• Prof. Dr. Gheorghe Iana a explicat într-un interviu pentru Mediafax ce se întâmplă cu pacienţii care suferă un AVC şi nu ajung la timp la spital
  • Medicul spune că pacienţilor nu trebuie să le fie teamă, spitalele au circuite separate. Totuși, este grav să ajungi la spital când nu mai e nimic de făcut
  • Prof. Iana: Într-un accident vascular ischemic într-un minut se pierd milioane de neuroni
  • Prof. Dr. Gheorghe Iana este medic primar de Radiologie şi Imagistică Medicală şi preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie intervenţională din România

Prof. Dr. Gheorghe Iana te anunţă că a scăzut numărul celor care au ajuns la camera de gardă tocmai de teama infectării. Specialistul spune că, pe măsură ce se intervine mai târziu în cazul acestor pacienţi, rata de recuperare medicală scade.

El consideră că oamenii s-au speriat şi nu se mai îndreaptă spre spitale aşa cum se întâmpla înainte de epidemie din două motive: Primul ţine de instinctul de conservare al individului, teama de a se contamina este foarte mare, şi atunci preferă să-şi amâne un eventual consult. Cel de-al doilea aspect ţine de faptul că numărul mare de prezentări nu era justificat, adică nu toţi aveau nevoie de consult, era un abuz de serviciu în camera de gardă, adică, cei care nu-şi puteau rezolva problemele în timpul zilei într-un ambulatoriu de specialitate mergeau la camera de gardă, şi decalajul acesta foarte mare este generat de aceste două aspecte, dar nu putem să explicăm o scădere de la 70 la 7 pacienţi pe zi, nu poate fi justificată. Oamenii au stat în casă din două motive: circulaţia era foarte dificilă, declaraţia pe propria răspundere, toate complicaţiile, şi cel de-al doilea că le e teamă de spital“.

În plus, trebuie să știi că în prezent spitalele care tratează AVC şi-au făcut circuite. Medicul spune că e mai grav să rămâi acasă cu un AVC și abia apoi să mergi dincolo de fereastra terapeutică, când nu mai ai nimic de făcut, decât să îți fie teamă că ai putea să te infectezi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În schimb, dacă nu se intervine imediat în cazul unui accident vascular ischemic în primele 4-6 ore, posibilitatea de a recupera distrucţia de masă neuronală este zero apoi, pentru că într-un minut se pierd milioane de neuroni: „Cu cât intervii mai repede, cu atât propagarea este mai mică, şi această zonă de penumbră reprezintă zona salvabilă din creier. Intervalul acesta de timp  trebuie să fie cât mai scurt.

„Trebuie să înţelegem următorul lucru: accidentul vascular ischemic nu este grav prin mmortalitate, ci este grav deoarece constituie principala cauză de dizabilitate în România“, mai spune medicul.

Iată la ce trebuie să fii atent presupunând că ești acasă și începi să ai mai multe simptome, care pot fi ale unui AVC:

„Sunt trei lucruri care pot atrage atenţia celor din jur: primul, asimetria discretă facial – se poate schimba asimetria facială. Doi: exprimarea cu dificultate, pacientul nu sesizează, dar se exprimă mai greu, trei: nu mai poate să aibă mişcări de precizie cu o anumită parte, îi scade forţa, îi scade capacitatea de apreciere a distanţei, să prindă un obiect, să facă un pas, acestea sunt semne precoce pe care cei din jur trebuie să le perceapă, din momentul acela începe lupta contra cronometru“.

Sursă foto: Profimedia