În urmă cu o sută și un an se stingea la București brașoveanul Andrei Bârseanu, folclorist, traducător, vicepreședinte și președinte al ASTREI, culegător de folclor românesc, pedagog, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și membru al organismelor provizorii ale Transilvaniei până la unirea completă a acesteia cu România. A fost membru titular și vicepreședinte al Academiei Române. 
– A urmat literele și filosofia la Munchen și la Viena, unde a deținut și funcția de președinte al societății studențești „România Jună”.
– A colaborat fructuos cu filologul și romanistul ceh Jan Urban Jarnik, pasionat de folclorul românesc. A cules folclor și a publicat volumele „Cincizeci de colinde” și „Doine și strigături din Ardeal”
– A scris versurile faimosului cântec „Pe-al nostru steag e scris Unire”, a cărui muzică de Ciprian Porumbescu este astăzi partitura Imnului Albaniei. A scris și „Istoria Școalelor Centrale Române Greco-Ortodoxe din Brașov”, fondate în 1850 și devenite ulterior „Liceul Andrei Șaguna” (azi Colegiul Național omonim).
Nicolae Iorga îl considera printre „profesorii cei mai iubiți, din cărturarii cei mai adevărați, un om care prin talentul său discret, prin blândețea purtărilor sale, prin stricta îndeplinire a tuturor datoriilor sale și nu mai puțin prin dovezile repetate că nu pune nimic mai presus de interesele școlii, culturii, nației, cărora le-a făcut danii însemnate, din puținul său avut, era o podoabă, o mândrie a românilor din acel bătrân oraș al amintirilor și străduințelor noastre”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE