Marea Britanie ne fascinează, fiindcă reușește să fie o țară modernă, deși își păstrează cu îndârjire și mândrie toate tradițiile seculare. De la 1 octombrie însă, pentru prima oară în 800 ani, o femeie va prelua conducerea ramurii judiciare a acestei vechi democrații: numele ei este Sue Carr.

Are 59 ani. A studiat dreptul la Trinity College din Cambridge și a intrat în barou în 1987, specializându-se în drept comercial, arbitraj și drept public. La 38 ani, devine Queen’s Counsel, titlu care îi recompensează meritele de litigator în instanță. În 2007, e aleasă președinta Asociației contra Neglijenței Profesionale, apoi cea a Consiliului pentru Standardele Baroului. În 2011, devine comisar disciplinar în cadrul procedurilor în fața Curții Penale Internaționale. În 2013, e promovată la Înalta Curte iar din 2020, e președinta Curții Supreme. Dame Sue prezidează cea mai înaltă instanță din Regatul Unit, audiind recursuri pe probleme de drept de importanță publică. De asemenea, ea reprezintă sistemul judiciar în chestiuni constituționale și colaborează cu publicul și cu mass-media pentru a promova înțelegerea rolului și activității instanței.

Sue Carr a pronunțat numeroase hotărâri de referință privind drepturile omului, egalitatea, suveranitatea și descentralizarea. Este totodată o susținătoare puternică a diversității și incluziunii în profesia juridică și a accesului la justiție pentru toți. În timpul liber, e mamă, bunică și muziciană pasionată, cântând în corul baroului și practicând pianul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Într-o țară unde femeile reprezintă doar 35% din magistrați, Regele Charles a numit-o acum Lord Chief Justice. Presa se întreabă malițios dacă prima sa hotărâre va fi cea de a schimba titlul în Lady Chief Justice. Sistemul juridic e bazat pe jurisprudență, dar Sue Carr poate lua o decizie fără precedent. Marea Britanie tocmai și-a amintit că, înainte de a fi oarbă, Justiția este de gen feminin.