Pe piață a început o discuție referitoare la IRCC și ROBOR, dobânzile de referință pentru creditele ipotecare. Unii au împrumuturile legate la ROBOR, iar alții, mai ales cei care au luat credite în ultimii ani, au împrumuturile legate la IRCC.


ROBOR-ul a ajuns la 5,2%, un nivel la care nu se gândea nimeni acum un an, când era 1,5%, iar IRCC este cotat acum la 1,82%. Întrebarea care îi macină pe români este dacă pot să facă o trecere a creditului de la ROBOR la IRCC și dacă merită, dacă este mai avantajos.
Lumea nu știe că IRCC-ul are un decalaj de 6 luni în spate, adică se bazează pe tranzacțiile făcute pe piața interbancară de către bănci în urmă cu 2 trimestre.  Într-adevăr, există o diferență importantă între ROBOR și IRCC.


ROBOR este calculat zi de zi și se bazează mai puțin pe tranzacții și mai mult pe inflația viitoare. IRCC-ul de acum, de 1,82%, va crește la 2,6% în trimestrul trei, iar în trimestrul patru va fi cotat la 3,5-4%. Anul viitor, la cum cresc dobânzile din piața interbancară, IRCC va crește la 5-6%.
Clienții trebuie să fie conștienți că și iRCC va crește, chiar dacă istoric are o diferență de un punct procentual față de ROBOR. Nu știu dacă băncile le prezintă clienților și acest scenariu, în care IRCC va crește, și mai ales până unde ar putea să ajungă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN


Urmează o perioadă, mai lungă decât așteptările, în care dobânzile vor crește, iar ratele la bancă vor fi din ce în ce mai greu de onorat, pentru că salariile încep să simtă creșterea explozivă a inflației.  Ca să afle răspunsul la întrebarea dacă este bine să îți treci creditul de pe ROBOR pe IRCC, asta dacă banca vrea, un client ar trebui să se uite și la scenariile în care IRCC va crește, luând în considerare cel mai rău nivel.