• 80% din culturile de pepeni verzi de la Dăbuleni sunt distruse din cauza grindinei
  • Primii pepeni de Dăbuleni vor ajunge pe piaţă abia peste o lună şi vor fi mai scumpi
  • Fermierii spun că dacă existau staţii anti-grindină acum nu s-ar fi confruntat cu această situaţie

Anul acesta te vei uita lung după celebrii pepenii verzi de Dăbuleni. Grindina de acum două zile a distrus 80 la sută din lubeniţă. Fermierii speră ca plantele care au mai rămas să regenereze, însă primii pepeni vor ajunge pe piaţă abia peste o lună. Şi ar putea fi mult mai scumpi.

„Ia uitaţi, şi legătura a mai micuţă cum este de plesnită”, spune unul dintre cultivatori.

Florina Popa are 57 de ani. De o viaţă cultivă pepeni verzi. Anul acesta a plantat lubeniţă pe 4 hectare şi spera să recolteze peste 150 de tone. Grindina i-a distrus aproape în întregime plantaţia.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

“Totul aruncăm. Deci, vor fi de ordinul…cum se zice…a tonelor, poate zecilor…Aici, anul trecut am scos 160 de tone pe toată plantaţia asta”, a explicat cultivatorul.

În Dăbuleni sunt cultivate peste 2 mii de hectare cu pepeni verzi, iar la începutul lunii iunie ar fi trebuit să fie pe tarabe.În loc de profit, fermierii îşi numără acum pagubele.

“Aproximativ 15.000 lei pe hectar. Acum, dacă ne-a luat peste 10-12.000, vă daţi seama unde vom ajunge cu investiţia pe un hectar”, spune un fermier.

Fermierii spun că un sistem anti-grindină le-ar fi salvat culturile. Autorităţile le promit ajutor de acum înainte.

„La Drănic a fost pusă în funcţiune această staţie anti-grindină. S-a tras, am înţeles, 20 de rachete. Oamenii acolo nu au fost afectaţi”, a declarat directorul ANIF Dolj.

În Dolj sunt cinci staţii anti-grindină. Directorul ANIF Dolj susţine că şi la Dăbuleni va fi anul acesta o astfel de staţie.