Tu cât de rapid vrei meargă internetul? 500 de megabiți pe secundă? 1 Gigabit pe secundă? Vrei chiar mai mult? Tehnologia are pentru ține 10 gigabiți pe secundă și nu doar prin cablu!
W-Fi 6 e astăzi intenetul de mâine, routerele care vin cu cea mai nouă tehnologie wireless pot să îți aducă viteze de 10 gigabiti pe secundă cu o conexiune mai sigură și un consum mai mic de energie. Dar pentru că pefectul nu există nici în tehnologie. raza de conectivitate e mai mică decât la celelate routere – una caldă, una rece, exact că la 5G.

Totuși, de ce e Wi-Fi 6 un game changer pentru conexiune fără fir? Păi, tehnologia Wi-Fi 5, care a apărut în 2014, are o viteză maximă de 3.5 gigabiți pe secundă.Wi-Fi 4 nici măcar nu visează la titlul de conexiune gigabit – în condiții optime prinde vreo 600 de megabiți pe secundă. Ne oprim aici pentru că astea încă sunt standardele care se mai găsesc în casele noastre.

Cum de e posibil să te dai pe net cu viteze astronomice? „De vină” e bandă de 5 gigaherți care a fost adusă pe routere de Wi-Fi 5. Routerele din zilele noastre vin cu „canale” care pot să îți transmită internetul – unul de 2,4 gigaherți, care îți trimite internetul pe distanțe lungi, dar cu o viteză mai mică și o conexiune mai instabilă și un canal de 5 gigaherți. Canalul ăsta a adus în routere o antenă mai puternică care îți dă prin unde o viteză mai mare din internetul venit prin cablu, dar care îți taie din celelate benficii – partea bună e că poți să folosești ambele tehnologii în același timp.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Acum, hai să îți spun și ce ne mai pregătește internetul. Câțiva oameni care au plecat de la Google au început să lucreze la conexiuni transmise prin laser care pot să trimită semnalul pe distanțe lungi. Cât de lungi? Doar până pe Marte. Dar atuul nu e ăsta, inginerii ne spun că pregătesc revoluția internetului – vor să depășească viteză de un terabit pe secundă, să vezi atunci când de repede îți descarci jocurile. Ce zici, merită efortul?