Bittnet, o companie românească cu cea mai spectaculoasă creștere de la Bursă din ultimii ani, vrea să lanseze un program de reconversie profesională. Pentru IT-iști.

În cinci ani, Bittnet vrea să mai aducă pe piață încă 25.000 de IT-iști.

În acest moment, Roânia are peste 125.000 de IT-iști, dar cu un deficit anual cuprins între 10.000 și 15.000 de IT-iști. Mai mult decât atât, dacă România ar putea să mai pună pe piață încă 100.000 de IT-iști, ar mai câștiga 5% din PIB.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dincolo de facilitățile fiscale arătate cu degetul și care înseamnă numai scutirea pe impozitul de venit care este de 10%, România, guvernul trebuei să aibă un program național accelerat pentru a crea cât de mulți IT-iști.

Aici este cererea, aici se mișcă economia, aici putem atrage mai multe investiții din afară, aici putem crea mai multe locuri de muncă, cu cele mai mari salarii din economie. Dacă salariul mediu este de aproape 700 de euro, în IT salariul mediu este de 1.200 de euro, iar previziunile sunt de creștere în continuare. 

Pentru că România are cea mai bună infrastructură de Internet din Europa, în această criză, unde s-a promovat munca de acasă, sectorul IT nu a scăzut deloc, ci chiar a fost pe plus, alături de sectorul construcțiilor și administrația publică, unde de la stat nu s-au dat oameni afară și nu s-au tăiat salarii.

Funcționarii bancari, economiștii din departamentele de contabilitate, cei care au joburi cu sarcini repetitive și care vor fi preluate de roboți și aplicații, ar putea face această reconversie. Este adevărat că mintea umană de 40-50 de ani nu este atât de proaspătă ca o minte de 20-30 de ani, dar această reconversie profesională nu este imposibil de realizat.

Cu puțin interes din partea guvernului, cu o strategie națională care să depășească ciclurile electorale, cu mai multe facilități fiscale, cu training-uri speciale, se poate realiza această schimbare profesională.

Facultățile nu pot genera mai mulți IT-iști față de cât dau anual acum, așa că diferența față de cerere trebuie să vină prin reconversie.