În 1273, acum șapte secole și jumătate, Toma de Aquino își termina lucrarea sa fundamentală, Summa theologica, iar în 1323, în urmă cu 700 de ani, gânditorul era canonizat de papa Ioan al XXII-lea. Ce merite va fi avut?

  • A învățat 9 ani la Mănăstirea benedictină Monte Cassino, apoi la Universitatea din Napoli cele șapte arte liberale; l-a studiat pe Aristotel, a ajuns călugăr dominican;
  • A scris mici tratate de logică, a învățat și la Koln cu Albertus Magnus, care-l trimite la studii la Paris, obține bacalaureatul canonic, apoi titlul de magistru;
  • A scris Summa contra gentiles, a fost luat în serviciul papei, a deschis la Roma o școală dominicană, a revenit la Paris ca profesor. 
  • Summa Theologiae respectă scenariul platonian al lumii ca emanație divină: prima parte vorbește despre Dumnezeu ca principiu, a doua tratează despre Dumnezeu ca scop final și Hristos ca partener al omenirii, iar a treia parte studiază contextul creștin al acestei reîntoarceri: iubirea divină, istoria și întâmplarea.

Toma a formulat toate întrebările și răspunsurile posibile la timpul său și a stabilit dispoziții stabile care, dorind binele, determină ființa umană să folosească virtutea intelectuală. A fost unul dintre cei mai mari teologi și filosofi ai lumii, care a sintetizat toate cunoștințele importante dobândite de omenire până la el. Între primele cărți tipărite (incunabule) în lume de la Biblioteca Brukenthal din Sibiu se află și lucrări de Toma de Aquino.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE