Ardeiul iute, Capsicum annuum este originar din America Centrală și de Sud.

Istoria lui începe în Mexic, acum aproximativ 7500 de ani. Numele dat ardeiului iute „Chili” își are originea în limba aztecă nahuatl.

În primele rapoarte ale conchistadorilor, aceștia menționau prezența ardeiului iute în tradițiile aztece și mayașe.

Recomandări

ATENȚIE, CAD MERELE!
VICTORIE!
CUM VA FI VREMEA
PASIUNEA ÎNVINGE TOT
KATE E CANCER FREE
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS

Acesta era folosit pentru a aroma alimentele, pentru a fumiga casele dar ajuta și la vindecarea bolilor. Chiar și astăzi unele mame mexicane au obiceiul de a-și hrăni copii cu alimente picante, atunci când se îmbolnăvesc.

Cu toate astea incașii asociau ardeii iuți cu fulgerele. De aceea, aceștia credeau că aveau o influență perturbatoare și i-au interzis în ceremoniile de inițiere și înmormâtare.

Ardei iuți au fost adesea considerați cel mai bun mijloc de protecție împotriva vampirilor și vârcolacilor.

În multe culturi, ardeiul chile este adesea văzut ca o amuletă și ca o modalitate de a alunga „ochiul rău”.

În Trinidad, indienii înfășoară „șapte păstăi de ardei roșu cu sare, coajă de ceapă și coajă de usturoi în hârtie” și o treceau de șapte ori în jurul copilului pentru a elimina ochiul rău.

O legendă afro-americană spune că pentru ca ardeii să fie iuți, trebuie să fii supărat atunci când îi plantezi.

Medicul Diego Alvarez Chanca a introdus primii ardei iuți în bucătăria spaniolă după ce l-a însoțit pe Cristofor Columb în cea de-a doua expediție în Lumea Nouă. Aceștia au fost crescuți în grădinile mânăstirilor din Spania și Portugalia mai mult ca niște curiozități botanice.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, istoricul Francisco Antonio de Fuentes Y Guzman scria că oamenii care mâncau ardei roșu erau protejați împotriva otrăvirii.

Una dintre cele mai bune utilizări casnice ale ardeiului iute în culturile din întreaga lume este și azi, arderea lor ca fumigant pentru paraziți.

Dacă nu știai, arsura pe care o simți atunci când mănânci un ardei iute sunt cauzate de un compus numit capsaicina. Aceasta declanșează receptorii de durere din organism care trimite un avertisment că a-i făcut ceva potențial periculos.

Chiar dacă simți că gura ta este în flăcări, oamenii de știință spun că nu există nicio leziune tisulară, așa că stai liniștit.