De la 1 ianuarie, IRCC-ul, dobânda de referință folosită pentru creditele ipotecare și imobiliare acordate de bănci populației, a crescut la 5,71% față de 4,06% cât a fost în trimestrul patru de anul trecut.

În trimestrul al doilea din acest an, adică din aprilie, IRCC-ul va crește din nou, la ușor peste 6%. După cum arată datele de astăzi, și dacă nu se întâmplă ceva major, IRCC-ul din aprilie va fi cel mai ridicat din această perioadă tensionată, care a dezgropat inflația. Din trimestrul al treilea și trimestrul al patrulea ar trebui să vedem o stabilizare a IRCC-ului și chiar scăderea ușoară a acestuia. Creșterea de la 1%, cât era IRCC-ul în 2021 și la începutului lui 2022, și nivelul de acum, de 5,7-6%, este destul de mare.

Cei care au luat credite ipotecare la un IRCC de 0,8% plus 2% marja băncii, adică 3,08%, trebuie să plătească acum o dobândă efectivă de 7,7%, adică un IRCC de 5,7% plus 2% marja băncii. Această creștere exponențială, care nu a fost previzionată de nimeni, se vede în scăderea cererii de credite ipotecare și imobiliare acordate de bănci.

Nu este atât de ușor să plătești o dobândă efectivă de 7-8% la un credit ipotecar în condițiile în care peste tot este inflație, prețurile cresc de la o lună la alta, iar salariile nu au crescut și nu au cum să crească în același ritm. Putem să înțelegem reticența oamenilor de a mai lua credite ipotecare cu o dobândă de 7,7-8%, dar problema este că dobânzile nu vor scădea atât de ușor, și nici nu ne vom mai întâlni cu un IRCC de 1%. Așa că, cei care apelează la un credit ipotecar pentru achiziția unei case vor trebui să plătească prețul acestor dobânzi. 

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
FACI CA TRENUL!
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
NU MAI BĂGA LA GHIOZDAN!