprijină aliații și partenerii”.

Cererea a identificat securitatea frontierelor, aliații din Indo-Pacific, Israelul și Ucraina. Aproximativ 61 de miliarde de dolari au acoperit bani pentru Ucraina, care au inclus 30 de miliarde de dolari pentru a reface echipamentele departamentului de apărare trimise pentru a sprijini țara după ce Rusia a invadat-o în februarie 2022.

UPDATE ORA 17.00-Zelenskiy poartă discuții cu liderii sud-americani în cadrul vizitei sale în Argentina

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că s-a întâlnit cu omologul său uruguayan, Luis Lacalle Pou, pentru a-i mulțumi acestuia pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Am mulțumit Uruguayului pentru că și-a trimis reprezentantul la cea mai recentă reuniune a Formulei Păcii și mi-am exprimat speranța că Uruguayul va participa la următoarea rundă de discuții din Elveția”, a scris Zelenskiy pe X.

„Am acordat o atenție deosebită perspectivei de a organiza summitul Ucraina-America Latină. De asemenea, l-am invitat pe președintele Luis Lacalle Pou să viziteze Ucraina”.

Zelenskiy se află în Argentina pentru a asista la depunerea jurământului noului președinte argentinian, Javier Milei.

În timp ce se află în această țară, el a avut, de asemenea, întâlniri importante cu președinții Paraguayului și Ecuadorului, în cadrul cărora au fost discutate comerțul și cooperarea bilaterală, a scris el pe Telegram.

UPDATE ORA 15.00-Zelenskiy are o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron în timp ce acesta vizitează Argentina

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că a vorbit la telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în timp ce acesta se afla în Argentina.

Zelenskiy a declarat că l-a pus la curent pe Macron cu evoluțiile de pe linia frontului în război și i-a mulțumit pentru ajutorul militar acordat de Franța.

„Am subliniat, de asemenea, importanța summitului #EUCO, care deschide negocierile de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina a îndeplinit toate recomandările necesare ale Comisiei Europene”, a scris el pe X.

„Deciziile Consiliului European vor avea un impact semnificativ asupra motivației societății ucrainene și a armatei”.

Zelenskiy a călătorit la Buenos Aires pentru a asista la depunerea jurământului noului președinte al Argentinei, Javier Milei, mai târziu duminică.

UPDATE ORA 13.00 – Zelenski a făcut o vizită de escală în Capul Verde

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi făcut o vizită de escală în Capul Verde în drum spre Buenos Aires, unde urmează să asiste duminică la depunerea jurământului de către noul președinte argentinian, Javier Milei.

Potrivit site-ului oficial al lui Zelenski, acesta s-a întâlnit cu prim-ministrul Capului Verde, Ulisses Correia e Silva, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat inițiativelor diplomatice ale Kievului și discutând despre eforturile de a stimula exporturile de cereale ucrainene în Africa.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru susținerea de către Capul Verde a rezoluțiilor ONU care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și care solicită retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean înainte de începerea negocierilor de pace, relatează Associated Press.

UPDATE ORA 11.00- Patru civili ucraineni au fost uciși în lovituri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții, afirmă fostul procuror general adjunct

Peste noapte, patru civili ucraineni au fost uciși și alți șapte au fost răniți în urma unor lovituri asupra unor zone rezidențiale din regiunile Harkov, Donețk și Kherson, a scris pe X Gyunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei.

Un cămin, 12 case, o instituție de învățământ și facilități de infrastructură au fost avariate, a adăugat el. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE ORA 9.00- Ucraina a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat

Ucraina a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite” și promițând că va urmări în justiție orice observatori trimiși să le monitorizeze. Camera superioară a Rusiei a stabilit săptămâna aceasta alegerile prezidențiale din țară pentru luna martie a anului viitor, iar președinta Valentina Matviyenko a declarat că locuitorii din patru regiuni ucrainene ocupate vor putea vota pentru prima dată. Ministerul ucrainean de externe a declarat: „Facem apel la comunitatea internațională să condamne în mod hotărât intenția Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în teritoriile ucrainene ocupate și să impună sancțiuni celor implicați în organizarea și desfășurarea acestora.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a cerut din nou asistență de urgență de la România și Polonia din cauza unui deficit în sistemul energetic. Este a treia solicitare de ajutor din acest motiv în această iarnă, conform Ukrenergo, compania energetică națională a Ucrainei.

Ucraina a solicitat un ajutor de urgență cu o capacitate de 300 MW din partea României și Poloniei. Anterior, Ukrenergo a solicitat ajutor pe 7 și 8 decembrie.

Motivul principal al deficitului este nevoia de capacitate de generare, întrucât unele centrale termice sunt în reparații urgente, iar altele sunt în proces de restaurare după atacuri anterioare.

„Un grup de la centrala termică a intrat în reparație de urgență, iar altul a intrat în reparație programată în timpul zilei. Mai multe unități sunt în curs de restaurare în regiunea de front după bombardamentele de artilerie, iar în alte regiuni după atacurile masive cu rachete din iarna trecută”, notează Ukrenergo.